Osmanlı İmparatorluğu'nun İtilaf Devletleri'nce işgali sonucunda Mîsâk-ı Millî sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak için 1919-1922 yılları arasında gerçekleştirilen çok cepheli siyasi ve askeri mücadele olan Kurtuluş Savaşı’nın güney cephesinde Maraş halkı, Fransızlara karşı amansız bir mücadele örneği gösterdi. Maraş, Sütçü İmam’ın önderliğinde vermiş olduğu mücadele sonucunda şehirde tutunamayan düşman, Maraş’ı terk etmek zorunda kaldı. Şehir halkının vermiş olduğu istikrarlı mücadelenin ardından şehir meydanında oluşturulan ilk bağımsız belediye binasında milli mücadele ruhunu canlı tutmak ve halkı bilgilendirmek amacıyla tarihi bir olay yaşandı.
SONRADAN YAPILAN BALKON KONUŞMALARINA ÖN AYAK OLDU
Kahramanmaraş’ta 1926 yılında dönemin belediye başkanı Tevfik Kadıoğlu'nun öncülüğünde, Belediye Çarşısı ile Hatuniye Camii arasında kalan bir sokakta inşa edilen belediye binasında, Türkiye sınırlarında gerçekleşen ilk belediye balkon konuşması yapıldı. Tarihe geçen bu konuşma, ileriki zamanlarda da seçim sonrası ve önemli olayların ardından yapılan balkon konuşmalarına ön ayak oldu.
BİNA, SON OLARAK MESLEK YÜKSEK OKULU OLARAK HİZMET VERDİ
Ulu Camii, Kale, Taş Medrese ile birlikte tarihi kent merkezinin kalbinde yer alan bina zaman içinde farklı kurumlara ev sahipliği yaptı. Cumhuriyet döneminin en önemli eserlerinden olan bu bina yol yapım çalışmaları için 1979’da yıkılmadan önce son olarak meslek yüksek okulu olarak hizmet verdi.