Bugün sizinle bir şeylere nasıl karar verdiğimiz üzerine konuşmak istiyorum. Biri size sevdiğiniz ama şu an hayatta olmayan bir ünlünün kaç yaşında vefat ettiğini sorsa ya da siz yabancı bir dilde bir şarkı dinlerken dünya üzerinde kaç kişinin bu dili konuştuğunu düşünseniz bu sorulara nasıl cevap verirdiniz? Bu sorularla ilgili en az bir tahmininiz olacaktır işte bu tip kararlar verirken bazı kısa yollar kullanırız.

Nobel ekonomi ödülü sahibi Daniel Kahneman ve deneysel psikolog Amos Trevesky 1974 yılında yayınladıkları makaleyle, insanların olasılıkları değerlendirme davranışlarını etkileyen bilişsel kısa yolları açıklamışlardır.

Bireysel olarak bizler, bir olayın gerçekleşmesi olasılığı hakkında bir cevap vermemiz gerekirse temsiliyete bakarak karar vermeye çalışırız. Buna temsililik de denmektedir. Örneğin, arkadaşımız bize birinin kişiliğinden bahsedip, bize o kişinin ne iş yaptığını sorduğunda cevabımız anlatılan özellikler bizde hangi meslek sahiplerini temsil ediyorsa cevabımız o olur. Temsililik kısa yolunun kullanılması günlük hayatta ciddi yanlış anlamalara sebep olmaktadır. Yazı tura atmak gibi şansa dayalı olaylarda, üst üste yazı gelmesi insanlara bir sonraki atışta tura geleceğini düşündürtür.