1992 yılında Bosna Savaşı’na kayıtsız kalmak istemeyen bir grup gönüllü vatandaşların başlatmış olduğu yardım çalışmaları 1995 yılında resmiyet kazandı ve İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) kuruldu. Resmiyet kazandığı günden sonra faaliyetlerini hızlandıran İHH, kamuoyu tarafından büyük takdir topladı. Kurulduğu andan itibaren tüm dünyada yardıma muhtaç insanlara el uzatan vakıf, gönüllerde taht kurmaya devam ediyor. Şu anda Türkiye genelinde hemen hemen her ilde derneği bulunan İHH, 2007 yılında Kahramanmaraş’ta da faaliyet göstermeye başladı ve kurulduğu günden bugüne binlerce insana el uzattı.  Erayman, 2018 yılında dernek başkanlığını Muhammet Yusuf Bülbül’e devretti. 6 Şubat tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen depremler sonrası da depremzede vatandaşların yardımına koşan İHH, deprem bölgesinde de çalışmalarına devam ediyor. Deprem bölgesinde birçok noktada vatandaşlara yardım ulaştıran İHH, deprem sonrası yaptığı faaliyetlerle vatandaşların gönüllerinde bir kez daha taht kurdu. İHH Kahramanmaraş Dernek Başkanı Muhammet Yusuf Bülbül, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Başkan Bülbül, İHH’nın dünyanın her yerinde mazlumların yanında olduğunu belirtti.  WhatsApp Image 2023-02-02 at 19.06.09

MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN

Başkan Muhammet Yusuf Bülbül açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş olan birçok ili etkileyen depremler milletimizi yasa boğdu. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimize sabır diliyorum, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Allah böyle acıyı milletimize bir daha göstermesin. Bizler İHH olarak depremden önce nasıl ki yardıma muhtaç insanlar için koşturduysak, depremden sonra depremden etkilenen vatandaşlarımızın yardıma koştuk. Depremden sonra elimizde tüm gayretle insanlarımızın yardım çağrılarına kulak verdik. Onlar için elimizden gelen tüm çabayı gösterdik. İHH’nın arama kurtarma ekibi var, 7 bin 21 kişilik arama kurtarma ekibiyle 265 vatandaşımızı enkazlardan kurtardık. Bu sayı keşke daha da fazla olsaydı. Arama kurtarma çalışmalarının dışında Türkiye’den ve Dünya’dan sayısızca yardım sever insan, deprem bölgesi için elini taşın altına koydu ve buralara yardımlar gönderdi. Bizlerde o yardımları ihtiyacı olan vatandaşlara ulaştırdık. Bizler bu yaraları hep beraber saracağız, hep beraber bu acıların üstesinden geleceğiz.”

İHH BİRÇOK İLKLERİ BAŞARDI

Bülbül açıklamalarının devamında şunları söyledi: “İHH öncesinde Türkiye’de, dünya genelinde yardım faaliyeti yapan uluslararası bir yardım kuruluşu yoktu. İHH, Türkiye’de kurulan ilk uluslararası insani yardım kuruluşudur. İHH, 1992 yılında Bosna’da Bosna Savaşı sırasında Türk gönülleri tarafından kurulmuş bir yardım kuruluşudur. 1995 yılında da tamamen kurumsallaştı. İHH, tüm dünyada şu anda 123 ülkede insani yardım faaliyeti düzenliyor. İHH, Türkiye’de birçok ilkleri başaran bir kurumdur. İlk kez uluslararası kurban faaliyeti, ilk katarak organizasyonu, ilk kez su kuyusu açan; ilk defa Kosava’ya, Gazze’ye, Çeçenistan’a Bosna’ya giden bir yardım kuruluşudur. Dünyada nerede bir savaş bölgesi varsa bu bölgelere ilk defa giren ve ilkleri gerçekleştiren, bu sebeple de diğer tüm yardım kuruluşlarına öncü olan ve onlara da yol açan bir kuruluşuz.

