Geçtiğimiz günlerde Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü 2024 yılına ilişkin adalet istatistikleri raporunu yayınladı. Son yıllarda özellikle ilimizde de artış gösteren dolandırıcılık faaliyetlerine ilişkin veriler de bu raporda yerini aldı. Yayınlanan adalet istatistikleri raporunda ilimizde en çok meydana gelen suç ‘’Orman Kanuna Muhalefet’’ olmakla birlikte bu suçların ardından dolandırıcılık ve uyuşturucu veya uyarıcı madde imalat ve ticareti gelmekte. Son zamanlarda herkesin etrafında dolandırılan bir mağdur görmek mümkün, eğer ki etrafınızda dolandırılmış bir kimse yoksa bu mağdur muhtemelen sizsinizdir.

Bilişim sistemlerinin yaygınlaşması dolandırıcılık faaliyetlerini daha kolay işlenebilir bir suç haline getirmekle bu suçun faillerinin de yakalanmasını oldukça güçleştirdi. Özellikle bankacılık faaliyetlerine ilişkin dolandırıcılık eylemlerinin arttığının ve birçok kişiyi mağdur olduğunun hepimiz farkındayızdır. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı da dolandırıcılık suçlarının artmasından ve Cumhuriyet Savcılarının artan iş yoğunluğuna çözüm olarak dolandırıcılık suçu faaliyetleri ile ilgilenen bünyesindeki savcıların sayısını artırmakta. Yayınlanan adli istatistik raporuna göre 2024 yılında Cumhuriyet Başsavcılığınca dolandırıcılık suçuna ilişkin dosyaların elden çıkarılma süresi ortalama 452 gün, Nitelikli dolandırıcılık suçlarına bakmakla görevli Ağır Ceza Mahkemelerinde ise dosyanın görülme süresinin ortalama 288 gün olduğu yayınlandı. Dolandırıcılık suçuna ilişkin yayınlanan ortalama süreler göstermekte ki dolandırıcılık suçunu işleyen fail hakkında kararın verilmesi iki yılı aşmakta. Yalnız ilimiz özelinde değil ülke genelinde de dolandırıcılık faaliyetleri bir önceki yıla göre ortalama %42 artmış durumda, buna önlem olarak bu yıl içerisinde yapılan düzenleme ile hesap kiralama faaliyetlerine ilişkin ceza getirilip bu faaliyetler yasaklanmış bulunmakta. Ayrıca dosyaların savcılık aşamasında en çok beklemesine sebep olan bankaya yazılan yazılara geç cevap verilmesinin önüne geçilmek için ise savcılık kanalı ile bankaya yazılan yazının cevap süresine ilişkin düzenleme yapılması gündemde. Peki dolandırıcının yargılandığı bu iki yıl sonunda zararınız karşılanıyor mu? Bu sorunun cevabı hepinizin malumu olduğu üzere tabi ki hayır. Dolandırıcı kimse kendi hesap ve bilgileri yerine hesap kiralama yolunu seçtiği için sizi asıl dolandıran faile genelde ulaşılamıyor bile. Ulaşılan kişi genelde sizi asıl dolandıran kişi değil sizi dolandıran kişinin kullandığı hesap bilgilerinin sahibi oluyor, peki bu kişiden zararımızı alabilir miyiz diye soracak olursanız bu sorunun cevabı da yine tahmin ettiğiniz gibi hayır! Kanun gereği bu kişilerden zararınızı karşılamak mümkün olsa da uygulamada genelde hesap bilgilerini kiralayan bu kişiler hiçbir işte çalışmayan ve üzerlerine kayıtlı hiçbir mal varlığı olmayan kişiler olup mağdur bu kişilerden zararını tazmin edemiyor. Kanunumuzdaki açıklıklar, sanal paraların çıkması ile para takibinin yapılamaması gibi unsurlar zararın karşılanmasını neredeyse imkansız hale getirmekte olup yıllardır dilimize pelesenk etmiş bir deyim tam da burada yerini buluyor; Buyur hemşehrim, bir bardak soğuk su iç!.

Ne yapmalı?

Günümüzde hemen hemen herkes mobil bankacılık hesabı kullanmakta olup dolandırıcılar telefonunuzun ara yüzüne sızarak mobil bankacılığınızdan kredi ve kredi kartı işlemleri gerçekleştirebiliyor. Özellikle bankacılık faaliyetlerine ilişkin dolandırılmamak için kullandığınız bankanın ara yüz ve sistem korumasının yüksek güvenlikli olması gerekmekte ayrıca mobil bankacılıkta yaptığınız her işlemin sonunda güvenli çıkış ile mobil bankacılığınızı kapatmanız ve özellikle size gönderilen bağlantı ve internet adreslerine ne olduğunu bilmeden tıklamamanız büyük önem taşımaktadır. Tüm bunların yanında ise dolandırıcılığa karşı alınacak en büyük önlem Covid-19’a karşı sayın bakanımız Fahrettin Koca’nın da bizi uyardığı gibi YAKALANMAMAK.

Av. Ahmet KAZANCI