Sakallı Nurettin Paşa, şüphesiz Türk Kurtuluş Savaşı’nın önemli şahsiyetlerinden bir tanesidir. Özellikle Kurtuluş Savaşı sırasında ortaya çıkan bazı isyanlarda aldığı sert tedbirlerle ün salmış, hatta bazı kesimler tarafından eleştirilmiştir. Özellikle Kurtuluş Savaşı’na ket vurulmak amacıyla ortaya çıkan Koçgiri İsyanı’nda çok sert tedbirler alıp, isyancıların birçoğunu öldürmüş, birçoğunu da vatana ihanet suçuyla yargılamıştır.

Kurtuluş Savaşı sırasında  İstiklal Harbi’ni sert dille eleştiren, Yunan-Rum seviciliği ile tanınan ve düşman askerlerini haklı bulan sözde gazeteci Ali Kemal’in linç edilerek öldürülmesi de Sakallı Nurettin Paşa’ya dayandırılmaktadır. İzmir'in geri alınmasından sonra kurulan askeri mahkemede, Millî Mücadele'yi sabote eden, düşmanla müşterek hareket eden bazı yerli ve Rum asıllıları muhakeme ettirmekten çekinmemiştir. Bunlar arasında Islahat Gazetesi sahibi Süreyya ve Efes Metropoliti Hrisostomos Kalafatis de bulunmaktadır.

İşgal döneminde gazetesinde işgal kuvvetlerini metheden ve Milli Mücadeleyi kötüleyen gazeteci Süreyya mahkemece idama mahkûm edilmiş ve cezası infaz edilmiştir. Osmanlı tebaasından olmakla, Yunan işgali sırasında Türklere karşı bariz bir nefret ve bir din adamına yakışmayacak tavırlar sergilemiş olan Hrisostomos ise, Sakallı Nureddin'in makamına çağrılmasını takiben gevşek bir koruma ile Türk mahallelerinin ortasından geçirilmiş ve halk tarafından linç edilerek öldürülmüştür.

1.Dünya Savaşı sırasında da Sakallı Nurettin Paşa’nın birçok başarısı yer almaktadır. Kut’ul Amare Zaferi’nin önemli komutanlarındandır. Gençlik döneminde de bir dönem Sultan Abdulhamit’in yaverliğini yapmıştır.

İsyan bastırmada başarıları, vatan hainlerini cezalandırmalarda başarıları, savaşlarda başarılıyla ün yapan Nurettin Paşa, siyasetçiliği konusunda çok başarılı olamadı ve özellikle Cumhuriyet’in ilk dönemindeki yöneticilerle pek çok konuda fikir ayrılığı yaşadı.

Nitekim, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta Sakallı Nurettin Paşa’yı sert bir dille eleştirdi.

Nurettin Paşa, 18 Şubat 1932’de İstanbul’da bulunan evinde vefat etti.

Nurettin Paşa’nın mezar taşında; “Nureddin Paşa, Selman-i Pak Muharebesi'ni kazanan, Kut'ül-amare'yı muhasara eden kuvvetlere ve Aydın'da 21., İstanbul'da 25., İzmir'de 17. kolordulara, Milli Mücadele'de ise Amasya'da merkez ordusuna ve Afyon'dan İzmir'e giden, İstanbul'un kurtuluşu için İzmit'te toplanan 1. Ordu'ya kumanda etmiş olan general Nureddin İbrahim Konyar'ın mezarıdır. Ruhu daima aziz ve şad olsun. Basra, Bağdad ve İzmir Valiliklerinde bulunmuş ve doğduğu Bursa'dan meb'us seçilmiştir. Müşir İbrahim Paşa'nın oğludur” ifadeleri yer aldı.

12 Eylül Darbesi'nden sonra oluşturulan, Atatürk Araştırma Merkezi tarafından tespit edilen, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşı arasında yer alan 50 kişiyle birlikte mezarı Devlet Mezarlığı'na taşınması kararı alındı. Ayrıca Sakallı Nureddin, Ferik değil ama Orgeneral (dört yıldızlı rütbe) olarak, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak'ı izleyen dördüncü kişi olarak gösterildi. Ve bu kararlar Genelkurmay tarafından kabul edildi fakat büyük tepki toplaması üzerine mezarının Devlet Mezarlığı'na taşınmasından vazgeçildi.