16 Haziran Pazar günü Kurban Bayramı’nı idrak edeceğiz. O tarihe kadar da vatandaşların bir kısmı kurbanlıklarını alırken, bir kısmıda ekonomik şartlarla baş etme mücadelesi gösteriyor. Geçtiğimiz yıl kurbanlık fiyatları şu şekildeydi; Tosun 140, düve 135, inek 115, toklu 125, iğdiş 115, koyun 100, keçinin ise kilogram fiyatı 90 TL. Bu yıl ise kurban pazarlarında 2023 fiyatlarının tam 2 katı meblağlar konuşuluyor. Peki aradan geçen 1 yıllık sürede ne değişti de vatandaşın cebinden 2 kat para çıkmak zorunda?

***

10 gün önce Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Onikişubat İlçesi Malik Ejder Mahallesi’nde kurulan Canlı Hayvan Borsası’na giderek, hali hazırda kurbanlıkların fiyatlarını değerlendirdik. Bu sene bayram öncesi henüz tavsiye edilen satış rakamları açıklanmamış olsada pazarda belli başlı fiyatlara kurbanlık mevcut. Lakin, bu fiyatlarda geçen yıla oranla bir artış mevcut. Pazarda, küçükbaş erkek kurbanlığın canlı kilogram fiyatı 180-190 TL, dişi kurbanlığın 200 TL, koyun kilogram fiyatı 200-220 TL ve  büyükbaş kurbanlıkların fiyatı ise 280-300 TL aralığında değişiyor. Bu rakamlara baktığımızda geçen yıl açıklanan rakamlarla 2 kat fiyat farkı görünüyor.

***

Kahramanmaraş’a 45 dakika uzaklıkta bulunan Gaziantep’te tavsiye niteliğinde fiyatlar belirlendi. Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Veteriner Odası, Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği ile Kasaplar Ve Celepçiler Odası tarafından alınan ortak karar doğrultusunda tosunun kilosu 255 TL, düvenin kilosu 245 TL, hallik toklunun kilosu 250 TL, diğer ırk toklunun kilosu 240 TL, çebiç ve tekenin kilosu 240 TL, koyun ile keçinin kilosu 200 TL olarak duyuruldu.

***

Yapılan bu açıklamaların üzerine Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, yaptığı bir paylaşımla duruma hemen tepkisini gösterdi. Başkan, fiyatların fazla olduğunu, vatandaşın zorlanacağını hatta gerekirse şehir dışından belediye olarak kurbanlık getirip vatandaşın daha uygun meblağlara kurbanlıklarını almalarını sağlayacaklarını söyledi. Buradan sayın Başkan Tahmazoğlu’nu, vatandaşın cebini ve dini geleneklerini yerine getirebilmeleri için gösterdiği çabadan dolayı kutluyorum. Güzel ve yerinde bir davranış örneği.

***

Günümüzde asgari ücret 17 bin 2 TL, en düşük emeklilik maaşı ise 10 bin TL. Ortalama bir ailenin kurbanlığının maliyeti ise 25-30 bin TL. Rakamsal olarak bakacak olursak hiçbirşey yemeden içmeden 2 veya 3 aylık ücretle bir kurban gideri eşit seviyede. Bu durumun böyle olmasının en temel sebebi şüphesiz et ve et ürünlerine gelen zamlar. Etin kilosu kasaplarda 700-800 TL’lere ulaşmış durumda. Haliyle bu fahiş fiyatlar kurbanlıklara da yansıyor. Kahramanmaraş’ta kurban fiyatları henüz açıklanmasada, pazardaki fiyatlara göre, çevre illerde açıklanan fiyatlara göre belirlenecek olan tutarlar aşağı yukarı kendini belli ediyor. Buna nazaran, kurbanlık fiyatlarını belirleme kurulunda yer alan bazı isimlerinde, kurbanlık satışı yapması nedeniyle fiyat belirlerken kendi ceplerini düşünerek hareket etmeleri kurban fiyatlarını iyice şişirecek.

***

Gidişat hiç iyi değil. Vatandaşların birçoğu fiyatların bu şekilde olması halinde kurban kesemeyeceğini, maddi zorluk çekeceklerini söylüyor. Bu kutsal geleneği yerine getirmek isteyen birçok vatandaş mağdur ediliyor.