Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesinde yapılan DİN VE AHLAK Şurası sonuç bildirgesi aşağıda okuyacağınız 12.maddeyle tamamlanıyor. Bu maddelerde konu olan ahlakın değerlendirmesini önemli buluyorum. Şimdi bu maddeleri tamamlayalım ondan sonra değerlendirmeleri mi paylaşmak istiyorum. Sonuç bildirgesi devamı:

10.Küresel iktisadî düzen, zenginliği elinde bulunduran toplumlarda duyarsızlığa; sömürüye maruz kalan toplumlarda ise ahlâkî düşkünlüğe yol açmaktadır. Her geçen gün kendisini tahkim eden uluslararası siyasete nizamat veren bu düzenin ahlâkîliği her vesileyle sorgulanmalıdır. Sadece kâr elde etme, onu maksimize etme hırsıyla inşa olunan ekonomik sistemlerin dünyanın farklı yerlerinde büyük sefaletlere ve sömürüye sebep olduğu her türlü izahtan varestedir.

11.Megakentlerin kuruluşunda şehirleşme, mimari, mekân, ahlâk ilişkisi gittikçe daha büyük önem arz etmekte ve tüm ilişkileri ciddi şekilde etkilemektedir. Evler, sokaklar, caddeler, binalar ve şehirler insan-tabiat, insan-insan ve insan-toplum ilişkisini yeniden ahlâk temelinde kuracak şekilde tanımlanmalıdır. Adil ve merhametli şehirler; tesanüdü esas alan mahalleler; huzurlu ve mutlu aileler ancak güçlü ahlâkî ilke ve ilişkilerle kurulabilir, yaşatılabilir. Şehir inşasında ve şehir ıslahı projelerinde bu konu üzerinde ehemmiyetle durulmalıdır.

12.İnsanlığın geleceğini etkisi altına alacağı anlaşılan yapay zekâ teknolojisinin doğuracağı problemlerin insan, fıtrat ve ahlâk ekseninde ele alınması bir zorunluluk arz etmektedir. Yapay zekâ ile pekişen dijital dünya düzeninin ahlâkî normların birçoğunu hükümsüz bırakma ihtimali vardır. Buradan hareketle VII. Ahlâk Şûrasının “Yapay Zekâ, Dijitalleşme, Ahlâk ve İnsanlığın Geleceği” başlığı altında yapılması kararlaştırılmıştır.

13.Şûralarda konuşulan tüm meselelerin bir çözüme kavuşabilmesi, çözümlerin anlamlı olabilmesi ve insana dair sorumlulukların idrak edilebilmesi için tüm insanlar Gazze’deki vahşete asaletle karşı durmalıdır.

Değerlendirmelerim.

1-      Din ve ahlak dili değişiminde yeni kavramlar dünyamıza girmiştir.

2-      Topluma verilecek din ve ahlak bilgilerinde pratik örneklere ihtiyaç vardır.

3-      Ekonominin din ve ahlakın tamamlayıcı bir boyutu olduğu ihmal edilmemelidir. Açlık ve sefalete mahkum edilen insanların ahlak üzerinden dizayn edilmesine son verilmelidir.

4-      Vatandaşa ahlak öğütleyen devlet kurumlarının önceliği de ahlak- din olmalıdır.

5-      Toplantı yurt sathına yaygınlaştırılmalıdır.

Toplantıyı hazırlayanları kutlarım!