NEREDE BİR MAZLUM VARSA İHH ORADADIR

İHH’nın temel misyonu şudur: Din, dil, ırk, mezhep gözetmeksizin yardıma muhtaç, ihtiyaç sahibi, mazlum varsa onların yanında oluyoruz. Biz sadece yardım çalışması yapmıyoruz, oradaki insanların, insan hakları ile ilgili durumlarını tespit ediyoruz. Örneğin: Doğu Türkistan’da, Gazze’de, Afrika’da insanların nelere ihtiyacı olduğunu, neden bu hale düştüklerini raporluyoruz ve onlara kalkındırma projeleri uyguluyoruz. Özgürlükleri konusunda dünya çapında çeşitli girişimlerde bulunuyoruz. Dünyaya duyurmaya çalışıyoruz. Dünyada nerede bir mazlum varsa İHH oradadır. İHH’nın misyonu sadece yardım etmek değil, bunu duyurmak ve oradaki mazlumları bilinçlendirmektir. Bizim amacımız sadece balık vermek değil, balık tutmayı da öğretiyoruz.WhatsApp Image 2023-02-02 at 19.06.10 (1)

PARANIN YENMEYEN BİR ŞEY OLDUĞUNU YAŞAYARAK ÖĞRENDİK!

Acil yardım kampanyaları oluyor, şu anda Afganistan’da, Suriye’de, Afrika’da, Yemen’de, Arakan’da, Irak’ta neredeyse dünyanın her yerinde faaliyetlerimiz oldu. Haiti’de deprem oldu, Türkiye’den ilk giden İHH’dır. Oradaki insanlar, gerçekten yardıma muhtaçtı. Yardım çalışması düzenlerken tek kıstasımız vardır, o da mazlum olmasıdır. Acil yardım çalışmaları bu kapsamda yapılıyor. Oradaki insanlar ilk önce karınlarını doyurması ve hayatta kalması lazım. Bundan sonra ki aşamada, insanların hak ve özgürlüklerini elde edebilmesi ve kalkındırma projeleri ile insanların kendi ayakları üzerinde durabilmesini sağlıyoruz. Buna Afganistan’ı örnek gösterebilirim: Afganistan’a gıda anlamında yardım ettik sonrasında, Türkiye’den tohum gönderdik. Tohumu eksinler, çiftçilik yapsınlar tarımla uğraşsınlar üretsinler istedik. Bunu sadece Afganistan’da yapmadık daha öncesinde 2009 yılında Somali’de çok büyük bir kuraklık oldu. O kuraklık döneminde Türkiye’den Ziraat Mühendisi Özgür Yüce ağabeyimiz ile Somali’ye gittik. Oraya gittiğimizde, paranın yenmeyen bir şey olduğunu yaşayarak öğrendik. Para vardı ancak orada insanlar açlıktan ölüyordu, hastalıktan ölüyordu. Somali’de en son Ziraat Mühendisi 1982 yılında mezun olmuş. O kişide 70 yaşlarındaydı. İHH, Somali’de 3 tane Ziraat Fakültesi, 2 tane Ziraat Meslek Yüksekokulu açtı. Birçok öğrenciyi de Türkiye’ye getirdi ve o öğrenciler doktora ve yüksek lisans yaptı. Böylelikle orada üretim yapılmaya başlandı. Hatta tarımsal alanda ihracat yapılma noktasına gelindi. Biz insanların kalkınması için bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve kendi ayakları üzerinde durabilmesi için projeler üretiyoruz.

YETİM GÜLERSE DÜNYA GÜLER

Sadece uluslararası faaliyet gösteren bir kurum değiliz. Türkiye genelinde de faaliyet gösteren bir kurumuz.  79 ilde şubemiz var, ülke genelinde de önceliğimiz mazlumlardır, yetimlerdir, öksüzlerdir, ihtiyaç sahibi insanlardır. Gerçekten ihtiyaç tüm insanlara yardım ulaştırıyoruz. Biz 2007 yılında Kahramanmaraş’ta, İHH’nın şubesini kurduk. Burada yetim çalışmalarına başladık. İlk yaptığımız çalışma yetim çalışmasıydı. Kahramanmaraş’ta 50 yetim çocukla bu çalışmaya başladık daha sonrasında bu sayı 500’e kadar ulaştı. Bugüne kadar da yaklaşık 2 bin çocuğun bir şekilde hayatlarına dokunduk. Bu çocukların birçoğu büyüdü, okudu, üniversite mezunu oldu, evlendirdik, iş sahibi oldular. Hatta bir kısmı da kendileri gibi yetim kardeşlerine destek oluyorlar. Bizim bir sloganımız var: Yetim gülerse dünya güler. İHH’nın mottosu ve bir açılımı da: İyilik her zaman her yerde. Bu çocuklar, kendileri gibi olan çocuklara da destek vermeye başladılar, bu bilinçle hareket ediyorlar. Lise, ortaokul, ilkokul öğrencisi hatta okula gitmeyen yetim çocuklar var. Bu çocuklar aileleri ile birlikte yaşıyor. Biz, bu proje kapsamında parçalanmış, annesi babası ayrılmış, yıpranmış psikolojik olarak zorluk geçen çocukları da sisteme dâhil ettik. Sistemiz şu şekilde ilerliyor: aylık sponsorlarımız var. Bir yetimin bir aylık destek bağışı 250 lira. Biz sponsorlarımızdan bir yetimi en az bir yıl boyunca desteklemesini istiyoruz. Tüm dünyada düzenli olarak 135 bine yakın yetimi destekliyoruz. Düzenli olmayan desteklerimizle de bayramlarda, yılın belli mevsimlerinde belli zamanlarında maddi desteklerle de 1 milyona yakın yetimi destekliyoruz. Türkiye’de 15 bine yakın yetime destek veriyoruz. Kahramanmaraş’ta da aileleriyle beraber 400’e yakın yetim çocuğu destekliyoruz.WhatsApp Image 2023-02-02 at 19.06.09 (2)

