6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler, büyük bir yıkıma ve can kaybına yol açarken, aynı zamanda şehrin eğitim altyapısını da ciddi şekilde etkiledi. Kentte, birçok okul binası ve pansiyon ağır hasar alırken, bazı okullar ise tamamen yıkıldı. Bu durum, öğrencilerin eğitim haklarının sekteye uğramasına, eğitim sürecinin aksamasına ve birçok öğrennin ciddi mağduriyetler yaşamasına neden oldu. Kahramanmaraş’ta eğitim-öğretim faaliyetlerinin aksamaması için birçok çözüm önerisi gündeme gelirken, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e bir dizi yazılı soru yöneltti.

FİZİKİ ŞARTLARIN İYİLEŞTİRİLMESİ, HAYATİ ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR

Depremden etkilenen okul binalarının bir an önce onarılmasını, yeni okulların inşa edilmesini ve öğrencilere daha sağlıklı bir eğitim ortamı sağlanmasını talep eden Milletvekili Karakoç Dora şu ifadeleri kullandı; “6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda Kahramanmaraş ilimizde okul binaları ve pansiyonlarının büyük bir kısmı yıkılmış yahut ağır hasar almıştır. Yeniden imar ve inşa sürecine giren Kahramanmaraş’ta eğitim ve öğretim faaliyetlerinin aksamaması amacıyla okul binalarının onarım ve güçlendirme çalışmalarına hız kazandırılması gerekmektedir. Geleceğimizin teminatı olan, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde örgün eğitim-öğretim sürecine dahil olan evlatlarımızın Anayasa’da güvence altına alınmış eğitim hakkına ulaşmaları noktasında fiziki şartların iyileştirilmesi, hayati önem arz etmektedir.

DOĞUKENT’TEKİ OKULLARIN GÜVENLİĞİ VE EĞİTİM SÜRECİ

Bu doğrultuda; Dulkadiroğlu ilçemizde nüfus yoğunluğunun ve depremden sonra yıkımın bir hayli yüksek olduğu Doğukent mevkiinde yer alan inşaat şantiyeleri, yıkım çalışmaları ve yeniden imar faaliyetleri bölgede eğitim öğretime devam eden Doğukent Sultan Alparslan Anadolu Lisesi, Yaşar Gölcü İlkokulu, Toki Duran Karabuğaş Anadolu Lisesi ve Dede Korkut İlkokulu-Ortaokulu öğrencilerinin can güvenliklerini tehlikeye sokacak bir boyuta ulaşmıştır. Ulaşım imkanlarının kısıtlı olması, alternatif yolların açılmayarak faaliyete geçirilmemesi bölgede öğrencilerimizi oldukça zor durumda bırakmıştır. Yıkımların devam ettiği bölgede alt yapı sorunları sebebiyle gün içerisinde çok defa elektrik ve doğal gaz kesintisi yaşanmakta ve eğitim öğretime ara verilmekte olup söz konusu eksiklikler nedeniyle eğitimin aksamasını önlemeye yönelik bir çalışma planlanmakta mıdır?

KAHRAMANMARAŞ ANADOLU LİSESİ VE GAZİ ORTAOKULU İNŞAATI

Kahramanmaraş Anadolu Lisesi ve Gazi Ortaokulu Kahramanmaraş’ımız için sembol kurumlardır. Okullarda Afet Risk Yönetimi Projesi kapsamında MEB İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü tarafından "Kahramanmaraş İlinde Toplam 5 Okul ve Eklentileri Yapım İşi İhalesi” ile 06.09.2024 tarihinde ihale edilen Kahramanmaraş Anadolu Lisesi’nin inşaat süreci henüz başlatılmamış; Gazi Ortaokulu’muzun ise ihale sürecine dahi başlanmamıştır. Yapım çalışmalarının hızlandırılması ve ilimiz özelinde simge teşkil eden kurumlarımızın eğitim-öğretim faaliyetlerine başlaması konusundaki planlamanız ne şekildedir?

PAZARCIK’TAKİ OKUL SORUNLARI

Pazarcık ilçemizde bulunan Atatürk Anadolu Lisesi binasının depremde yıkılması nedeniyle Pazarcık Anadolu Lisesi’ne ait okul binasını her iki okulumuz da kullanmakta olup bu nedenle gün içerisinde 16 saat ders işlenmekte, ikili eğitim-öğretim olmasına rağmen bir ders saati 30 dakikanın üzerinde yapılmaktadır. Yine bu nedenle dersler sabah saat 7’de başlamakta, öğrenciler kış aylarında karanlıkta okula gelmek zorunda kalmaktadır. Öğrencilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?

PAZARCIK FEN LİSESİ’NİN DURUMU

Pazarcık ilçemizdeki tek proje okulumuz olan Pazarcık Fen Lisesinin deprem nedeniyle müstakil binası bulunmamakta ve eğitim-öğretim faaliyetleri Pazarcık İmam Hatip Anadolu Lisesinin üst katında sürdürülmektedir. Başta Pazarcık Fen Lisemiz olmak üzere Pazarcık ilçemizde deprem nedeniyle yıkılan okullarımızın yeniden inşa edilmesi hususunda bir çalışma yürütülmekte midir?

TÜRKOĞLU İLÇESİNDEKİ OKUL EKSİKLİKLERİ

Türkoğlu ilçemizde deprem sonrasında yıkılan 12 okulumuzun 6’sı hakkında herhangi bir gelişme kaydedilmemiştir. İlçemizde herhangi bir fen lisesi ve anadolu lisesi bulunmamakta olup başarılı öğrencilerimiz, diğer ilçelerdeki okullara gitmek zorunda kalmaktadır. Yine Türkoğlu ilçemizde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, halk eğitim merkezi ve öğretmen evi gibi milli eğitimin sembol kurumlarının müstakil binası bulunmamaktadır. Söz konusu hususların çözümü bakımından bir çalışma planlanmakta mıdır?

ÇAĞLAYANCERİT’TEKİ OKUL DURUMU

Çağlayancerit ilçemizde Düzbağ İlkokulu, Düzbağ Ortaokulu ve Düzbağ Lisesi öğrencileri, Düzbağ Lisesi binasında eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmekte olup binanın kapasitesinin öğrenci sayısını kaldırmaması nedeniyle dersler iki yılı aşkın süredir okul bahçesine kurulan konteynerlarda işlenmektedir. Eğitim-öğretim sürecinin farklı kademelerinde bulunan öğrencilerimizin buna uygun olarak farklı ve gerekli donanıma sahip okul binalarında eğitim almalarının gerekliliği su götürmez bir gerçektir. Kahramanmaraşlı öğrencilerimizin eğitim-öğretim faaliyetlerine daha iyi fiziki şartlarda devam edebilmeleri için yürütülen çalışmalar var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

YEŞİLOBA DÜZBAĞ İLKOKULU YAPIMINDAKİ GECİKME

Çağlayancerit ilçemizde bulunan Yeşiloba Düzbağ İlkokulu, 2020 tarihli Elazığ depreminde yıkılmış, AB Projesi kapsamında 2024 yılında yapımına başlanmış ve 12 derslikli bina belirlenen sürede tamamlanamamış olup ek süre alınmıştır. Söz konusu bu gecikmenin sebebi nedir ve bu konuda ne gibi bir çalışma sürdürülmektedir?

6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle içinde bulunduğumuz ilimizin yeniden imar ve inşa sürecinde pansiyon, öğretmen evi ve öğrenci yurdu yapım ve yatırım faaliyetleri bakımından Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir? Sorularımın, Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.”

Muhabir: Selma Erdemgür