Bir şehirde siyasetin patronu o partinin il başkanlarıdır. Şimdi bunu yazınca bütün siyasi partilerin il başkanları oturdukları yerlerden hoplayacaklar, ‘Hayırdır, gene Mehmet abimiz ne yumurtluyor bizim için, ne yazıyor acaba!’ deyip dikkat kesilecekler yazıya.

Kesilsinler!

Dikkat, takip iyidir!

Evet, yerelde siyasi partilerin il başkanlarını, yani genel başkanlarını temsil eden en etkili isimleri hakemlere benzetirim. Futboldan anlayanlar bilir, hakemin kararları tartışılmaz, itiraz edilemez, hakeme öte git denmez, hakeme el kalkmaz, hakeme yumruk atılmaz, hakeme kem söz söylenmez.

Gözünün yaşına bakmaz, atar dışarı. VAR’a bile gerek duymadan!

*

O bakımdan, son söyleyeceğimi peşin söyleyeyim da maraza çıkmasın, bizdeki yerli hakemlere de laf söylenmiyor! Burnundan kıl aldırmıyorlar maşallah! Hakaret etmesek de, belden aşağı vurmasak da, onurunu incitecek iki kelam etmesek-yazmasak da, hakemleri sinirlendirmeye gelmiyor.

Eli sağ arka cebinde. Yani kırmızı kart hazır!

Yereldeki hakemler, liderlerinin temsilcisi. Yerelde partinin hakimi, söz sahibidirler. Karar veren, program yapan onlardır. Milletvekilleri bile yerel hakemlerin kararları, oluşturdukları program çerçevesinde hareket ederler. Öyle kendi kafalarından bireysel hareket etme şansları yok.

Patron ne derse, o…

*

Size tavsiyem, hangi partiye gönül verirseniz verin, hangi takımı tutarsanız tutun, hangi gazetenin sahibi ya da sorumlu yazı işleri müdürü iseniz fark etmez, yerel hakemlerden kırmızı kart görmemeye bakın.

Maazallah meslek hayatınız sona erebilir, bir ekmeğe muhtaç hale düşebilir, iş aramak zorunda kalabilirsiniz.

Demedi demeyin!

Neyse, gelin bu yazıyı bir fıkra ile anlamlandıralım. Biraz gülümseyin istiyorum. Somurtmak, surat asmak size yakışmıyor da…

*

Masal bu ya, (unutmayın, bir masalda iki kral olmaz) cennetle cehennem arasında iddialı bir futbol maçı düzenlenmek istenmiş.

Şeytan her zamanki hınzırlığı ile; “Hiç tavsiye etmem, boşuna oynamayalım. Bizim takım sizi perişan eder, yeneriz!”

Melekler itiraz etmişler; “Yok canım, daha neler. Gol kralı Metin Oktay bizde, Can Bartu bizde, dünya yıldızı Maradona bizde, Puşkaş bizde. Cennet müthiş futbolcularla dolu. Ne kadar kötü oyuncular varsa, onlar da sizde. Bu maçın favorisi biziz!”

Şeytan umursamaz bir tavırla, “Doğru, haklısınız!” demiş. “En iyi futbolcular sizde ama yine de yüzde yüz biz kazanırız. Unuttuğunuz bir şey var!” demiş.

Melekler sormuş, “Nedir o?”

Şeytan, şeytanca bir gülümseme ile şu cevabı vermiş; “İyi futbolcular sizde ama bütün hakemler de bizde, o bakımdan şansınız yok, kusura bakmayın!”