Yazarların toplu kitaplarını okumayı öneriyorum. Birden fazla eseri olan yazarların kitaplarını alın ve onları peşi peşine okuyun. Yazarın gizemli dünyası size açılacak, kelime örgüsü, anlatım biçimlerinin püf noktalarını hemen fark edecek ve yazar size daha yakın gelecek.

Okumadan gaye bir insana daha yakın olmak değil mi?

ATIF BEDİR müstear bir ad yazarın asıl ismi ABDURRAHMAN BAŞPINAR 1965 K.MARAŞ  doğumlu. Yazar BAŞKONUŞ ‘un hemen ötesinde bulunan SULUYAYLA Köyünden. Yüksek öğrenimini Ankara da tamamlayıp orada kalanlardan.

Hayatın Şiiri Edebiyat kitabı yazarın okuma serüvenini anlatır. Kitapta yer alan yazarlar ve eserler aslında her okurun nitelikli okuma yapması için gereken ip  uçlarını da içeriyor.

Sunuş da yazar bize şunları söyler “ Günümüze gelecek olursak bir yazı disiplini olarak edebiyat , olay düşünce, duygu ve hayallerin dil aracılığıyla sözlü veya yazılı olarek biçimlendirilmesi veya anlatılması sanatı olarak tanımlanır. Bu disiplinin bir alt türü olan şiir ise sözü ve yazıyı biraz daha ileriye götürerek bu sanatın zengin sembollerle, ritimli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan, hece ve durak bakımından denk ve kendi başına bir bütün olan edebi anlatım biçimi ne ulaşmasını ifade eder” . (sh.8)

Bu satırlar daha sonra farklı biçimlerle bir daha yorumlanır bunu da kitaptan okumanız daha yerinde olur.

Necip Fazıl, Yahya Kemal, Tolstoy, Andre Gide, Tanpınar, Sabahattin Ali, Sezai Karakoç, Erdem Beyazıt, Alaeddin Özdenören, Rasim Özdenören, Arif Ay, Kamil Aydoğan, Turan Koç, Ali Göçer, Mustafa Sarıçicek, Nuri Pakdil, Ersin Nazif Gürdoğan  ve Yücel Kayıran kitapta incelenen yazarlar.

Bu metinleri okuma kodları olarak görüyorum. Farklı okuma biçimlerini yapmak isteyenlere ATIF BEDİR ‘ in metodunu öneriyorum. Okumanın basamaklarında ilerlemek isteyenlere bu satırlarda çok farklı boyutlar var. Arif AY için yapılan şu değerlendirme ne kadar önemli “ Şiir yazmış olmak için yazan bir şairle karşı karşıya değiliz. Sanki yeryüzünde Müslümanların yaşadığı derin travma, tarihsel süreçteki kırılma onu yazmaya zorlamıştır. Şairin bir derdi vardır, bir duruşu vardır, bir hesaplaşması vardır.” (sh.107)

RÜZGARIN DİLİ LAL kitabı yazarın bir diğer eseri. Şiir türünde yazılan bu kitap: Yitik Güzergah, Rüzgarın Dili Lal, Eskizler başlığını taşıyor.

Serbest tarzın özelliklerini bulduğumuz eser yazarın naif duruşunun da izlerini taşıyor.

“ Alanlar ıssız, gök yıldızsız / Tam da bu saatlerde ağlanır türkülere

Kapılır giderim çaresiz / Küçük yaşamların, ela tutkuların peşi sıra

Sonra sabah olur, nisan kokar her bir yer/ Sesinin yankısına çiy olur düşerim.” (sh.46)

Her ikisi de HECE YAYINLARI dan çıkan bu kitapları okuma listenize almanızı dilerim.