Popüler kültürü hiç duydunuz mu, nedir bu Popüler kültür? İnsanların tüketimini arttırmak için ürünleri, etkinlikleri pohpohlayan, şatafatlı gösteren bir kültürdür. Türk Dil Kurumunda ise Popüler kültür, belli bir dönem için geçerli olan hızlı üretilen ve hızlı tüketilen kültürel öğelerin bütünü olarak tanımlanır. Makineleşme ile insan gücünün azalması ile ortaya çıktı bu kültür. İnsanlar daha az çalışmaya başlayınca boş zaman diye kavram ortaya atıldı. BOŞ ZAMAN! Evet, evet, boş zaman! Peki, bu boş zaman nedir? Onu da kısaca şöyle söyleyelim: Tüketme zamanı… İşten eve geliriz televizyon karşısında televizyondaki içerikleri tüketiriz, elimize telefon alırız telefonda sosyal medyadaki içerikleri tüketiriz daha birçok örnekle bu silsileyi devam ettirebiliriz. Kapitalist sistemin neredeyse tüm dünyaya hâkim olması bu kültürü şaha kaldırdı. Dünyada toplumlar ikiye ayrıldı, üreten toplum ve tüketen toplum, sizce biz hangi toplumuz?

***

Üretmek mi daha kolay, tüketmek mi? Bir yemeği pişirmek mi daha kolay, o yemeği yemek mi?  Tabi ki tüketmek hazıra konmak daha kolay ve daha cazip geliyor. Teknoloji insanları tembelleştirdi derler ya, ben şahsen katılırım bilmiyorum siz katılır mısınız? Teknolojinin her geçen gün gelişiyor, teknolojinin iyi yönlerinden faydalanmak yerine, teknolojiyi kötü yönde kullanıyoruz. Nasıl mı? Mahremiyetimizi diğer insanlara göstermekten çekinmiyoruz artık, yediğimizi, içtiğimizi, ailevi değerlerimizi, evin içinde yaşadığımız şeyleri paylaşır olduk, bir gösteriş merakı sardı hepimizi.

***

Bir de Suskunluk sarmalı var, peki bu nedir? Kısacası dışlanmışlık diyebiliriz. Herkesin kullandığı ve tükettiği bir şeyi kullanmadığın veya tüketmediğin zaman kullanan insanlar tarafından yadırganmasıdır. Tek tip insan olacağız ya hani, herkes aynı şeyleri kullanacak herkes aynı kıyafeti giyecek, herkes aynı şeyleri izleyecek, velhasıl makineleşeceğiz. Tek tip olacağız, özgür olmayacağız, sistemin bize dayattığı şeyleri yaşayacağız, maalesef durum bu. Reklamlarında çok büyük etkisi var popüler kültüre ve tüketim kültürüne, reklam ve tanıtımlar insanlarda merak uyandırıyor. Reklamlarda gördükleri ürünleri kullanmak istiyorlar ve tüketim olayının önünü açıyor. Bir de enformasyon olayı var. Enformasyon dediğimiz şey: sürekli reklama ve tanıtıma maruz kalmaktır. Her yerde ve her an reklamlarla karşılaşabiliyorsun. Yolda yürürken, radyo dinlerken, televizyon izlerken, gazete okurken her an her yerde. Velhasıl: Tüketim toplumu olma yolunda son sürat ilerliyoruz. Nasıl mı değişiriz? AVM açılışını beklemeyi bırakıp kütüphane açılışını beklemeye başladığımız vakit.