Dört bir yanı dağlarla çevrili olan ve Akdeniz iklimini birebir yaşayan Kahramanmaraş, doğal güzellikleri ile öne çıkıyor. Sınırları içinde pek çok dağlık bölgeyi barındıran Kahramanmaraş’ta, Berit Dağı eşsiz manzarası ile büyülüyor. Karst ve glasiyal topoğrafyaya ait yeryüzü şekillerinin de gözlemlenebildiği Berit Dağı, buzul gölleriyle de dikkat çekiyor. Zirveye yakın konumda yer alan Karagöl ve Gölceğiz buzul gölleri, doğa severler için eşsiz manzaralar sunuyor. Berit Dağı, özellikle bahar ve yaz aylarında kamp ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için uygun bir rota oluşturuyor. Eşsiz manzaraları ve doğal zenginlikleriyle Berit Dağı, keşfedilmeyi bekleyen bir cennet konumunda bulunuyor.

Wfl J F3 U K L Ui I Ihbu40 Sm3W

OSMANLI DÖNEMİNDE DE YOĞUN HAYVANCILIK FAALİYETLERİ YÜRÜTÜLÜYORDU

Berit Dağı, sahip olduğu su kaynakları ve geniş otlakları ile günümüzde de mera hayvancılığının yoğun olarak yapıldığı bir alan olma özelliğini koruyor. Osmanlı döneminde de yoğun hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü ve bu faaliyetlerden dolayı vergi alındığı 1563 tarihli tapu tahrir defterlerinde yer alıyor. Alp-Himalaya kıvrım kuşağında bulunan Berit Dağı, Toros orografik sistemi üzerinde gelişmiş ve kuzeydoğu-güneybatı yönünde uzanıyor. Bu dağlık kütle, Tersiyer Dönemi’nde Neotetis Okyanusu’nun güney kolunun kapanması sonucu oluşmuş ve bu nedenle tektonik yapısı oldukça karmaşık olarak bulunuyor.

Thumbs B C C7481B0C2Ce6Eb774B764747F76F9Ea5

PEK ÇOK MAHALLENİN SINIRLARINDA BULUNUYOR

Göksun, Onikişubat ve Ekinözü ilçelerinin sınırlarında yer alan bu dağ, üç ilçeye de doğal bir sınır oluşturuyor. Berit Dağı’nın kuzey yamaçlarında Göksun’a bağlı Karadut, Ericek, Çardak ve Korkmaz mahalleleri, batısında Onikişubat ilçesi sınırları içerisindeki Çamlıca Mahallesi, doğusunda Ekinözü ilçesi sınırlarında bulunan Kabaktepe, Yeniköy, Kürtül ve Demirlik mahalleleri, güneyinde ise Onikişubat ilçesine bağlı Sarıgüzel, Hacıbudak, Kertmen, Payamlı, Süleymanlı ve Hacıibrahimuşağı mahalleleri yer alıyor.

Berit Dağı 1

BERİT DAĞI’NDA, BİRÇOK ENDEMİK TÜR VE ÇEŞİTLİ BİTKİ ÖRTÜSÜ GÖZLEMLENİYOR

Berit Dağı’nın litolojik yapısı, ofiyolitik kayaçlar ve denizel sedimenter kayaçlardan oluşuyor. Dağ’ın, güneyden Afrika ve Arabistan levhaları, kuzeyden ise Avrasya levhasının hareketi ile meydana gelen kıvrılma sonucu oluştuğu biliniyor. Bu durum, Berit Dağı'nda birbiriyle iç içe geçmiş çeşitli jeolojik birimlerin bulunmasına olanak sağlıyor. Berit Dağı, sahip olduğu yüksek rakım ve derin vadilerle sarp bir topoğrafyaya sahip. Bu özellik, kısa mesafelerde iklim parametrelerinin farklılık göstermesine neden olmakta ve dağın bitki örtüsü çeşitliliğini artırıyor. Akdeniz ve İran-Turan fitocoğrafik karaktere sahip olan Berit Dağı’nda, birçok endemik tür ve çeşitli bitki örtüsü gözlemlenebilir. Dağın 2 bin metreye kadar olan yükseltilerinde sedir, ardıç, köknar ve karaçam gibi iğne yapraklı ağaçlar; meşe, kayın, titrekkavak gibi geniş yapraklı ağaçlar; tesbihçalısı, karaçalı, menengiç ve zorkun gibi çalı türleri bulunuyor. 2 bin metreyi aşan yükseltilerde ise orman örtüsü yerini Alpin kuşak bitki örtüsüne bırakıyor.

Editör: Melisa Türkmen