Yaş ilerledikçe metabolizma yavaşlar ve yaşlanır. Yaşam tarzımız hareketli olmak ayakta kalmak, hayatta kalmak olmalı. Fiziksel özelliğimizi ve metabolizmayı sağlıklı olarak uzun süre nasıl koruruz. Öncelikle yaşlanmayı bir hastalık olarak görmemek doğal bir süreç olduğunu kabullenmek gerek. Vücudumuz 40 ila 50 yaşlı yıllardan sonra hareket kabiliyeti kısıtlandığı gibi hücreler değişime uğrar hücre kaybı ve ölümleri daha sık olduğu için yorgunluk ve toparlanma süresi daha fazladır. Sağlıklı kalmak ve uzun süre sağlıklı yaşamak kişilerin yaşam tarzları meslek ve aktivite ilişkileri yaş ve cinsiyetle de yakinen ilgilidir.

***

Sağlığımızı korumada ne gibi önlemler alıyoruz? Temel sorunlarımız nedir? İnsanlar emekli olunca yaş ilerledikçe vücudu kendi haline bıraktıkları gibi hareketsiz bir yaşam modeli seçerek yan gelip yatmalar sağlık açısından bize daha çok pahalıya mal olur ömürden gider. Vücut direncini artırmak hastalık ve mikroplardan uzaklaşmak sağlıklı bir yapıya sahip olmak tabi ki bizim yaşam tarzımıza bağlı. Hareketli bir yaşam bizi kilo almadan iç organların ve karaciğer yağlanmasından kas ve kemik erimesinden insülin direncinden mesane sarkmalarından alzheimer gibi birçok tehlikeli Hastalıklardan korur. Vücut direncini artırmak hastalıklardan, mikroplardan korunmak bizim yaşam stilimiz ne olmalı? Vücudumuzun her türlü gıdaya ihtiyacı olduğu kadar gereksinmede duyar. Dengeli beslenme uyku ve dinlenme hareketlilik egzersiz bizim yaşam stilimiz olmalı. Doğa yürüyüşleri tempolu bindirmeli jok koşular, kegel egzersizleri, şınav, mekik sıçramalar gibi birçok hareketleri haftada en az 150 ila250 dakika arası vücudumuzu aşırı zorlamadan kalbimizi yormadan kontrollü bir şekilde yapmamız gereken egzersizleri kendi fiziksel yapımıza göre seçmeliyiz.

***

Beslenmemizi alkali yiyeceklerden tercih etmeliyiz, asitik gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durmalıyız. Asitik gıdalar vücudumuzun dengesini bozduğu gibi kas ve kemik erimesine damar sertliğine sebep verdiği için işlenmiş hazır paketli gıdalardan elimizden geldiği kadar uzak durmamız gerekiyor. Daha sağlıklı beslenmede sebze giller, kuru baklagiller, deniz ürünlerini tercih edip hayvansal gıdalardan kontrollü uzak duralım. Karbonhidratlı ve proteinli besinleri tercih edip yemeklerde birleştirip beraber tüketmemiz gerekir. Örnek verecek olursak mantı diyelim hamuru, kıyması ve yoğurdu ile ideal bir yemek çeşididir. Yemeği hızlı çabuk, sıcak yemek ne kadar zararlı ise, yemeği yavaş yemek kadar yavaş pişmesi de yararlı ve faydalı olduğunun altını çizelim. Yemeklerde damak tadı önemli olduğu kadar tehlikeli bir patlayıcı gibidir. Sevdiğimiz yemekleri yiyelim beynimizde mutlu olsun ama bir öğün pas geçip spora borçlu olalım. Hayatı sakinleştirip mideyi çöplük gibi kullanmayalım. Bizi koruyan genleri güçlendirelim. Hayatımızda önemli olan uzun yaşamak değil, sağlıklı mutlu huzurlu barışık yaşlanma olmalı. Sağlıkla hoşça kalın.