Öncelikle “karma nedir” den bahsetmek istiyorum. Karma; yapılan herhangi kötü ya da iyi bir fiilin evren tarafında size geri dönüşünün olması anlamına gelir.

Karmanın asıl bize ifade etmek istediği şey zihinsel ve fiziksel olarak yaptığımız her şeyin bir karşılığı olduğudur ve bu karşılığın hayatımızın bir yerinde mutlaka karşımıza çıkacağıdır.

Bazen acı çekerek ruhumuzu olgunlaştırırız bu karma temizliğidir. Karma aslında cezalandırıcı değil kişiyi geliştiren bir yaklaşımdır. Karmanın 10 temel yasası vardır. Bunlar:

1- Büyük yasa: Temel olarak “ne ekersen onu biçersin” dediğimiz şey. Hayata neyi verirsen hayatta sana aynını ve mislini verir. Bu yüzden hayata verdiğine iyi bak, onu alacaksın.

2- Yaratılış yasası: Çoğunlukla hiçbir şey senden bağımsız gerçekleşmez. Bir düşünce, bir etki ya da bir seçimde diretmek gibi.

3- Kabul kuralı: Bir evrenin küçük bir parçasıyız ve önemli bir bütünüz. Bu sadece kişisel olarak değil tüm insanlık için de öyle. Bu yüzden insanları yargılamaktan vazgeçmeliyiz ve her olanın, her insanın olduğu haliyle bu dengenin parçası olduğunu kabul edebilecek yüce gönüllülüğe erişmeliyiz.

4- Fazla Müdahaleden kaçın: İnsanların hata yapmasını engellemek ya da kendi doğrularımızı diretmek yersizdir, herkes kendi hayrına bir sonucun nedeni olarak yaşıyor olabilir yaşadığı şeyi. Bu bizim için de geçerlidir.

5- Alçakgönüllülük esası: İyi ve mutlu olmak iyidir ama tevazu şarttır. Alçak gönüllüğü içinde hissetmezsen insanları görmez, almak için vermeyi unutursun.

6- Söylem değil çaba: Hayatımızda bazı şeylerin değişmesini istiyorsak önce bunun için biz değişmeliyiz. Gandhi’nin de dediği gibi “Hayatta görmek istediğiniz değişimin kendisi siz olun.” Hayat çabayı sevdiğini unutmamak gerekir.

7- Reddedişten çıkıp gerçekliğe geçme: Kendimizdeki her hatayı ve yanlışı kabul edebilmeliyiz. Reddettiğimiz şeyler hayatımızda kalmak için direnç gösterirler. Kabul etmek iç huzuru da beraberinde getirir.

8- Tekerrürlerin sorusu: Neden? : Hayatında bir şeyler tekerrür ediyorsa, aynı insan ya da benzer olaylar, bu durumda “neden” sorusunun cevabını aramalısın. Bunun mutlaka bizde değişmesi gereken bir şeyle ilgili olduğu açıktır. Evren sana görmediğin mesajı tekrar tekrar getiriyor demektir. Görmediğin ve okumadığın sürece tekerrürün sürer.

9- Şu an ve burada yasası: Sürekli geçmişe takılı kalmayın sürekli geleceği de düşünmeyin bu bizi şu an dan uzaklaştırır.

10- Önem ve İlham: Hayattaki önceliklerimizi belirlemek çok önemlidir. Hayatın anlamı nedir ve bizim için neler önemlidir? Bu sorunun cevabı her konu için ilham olmalıdır. Sevgi ile yapılan hayata canlılık ve ilham kazandırır.

Kısaca karma der ki; Aynı şey sana yapılıncaya kadar, birine nasıl zarar verdiğini anlayamayacaksın. Bu yüzden ben buradayım. Her yaptığın sana geri döner. Sadece yaptıklarına değil, söylediklerin ve düşündüklerinde öyle. Geçenlerde okuduğum şu cümleyi de eklemek istiyorum; eğer her şeyini kaybetmiş gibi hissediyorsan ağacı hatırla, o da her yıl bütün yapraklarını, meyvelerini kaybeder. Ve iyi günlerin geleceğini bilerek dimdik durmaya devam eder.