Maraş’ımız geçen hafta bir dizi etkinliklerle güzel günler yaşadı. Yemek , içmek gibi hayati olguların yanına bazı değerlerin katılması gerektiği yine ayan beyan oldu. İnsanı yaşatan yarınlara ulaştırıp dünü anlamlı kılan kültür irfan değil mi? Nedense göz ardı edilen ama yapıldığı zaman insanı adam olma seviyesine çıkaran bu değerler hayatın vaz geçilmezi olmadıktan sonra işimiz hayli zor.
Kentte binaları yeniden yapıyor gördükçe de seviniyoruz. Peki insanımızı inşa edebiliyor muyuz?
Hassas dokunuşlar şart, kültür ve hikmetin müşfik eli devamlı toplumun üstünde olmalı ki hayatta erdem tecelli etsin yoksa söz Mevlana’nın dediği gibi olur.
Şiir ve edebiyat günleri nasıl planlandı?
Paket program halinde bir dizi etkinler yapıldı yayınlanan broşürde derli toplu bilgileri gördüğümde memnun oldum. 19/ 27 Nisan arasına dağıtılan çalışmaların final günleri daha fazla yoğunluk gösteriyordu.
Edebiyat konuşmaları üst başlığı altında Maraş’ta yayınlanan edebiyat dergilerine yer verilmesi iyi oldu bu vesile ile dergiler kendi doğal çevrelerini görme imkanına kavuştu. İçinde yer aldığım Alkış dergisi toplantısına Kayseri’den Kemal Atik Bey davet edilmişti bu toplantıya yeterli sayıda insanın gelmesini beklerdim ama tecrübelerim doğru çıktı gelen olmadı. Yine de biz bize dergimizin ekseninde konuştuk Kemal Bey ve eşini misafir etmenin onurunu yaşadık.
Genç yazar atölyesi, Çocuklar için felsefe başlıkları altında bazı çalışmalar yapıldı.
Cumartesi yani 26 Nisan günü yapılan oturumlar bu çalışmanın eksenini oluşturuyordu bu toplantılara katılıp yararlanmaya gayret ettim.
BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN MÜ?
DÜNYA HANGİ HİKAYELERİ ANLATIYOR?
ŞİİR UÇAK DÜŞÜRMEZ AMA PİLOTON KAFASINI KARIŞTIRABİLİR
YAPAY ZEKANIN EDEBİYATI.
DÜNYAYA KARŞI İNSANI SAVUNMAK.
İşte bu başlıklar altında yapılan paneleler oldu. Vaktinde başlayıp zamanında biten konuşmalar gibi uzayan konuşmalar dinledik. Konunun genişliği ve bu mevzuda söz söyleyenlerin gayretleri düşünüldüğünde bu mevzuların konferans biçiminde yapılması gerektiğini belirtmek istiyorum.
Ali Emre ve Ömer Erdem in bilgi ve irfan birikimlerini anlatmaları için konferanslar şart yoksa bu yazarlar kendi dünyalarının içinde dolanıp duracaklar.
Sahne sanatlarının icra edildiği şiir programları artılırsa farklı bir zemin oluşur. Yapılan bu dizi çalışmalara yönetim temsili açısından üst düzey yetkililerin yanında başkan ve vekilleri de görmek isterdim. Jüri özel ödülüne layık görülen Ali Avgın’ı da kutluyorum.