Bir Kızılderili Reisi olan Seattle tarafından 1850'lerde Amerika Birleşik Devletleri başkanına hitaben yazıldığı söylenen bir mektup vardır:
Beyaz adam annesi olan toprağa ve kardeşi olan gökyüzüne, alıp satılacak, işlenecek, yağmalanacak bir şey gözüyle bakar. "Onun ihtirası, toprakları çölleştirecek ve dünyayı yiyip bitirecektir”. “Beyaz adamın kurduğu kentleri anlayamayız. Bu kentlerde huzur ve barış yoktur. Bir çiçeğin açarken çıkardığı sesler, kelebeğin kanat çırpışları duyulamaz." "Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak!...” 11 Mart 1854
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO, kuruluş tarihi olan 16 Ekim 1945 tarihinden dolayı, 16 Ekim gününü her yıl “Dünya Gıda Günü” olarak kutluyor.
1970 yılında dünya nüfusu 3,6 milyardı. Şimdi ise 7.310.794.392 olduğu açıklanıyor. Bunun anlamı dünyada var olan kaynakların daha fazla kişiyle bölüşüldüğü hatırlatılarak, yaşanılan açlık ve kıtlıkların artan nüfustan ve azalan kaynaklardan olduğu belirtiliyor.
Her 4 saniyede 1 insanın açlık sebebiyle hayatını kaybettiği dünyamızda, bunların büyük çoğunluğunu çocuklar oluşturmaktadır. Dünyada yaşanan çok önemli bir başka çarpıklık da; gelişmiş ülkelerin oluşturduğu dünya nüfusunun yüzde 20’lik kesimi, küresel üretimin yüzde 86’sını tüketmesidir. Günümüzde, milyarlarca insan açlık ve yoksullukla mücadele ederken, dünya nüfusunun yaklaşık 1. 4 milyarı aşırı kilolu, bu rakamın üçte biri ise (obezite) sorunları ile mücadele etmektedir. Bir araştırmada obeziteden ölenlerin sayısının açlıktan ölenlerin sayısının üç katı olduğu ortaya çıktı. Buna karşılık bir yılda dünya üzerinde 18 milyon insan açlıktan ölürken, satılan akıllı telefon sayısı ise 657 milyonu aştı.
Aklıma 1974 tarihli Türkan Şoray’ın ‘Açlık’ filmi geldi.Bir köyde yaşanan kuraklık sonucu gelen açlıkta, insanların komşularındaki yiyeceklere saldırması ile Meryem Ananın ölürken bile elinde bebeği için sakladığı ekmeği kimseciklerin alamaması geldi..
Ankara’da 1874 yılında yaşanan kuraklıkta ineklerin yüzde 81’i ve koyunların yüzde 97’si ölmüş.52 bin kişilik nüfustan 7 bini göç etmiş ve 20 bini ise ölmüş.
Arazi kullanımı(Doğayı ve meraları korumak),küresel iklim değişikliği, kuraklık konusunda dikkatli olmazsak kıtlık dünyaya ve bize çok yakın...