Teknoloji, yaşamımızı birçok şekilde kolaylaştırırken, aynı zamanda tembelliğin artmasına da neden oluyor. Teknolojiyle birlikte insanların bilgiye ulaşım hızı artarken, bilgiyi unutma hızı da maalesef arttı. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve diğer dijital cihazlar, bilgiye hızlı ve kolay erişim sağlayarak bir yandan işleri hızlandırırken, bir yandan da insanları tembelliğe teşvik ediyor. Teknoloji, birçok işi daha kolay ve verimli hale getiriyor. İnternet alışverişi, ev otomasyonu, çevrimiçi bankacılık gibi hizmetler insanların evlerinde veya işyerlerinde daha az efor harcamasına olanak tanırken, tembellik eğilimlerini artırıyor. İnsanlar, alışverişten bankacılığa kadar birçok işlemi oturdukları yerden yaparken ekmek almaya bile bakkala, markete gitmek yerine, internet üzerinden sipariş vermeyi tercih eder hale geldi. Bu kolaylıklar, fiziksel aktiviteyi azaltması ve daha cazip gelmesi sebebiyle tembelliği beraberinde getiriyor.

***

Okumak yerine izlemek daha çok tercih edilir oldu. Çünkü izlemek insanların daha kolayına geliyor. Bir işle uğraşırken, biryandan da görsel ve sesli olarak algılamak cazip hale gelirken, okuma kültürü zayıflamakta ve maalesef bu konuda da tembellik baş göstermekte. Örneğin gazeteler artık tercih edilmiyor, çünkü televizyon da hatta ceplerimizde ki akıllı telefonlarda herşeyi takip edebiliyoruz. Tek bir parmak hareketiyle videolar arası, metinler arası kolayca geçiş sağlanabiliyor.

***

Akıllı telefonlar ve diğer eğlence cihazları, kullanıcıların saatlerini oyun oynayarak, sosyal medyada vakit geçirerek veya video izleyerek geçirmelerine olanak tanıyor. Bu, bireylerin daha az fiziksel aktivite yapmalarına ve dışarıda zaman geçirmemelerine sebep olurken, bu durum insanlarda iletişim zayıflığına ve zamanla dil tembelliği gibi sağlıksal sorunlara sebep olacaktır. Dışarıda herhangi biriyle kurulan iletişim zayıflayacak, konuşmaya çekinilecek ve insanlar zamanla içine kapanık hale bürünecekler. Diğer bir sağlık sorunu, teknoloji bireyin fiziksel aktivitelerini azaltmasından dolayı obeziteye de neden oluyor. Saatlerce bilgisayar başında veya oturduğu, yattığı yerden telefonla vakit geçirenlerde obezite riski artıyor.

***

Teknolojiyle birlikte artık daha az düşünür ve bazı şeyleri daha az akılda tutar olduk. Nasıl mı? Artık sizin için önemli kişilerin doğum günlerini veya özel günleri akılda tutmaya gerek yok, telefonunuz sizin için hallediyor ve zamanı geldiğinde size bildirim gönderebiliyor. Hesap, banka, mail şifrelerini akılda tutmaya gerek yok, cihazlarımız onları da hafızasına kaydedebiliyor. Yolculuk esnasında o yolu bilmemize, öğrenmemize bir daha ki sefere daha rahat gelirim düşüncesine de gerek yok. Navigasyon bizi doğruca o noktaya götürebilir. Elbette bunlar kötü şeyler değildir, fakat hayatımızın bir parçası yapmak yerine, gerçekten ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda kullanmak daha doğrudur.

***

Teknolojinin tembelliğe yol açabileceği bir gerçek olsa da, bu olumsuz etkilerden kaçınmak ve fiziksel aktiviteyi artırmak mümkündür. Teknolojiyi hayatımızdan çıkarmamız veya reddetmemiz artık imkânsız, ancak bilinçli bir şekilde kullanmalı ve teknoloji ile gerçek dünya arasında denge kurmalıyız. Bu dengeyi korumak, hem teknolojinin nimetlerinden faydalanmamıza hem de tembelliği en aza indirmemize yardımcı olacaktır. Spor yapmak veya başka bireylerle iletişim kurarak onlarla vakit geçirmek gibi sosyal ve fiziksel aktivitelere başvurulması, tembelliğin önüne geçmek adına başlıca etkenler olurken, çevremizdeki insanlarla, özellikle aileyle daha fazla vakit geçirilmeli, oyunlar oynanmalı, teknolojiyi kısıtlamak adına aktivitelerde bulunulmalıdır.