Yaşam kalitemizin ruhsal ve fiziksel sağlımızla bağlantılı olduğunun altını çizelim. Fiziksel sağlığımızla zihinsel sağlığımız bir bütündür asla ayrı düşünmeyelim saygı ve sevgi gibi. Zihinsel sağlığımız zayıf ise kronik fiziksel rahatsızlıklar için bir risk faktörüdür. Kronik fiziksel rahatsızlıkları olan insanların ise zihinsel sağlığı risk altındadır. Fiziksel rahatsızlıklar beden dilleri ani çıkışlar insanları günün hastalığı strese depresyona maruz kalması ile bağışıklık sisteminin çökmesine bağlı yaşam kalitemizi etkilemektedir.

***

Fiziksel rahatsızlıklar boyun ağrıları eklem iltihaplanmaları kas ağrıları spazm, sakatlıklar günümüzün kaçınılmaz rahatsızlıkları haline geldi. Stresli olduğumuzun farkında olmak stresli ortamdan uzaklaşmak bizi az çok sağlığımızı tehdit eden birçok hastalıktan uzaklaştırır. Fiziksel rahatsızlıklarımızı tedavi ile iyileştirme mümkündür. Zihinsel rahatsızlıklar, davranış bozuklukları tedavisi ise daha zor ilgi ve emek ister.

***

Ruh ve Beden sağlığını korumanın ilacı dengeli beslenme ve egzersizdir. Gençlerde davranış bozukluklarının ana sebebi aşırı uyarıcılar almak gereğinden fazla çay ve kahve tüketmek unutkanlığın stresli ve asabi olmanın sebepleridir. Pandemi döneminde daha çok hareketsiz kalarak dengesiz beslenerek unutkanlıklar daha çok artmış sağlığımızda eskisi gibi değil. Eklem rahatsızlıkları iltihabi romatizmalar ve kas ve kemik ağrıları fibromiyalji ve alzheimer

günün hastalığı haline geldi. Yaşam tarzımız modern bir hayat haline geldi. Alzheimer hastalığının ana sebeplerinden biride hareketsizlik ve şeker, şekerli gıdaları çok tüketmek beynimizin bir bölümünde iltihabi durumlar oluşması unutkanlığın sebeplerindendir.

***

Kalbimiz ve beynimiz en önemli yaşam kalitemiz. Kalbimizi ve beynimizi kaliteli besinler tüketerek daha sağlıklı çalışmasını sağlamalıyız. Her şeyi planlı programlı bilinçli yapmalıyız. Bağırsaklar ikinci beynimiz olduğuna göre alkollü, nikotinli, mayalı yiyecek ve içecekler iç organlarımıza verdiği zararı az çok hepimiz biliyoruz. Su hayat ise yaşamın anlamı su olmalı. Su beynimizin iç organların ilacı olduğu kadar böbreğimizde taş ve kum oluşmamasında en büyük etkendir. Su yorgunluğun halsizliğin unutkanlığın en büyük ilacıdır. Bitkisel gıdalardan zerdeçal, zencefil ve brokolisi salatalarda çorbalarda sıkça kullanalım. Vitamin eksikliğinde takviye vitaminleri ihtiyacımız kadar alalım B6,B12 vitaminleri daha önemli. Sağlıklı yaşam için aerobik egzersizlerini ön planda tutalım. Sağlıkla hoşça kalın.