Geçen hafta televizyonda, çok ses getiren Muhteşem Yüzyıl -Kösem adlı dizi yayına başladı. Osmanlı tarihinin duraklama dönemini anlatan dizide Safiye Sultan karakterini sanatçı Hülya Avşar canlandırıyor.
Tarihçiler, Muhteşem Yüzyıl diye bir tanım olmadığını, Fransızlar tarafından Kanuni Sultan Süleyman'a ‘Muhteşem Süleyman’ ismi verilerek dünya tarihine geçtiğinden söz ederler. Muhteşem Yüzyıl dizisiyle başlayan seride Muhteşem Yüzyıl-Kösem; Safiye Sultan ile Kösem Sultan üzerine kurulu bir senaryo…
Dünyanın en kudretli kadınlarıdır valide sultanlar... Yeryüzünün en büyük devleti olma özelliğini asırlarca sürdürmüş bir cihan imparatorluğu olan Osmanlı Devletinin saray protokolünde, padişahtan sonra ikinci sırada gelirlerdi.
Osmanlı Sarayının en güçlü sultanlarından biridir Safiye Sultan. Venedikli asil bir aileden, Korfu Adası valisi Baffo'nun kızı. Henüz on iki yaşındayken kendisini İstanbul'daki Pera köle pazarında bulan genç Sofia'nın güzelliği, III. Murad'ın( 2.Selim’in oğlu)annesi Nurbanu Sultan'ın kulağına kadar geldi. Manisa sancağındaki genç veliaht Murad'ın devlet meselelerinden uzak pasif karakteri, annesi Nurbanu Sultan'ı düşündürmekteydi. Nurbanu Sultan, Sofia'yı görür görmez onun oğlu için aradığı kız olduğuna karar verdi ve bir servet ödeyerek kızı satın aldı. İki yıl süreyle haremde eğitim gören Sofia'nın adı, Safiye, yani arı, duru, saf güzellik olarak değiştirildi. Güzelliği ve kıvrak zekasıyla III. Murad'ı kendisine âşık eden Safiye Sultan, Valide Sultanlık döneminde ise devlet işlerinde de etkin bir rol aldı.
Nurbânu Sultan, bir yandan gelini Safiye Sultan'la, diğer yandan devlet işleriyle uğraştı. Nihayet mücadelelerle geçen bir ömür 1583 senesinin son ayında son buldu. Kayınvalidesi vefat edince haremin yönetimi Safiye Sultan'a kaldı. Safiye Sultan'ın saltanat devri 3. Murad'ın sönük yıldızıyla daha bir parladı ve namı alıp yürüdü. O yıllarda kudretli vezirlerin hâlâ iş başında olmasıyla imparatorluk zaferden zafere koştu. Kanuni'nin bıraktığı cihan devletine, bir yarısı kadar daha ülke eklendi.
45 yaşında dul kalan Safiye Sultan, aynı gün vâlide sultan oldu. Ve başta padişah oğlu 3. Mehmed olmak üzere tüm saray onun emrine girmişti. Oğlu 3. Mehmet’in tahta geçmesiyle bir gecede tam 19 küçük oğlan çocuğu analarının koynundan alınarak boğuldu. 19 küçük tabut sarayın avlusuna dizildiğinde kimse sesini çıkaramadı.3. Mehmed'in Eğri Seferi'ne gitmesinden itibaren devlet işlerini eline alan Safiye Sultan, padişahın emirlerini dahi değiştirebilecek derecede yönetime hâkimdi. 3. Mehmed'i sünnet eden Cerrah Mehmed Paşa'yı (şimdiki Cerrahpaşa Hastanesi'ni yaptıran) sadrazam yapan da Safiye Sultan'dır.
Nihayet bir gece yarısı vefat eden Sultan Mehmet'in ardından torunu 1. Ahmet çıktı tahta 14 yaşında. Önce kocasını, sonra torununu, şimdi de oğlunu kaybeden Safiye Sultan'ın valide sultanlık makamı da oğluyla birlikte gitmiş oldu. Hırsın ve acımasızlığın sembolü Safiye Sultan'ı da ondan daha hırslı, ondan daha acımasız bir kadın yerinden edecekti: Kösem Sultan; Kösem Sultan haseki olunca gerek haremde, gerekse devlet içindeki iktidarı Safiye Sultan’dan söke söke aldı ve artık iyice yaşlanmış olan Safiye Sultan Eski Saray'a sürgün edildi. Sürgün yıllarında eski gücünden eser kalmamış bir halde ve tek başına öldü Safiye Sultan.