İngilizce; Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana sonucunu alamadığımız bir konu. Tanzimat Fermanı ile başlayan süreçte; bugüne kadar başarılı olamadık…Türkiye hala İngilizce konuşamıyor...

Küreselleşen dünyada kendi dilimizi konuşanlar dışındaki insanlarla daha iyi iletişim kurabilmek için, bilim dili İngilizce olduğu için bu dili öğrenmek şart.

Dünkü yazımda idealist İngilizce öğretmenimizin, öğrenciden,öğretmene;yabancı dil öğrenmek isteyen herkese açık ‘Yabancı Diller Merkezi’ projesinin ana hatlarını paylaşmıştım. Şimdi detayları…

Bu merkez nasıl bir sosyal ve kültürel ilişkiler ağı kuracaktır?

1- Yabancı dil öğretmenleri bir araya geleceklerdir. Yabancı Diller Merkezi yabancı dil öğretmenlerini bir araya getiren, fikir ve materyal alış verişinde bulunabilecekleri, sorunlarını paylaşabilecekleri, yabancı gazete ve dergileri okuyabilecekleri bir lokal olarak kullanılabilecektir.

2-. Yabancı Diller Merkezi stajyer öğretmenlerin gayrı resmi bir şekilde de olsa daha uzun süreler tecrübeli öğretmenlerle bir araya gelip danışman öğretmen ihtiyaçlarını giderebildikleri bir mekan olacaktır.

3- Bu merkez aynı zamanda yabancı dil öğreticileri ile öğrencilerini bir araya getirecektir. Genel veya belirli bir konuyla ilgili soruların sorulup cevapların alınabildiği bir tür ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecektir.

4- Sene sonlarında yabancı dil gecesi düzenlenebilir. İl genelinde ödüllü yarışmalar düzenlenip ödül törenleri bu gecelerde verilebilir.

5- Mekânın uygun olması halinde yabancı dil öğretmenlerine yönelik hizmet içi eğitim ve seminerler burada verilebilir. Eğitim bölgeleri zümre öğretmenler toplantıları burada yapılabilir.

7- Yabancı dil uzmanlarının ve sevdalılarının bir araya gelmesi neticesinde kitlelere hitap edecek yayınlar ortaya çıkabilir. Örneğin kendi imkanlarımla iki yıl Enjoy English adlı tamamı İngilizce olan okul dergisi çıkardım.

8- Yabancı dil eğitimindeki en büyük problemlerden birisi yeterli pratik yapamama sorunudur. Konuşma pratiğini geliştirmek amacıyla dil merkezlerinde ‘speaking club’ yani pratik yabancı dil konuşma saatleri ve grupları oluşturulabilir.

Yabancı Diller Merkezinde ne tür yayınlar bulunmalıdır?

1- Kitap: Ağırlıklı olarak hikaye ve roman türü kitaplar olmalıdır. Bunun yanı sıra dilbilgisi yayınları, test kitapları, ders kitapları ve yardımcı kitaplar, çeşitli bilim dallarında yazılmış kitaplar.

2- Yabancı dergi ve gazete: Yabancı günlük gazeteler ile haftalık ve aylık yayımlanan dergiler arasından seçim yapılıp bazılarına abone olunmalıdır. Eski dergi ve gazeteler arşivlenip zayi edilmemelidir.

3-Sözlük: Ziyaretçilerin kullanımına sunulmak üzere her dil için sözlükler bulundurulmalıdır.

4- Mümkünse multimedya ortamı oluşturulmalıdır. Yansıtma cihazları veya akıllı tahta eşliğinde sunum yapılabilmelidir.

Merkezin yeri nerede olmalıdır?

Yabancı Diller Merkezi herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir noktada olmalıdır. Ziyaretçileri hoşnut bırakan nezih ve ferah bir ortama sahip olmalıdır. Aksi takdirde harcanan emekler karşılık bulamayabilir.

Böyle büyük bir projenin maliyeti nasıl karşılanacaktır?

1- Valilik koordinesi altında il milli eğitim müdürlüğü ile il kültür ve turizm müdürlüğü görevlendirilebilir. Valilik makamının önderliğinde üniversite, belediye, sivil toplum kuruluşlarının maddi ve manevi destekleri alınabilir.

2- Bütçesi Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkelerin desteğiyle oluşturulan ve eğitimle ilgili projelere destek veren fonlar kullanılabilir.

3- Bazı şehirlerde İngiliz, Amerikan, Fransız, Alman kültür merkezleri bulunmaktadır. Onlar da böyle bir projeye katkıda bulunmak isteyeceklerdir.

4- Yabancı yayınevlerinin Türkiye’de ana bayilikleri ve temsilcilikleri var. Onların da desteği alınmalıdır.

Bu desteklerin hepsi aynı anda gelmeyebilir. Bazı yardımlar merkez kurulduktan sonra gelecek ve merkezi her geçen yıl biraz daha zenginleştirecektir. Yılların ilerlemesiyle kullanıcıların yoğunluğu ölçüsünde Yabancı Diller Merkezinin kapasitesi artırılabilir.

Öğretmenimizin meslek aşkıyla hazırladığı projesindeki en büyük hayali; Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın desteği… Projenin pilot ili olarak da Kahramanmaraş’ı görmek… Kültürel anlamda ilimize katacağı değerleri bir düşünün?