Ramazan Bayramı, geçmişten günümüze süregelen geleneklerimizin en canlı şekilde yaşatıldığı özel zamanlardan biridir. Ancak zaman içinde değişen yaşam tarzları ve teknolojinin de hızla ilerlemesiyle birlikte, bayram kutlamalarının ruhu da bir o kadar azaldı. Herkesin ağzında artık o laf duyuluyor; “Ah ah, nerede o eski bayramlar?"

***

Geçmişte, bayramlara haftalar, hatta aylar öncesinden hazırlıklar yapılırdı, heyecanla bayram sabahı beklenirdi. Evler, bayram temizliğiyle mis gibi kokar, camlar parlar, bayram alışverişi de aileyle birlikte yapılarak birlik ve beraberlik duygusu daha ilk anlardan itibaren başlardı. Çocukken, yeni alınmış bayram kıyafetleri gece yatmadan giyilirdi. O gece uyku tutmazdı ve sabah namazı için adeta saat sayılırdı. Sonrasında komşuların ve akrabaların tek tek kapısı çalınır, bayram harçlığı ve şekerleri toplanırdı. Yapılan bu küçük ziyaretler, sadece bayramlaşma değil, aynı zamanda bağları da kuvvetlendirirdi. 1 yıl boyunca belki de hiç görüşmeyeceğiniz insanlarla yapılan o hoş ve kısa sohbet, üstüne birde şeker vey harçlık alabildiyseniz dünyanın en güzel anını yaşamak gibi hissedilirdi.

***

Eskiden bayramlarda gelenek haline gelen şimdilerde ise pek çok kişi tarafından unutulan veya aksatılan mezarlık ziyaretleri yapılırdı. Biz halen bu geleneğimizi sürdürürüz ki orada yatanların da zamanında bayram geçirdiklerini, bu heyecanı onlarında yaşadığını ve birgün bizlerinde oraya gideceğini unutmamamız gerek. Büyüklerin ellerinin öpülmesi ve ziyaret edilmeside bayramların birlik ve hoş sohbetler içerisinde geçmesine öncülük ederdi. Çocukların sevindirilmesi, bayramın olmazsa olmaz ritüelleri arasındaydı. Sokaklar, bayramın ilk gününden itibaren çocukların kahkahaları ve büyüklerin tebessümleriyle şenlenirdi.

***

Ancak günümüzde bayramların tadı biraz farklı. Teknolojinin getirdiği kolaylıklar ve hızlı yaşam tarzı, bayram kutlamalarının şeklini değiştirdi. Artık bayram ziyaretleri, çoğu zaman bir telefon araması ya da mesajla gerçekleşiyor. Şimdiki çocuklar için bayram harçlığından daha cazip gelen bilgisayar ve telefon oyunları, sokaklarda oynanan geleneksel bayram oyunlarının yerini aldı. Elbette her dönemin kendine has güzellikleri var ve teknoloji sayesinde uzaktaki sevdiklerimizle kolayca iletişim kurabiliyoruz. Ancak eski bayramların sahip olduğu samimiyet, toplumsal bağlar ve paylaşımın derinliği, pekçoğumuz, hatta hemen hemen hepimiz tarafından özleniyor.

***

Bayramlar, bizlere bir arada olmanın, paylaşmanın ve birbirimize zaman ayırmanın kıymetini hatırlatan, kültürel mirasımızın en değerli parçalarından biridir. "Nerede o eski bayramlar?" diye sorduğumuzda, eskilere olan özlem ve hasret duygularımız pekişiyor. O zamanki heyecan ve neşe duyduğumuz günler gözümüzün önüne geliveriyor. Eskileri, geçmişimizi, geleneklerimizi unutmadan günümüzün yenilikleriyle ve kolaylıklarıyla bağdaştırarak daha güzel bayramlar geçirmemiz temennisiyle. Herkese iyi bayramlar…