SADECE MADDİ OLARAK DESTEK SAĞLAMIYORUZ

Yetim Dayanışma Günleri projemiz var. Yılın 3 ayında bunu tüm dünyadaki yetimlere yönelik kalkındırma projelerine benzer projelerle yetimlere destek götürüyoruz. Dünya genelinde de 35 tane yetimhanemiz var. Bu yetimhanelerde annesi ve babası olmayan tamamen kimsesi olmayan çocuklar kalıyor. Kahramanmaraş’ta her ayın son Pazar gününde derneğimizde Yetimleri Sevindirme Toplantısı düzenliyoruz. Tespit ettiğimiz yetimlere ve ailelere yönelik her ay düzenli olarak çalışma yapılıyor. İhtiyaçları tespit ediliyor, durumları güncelleniyor. Yetim çocuklara ve ailelere yönelik çalışmalarımız sadece maddi olarak destek sağlamıyoruz. Manevi olarak da destek olmaya o çocuklardaki manevi boşluğu da doldurmaya çalışıyoruz. Biz bunu her ay düzenli olarak yapıyoruz. Durumu düzelen aileler oluyor, bizlere de bunu bildiriyorlar. Bizde duruma göre desteği azaltabiliyoruz ya da destek havuzundan çıkarabiliyoruz. Faaliyetlerimiz bununla sınırlı kalmıyor. Örneğin: Genç İHH, ara tatilde cami etkinliği yaptı. Bunun dışında yetim çocuklara piknik düzenleniyor, lunaparka götürülüyor, bayramlarda bayramlıklar alınıyor, kırtasiye yardımında bulunuyoruz, düğünü oluyor düğününe destek oluyoruz buna benzer destekler sağlıyoruz. Bu şekilde yetim çocukların bütün ihtiyaçlarına elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışıyoruz.WhatsApp Image 2023-02-02 at 19.06.09 (1)

DİĞER YARDIM KURULUŞLARIYLA BERABER DAYANIŞMA YAPIYORUZ

Bu kadar desteği İHH’nın tek başına yapması mümkün değil, Kahramanmaraş’ta diğer yardım kuruluşlarıyla beraber dayanışma yapıyoruz. En son ki ‘Mazlumlara Destek Kahvaltısı’ diye bir program yaptık, bu programı 16 Sivil Toplum Kuruluşu ile birlikte gerçekleştirdik. Biz yaptığımız ve yapmak istediğimiz tüm faaliyetleri duyurmak istiyoruz. Bunları duyuralım ki yardım etmek isteyen insanlar çoğalır, daha fazla yardım etmek isteyen insana ulaşırız diye umut ediyorum. Bazı arkadaşlarımız ‘faaliyetlerimizin reklamını yapmayalım’ diyor. Biz yaptığımız işin reklamını yapmıyoruz, ‘burada mazlum insanlar var, ihtiyaç sahibi insanlar var’ diyoruz. Biz bir kurumuz, aldığımız bağışları yerine götürdüğümüzde göstermek zorundayız. İnsanların kafalarında farklı şeyler oluşmaması için bunu yapmak zorundayız. Bunun için de yaptığımız çalışmaları duyurmaya çalışıyoruz. Bize destek veren tüm bağışçılara, gönüllülerimize teşekkür ediyorum. Bu çalışmalar gönüllük esasıyla yürütülüyor. Biz burada sadece temsilciyiz, bizim çalışmalarımıza destek vermek isteyen herkese kapımız açık. Burası herkesin vakfıdır.”

Haber: Ömer Harmankaya  

Editör: Emrah Özdemir