Manşet Gazetesi muhabirlerinden Eyüp Kağan Atlı "Kurban Fiyatları Beklentinin Çok Üzerinde: Vatandaş Ne Yapacak?" başlığı ile yeni köşe yazısı yayınladı.
Kurban Bayramı yaklaşırken, her yıl olduğu gibi bu yıl da en çok konuşulan konuların başında kurbanlık fiyatları geliyor. Ancak bu kez tablo biraz daha farklı. Çünkü açıklanan rakamlar, sadece bir artışı değil; aynı zamanda beklentilerin oldukça üzerine çıkan bir fiyat dalgasını gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz yılın fiyatlarına baktığımızda tablo nispeten daha dengeliydi. Tosunun kilogramı 295 TL, düve 285 TL, inek 260 TL seviyesindeydi. Küçükbaşta ise dişi koyun-keçi 250 TL, erkek toklu 285 TL, çebiş ise 290 TL civarındaydı. Yani vatandaş yine zorlanıyordu ama en azından ulaşılabilir bir seviyeden söz ediliyordu.
Öngörülen fiyatlar neydi?
Bu yıl ise açıklanan fiyatlar adeta yeni bir eşiğe işaret ediyor. Erkek dana 400 TL, düve 380 TL, toklu 370 TL, inek ve koyun ise 320 TL seviyesine kadar yükselmiş durumda. Bu rakamlar, Kahramanmaraş’ın kuzey ilçelerinde faaliyet gösteren Kırmızı Et Üreticileri Birliği tarafından duyuruldu. Henüz merkez ilçelerde net bir açıklama yapılmamış olsa da, bu seviyelerin çok altına inilmesi pek olası görünmüyor.
Ortaya çıkan tabloyu net şekilde özetlemek gerekirse; büyükbaş hayvanlarda yaklaşık 100 TL’lik bir artış söz konusu. Küçükbaşta ise 80-90 TL bandında bir yükseliş var. Oysa piyasanın beklentisi çok daha farklıydı. Küçükbaşta 280 TL, büyükbaşta ise 330-350 TL aralığında bir fiyat öngörülüyordu. Gelinen noktada bu beklentilerin ciddi şekilde aşıldığını görüyoruz.
Peki bu artışın arkasında ne var?
Öncelikle yem fiyatlarındaki yükseliş, üreticinin en büyük maliyet kalemini oluşturuyor. Bunun yanında akaryakıt giderleri, bakım masrafları ve genel ekonomik koşullar da fiyatları doğrudan etkiliyor. Üretici açısından bakıldığında bu fiyatların bir zorunluluk olduğu savunuluyor. Ancak işin diğer tarafında, yani vatandaş cephesinde durum pek de iç açıcı değil.
Zaten geçim derdiyle mücadele eden vatandaş için kurban ibadeti her geçen yıl biraz daha zorlaşıyor. Eskiden “bir şekilde alınır” denilen kurbanlıklar, artık ciddi bir bütçe planlaması gerektiriyor.