Deva Partisi Kahramanmaraş Milletvekili İrfan Karatutlu Kahramanmaraş’ta öne çıkan bazı sorunlara değinmek amaçlı basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda birçok sorun ve sıkıntıya yönelik çözüm önerilerini dile getiren Karatutlu, deprem sonrası şehrin geldiği son noktaya ve bundan sonra yapılması gerekenlere dikkat çekti. Vekil Karatutlu bu kapsamda esnafların iş yerlerini kısa sürede boşaltma zorunluluğuna ve Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çalışan işçilerin işlerine son verilmesi sorunu hakkında da konuştu.

ANTİDEMOKRATİK YÖNETİM TARZINI KABUL ETMİYORUZ

Esnaflara iş yerlerinden çıkmaları için tanınan süreyi az bulmaları ve zorluk çekmelerine dikkat çeken Deva Partisi Kahramanmaraş Milletvekili İrfan Karatutlu; “Her türlü yasal direnci buradan bürokrat arkadaşlara, bakanlıktan arkadaşlara ve siyasetçilere belirtiyoruz. Aynı orta hasarlılarda aynı uygunsuz alanlarda olduğu gibi rezerv alanda da bir takım yanlış davranışlar varsa, bir siyasetçi olarak onlarla birlikte demokrasinin gerektirdiği her türlü karşı çıkışı gerçekleştireceğiz. Bize 5-6 ay bir zaman tanısınlar, "Dükkan bulalım" diyorlar, doğrudur. Büyük dükkanlar lazım onlara. Bu, 20-25 gün içinde bulunacak bir şey değil. Bir süre versinler. Bunun yanında küçük telefoncular ve bürolar var. Bu insanlar da uygun bir yere 1-2 yıllığına taşınmak istiyor. Dükkanlar yapıldığında yerine geçeriz. Bu taleplere karşı Ali kıran baş kesen usulü antidemokratik yönetim tarzını kabul etmiyoruz. Bunun için de mücadele edeceğimizi belirtiyoruz.

TYP'LİLERİN HAKLARINI TEKRAR GÖZDEN GEÇİRMELERİNİ İSTİYORUZ

Afet yaşanılan bölgelerde istihdam sorunu olur, işsizlik sorunu olur. Bunun için yasal genelge yönetmelikleri vardır. Bunlardan biri de toplum yararına programdır. Toplum yararına programda, insanlara devlet iş verir. 9 ay, 10 ay, 11 ay; bu, depremin durumuna göre uzatılabilir. Ancak sanki Kahramanmaraş olarak merkezi olarak bütün problemleri, maddi manevi çözdük ve tüm TYP'liler işten çıkarıldı. Şunu belirtiyoruz, madem bin yıllık deprem yaşandı, ona göre davranın. Elazığ, Van ve İzmir'deki gibi küçük depremlerde yapılan yatırımlar ve yardımlar ve bize yapılanlar aynı. Dolayısıyla TYP'lilerin haklarını tekrar gözden geçirmelerini istiyoruz. Esnafımızın kredi sorunları var. KOSGEB'den kredi sorunları var. Bu kredilerin bir an önce özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'nın dışarıda bırakılması gerekiyor. Bizim ayağa kalkmamız en az 5 yıl, eski halimize dönmemiz ise en az 15 yıl sürecek. Böyle acı yaşayan bir şehri aynı şekilde tasarruf tedbirlerine sokmak kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Muhabir: MELİSA TÜRKMEN