6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ın inşası için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Emlak Konut’un çalışmaları hızla devam ediyor. Bu kapsamda CNN Türk canlı yayınına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, kent merkezinde Kentsel Tasarım Projesi kapsamında inşaatı devam eden konutlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Güngör, Kahramanmaraş’ta 70 bin deprem konutundan 10 bininin teslim aşamasına geldiğini belirterek, eski ticari alanların, konutların ve ofislerin yine aynı yerine yapılacağını ifade etti.  U Parsel (1)

TAMAMLANAN KONUTLAR TESLİM EDİLMEYE DEVAM EDECEK

Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Afet sonrası şehirlerimizin imar ve inşası konusunda Cumhurbaşkanımızın bir yıllık hedefi vardı. Bizim de şu anda şehrimizde 70 bin hak sahipliği var. Bunun 25 bin civarı kırsal alandaki köy konutları, diğeri de şehir merkezleri, ilçe merkezlerindedir. Şu an bu 70 bin konuttan 40-50 bininin inşası devam ediyor. Bunların da 10 bini teslim aşamasına geldi. Yakında 10 bin konutun teslimi gerçekleşmiş olacak. Burada TOKİ'miz gerçekten çok büyük bir gayretle çalışıyor ve çok hızlı bir çalışma var. Her ay periyodik olarak bu tamamlanan konutlar teslim edilmeye devam edecek. Afet sürecinde en önemli hususlardan biri de ağır hasarlı binaların enkazının kaldırılmasıydı. Kahramanmaraş olarak burada gerçekten Valiliğimiz çok hızlı bir çalışma yaptı. Biz de katkı verdik. Bizim 35 bin ağır hasarlı binamızın yüzde 85’i yıkıldı ve enkazları kaldırıldı. Diğer şehirleri kıyasladığımızda Kahramanmaraş'ın bu konuda son derece önde giden bir şehir olduğunu da görüyoruz.

EN GEÇ 1 YIL İÇERİSİNDE KONUTLAR AYAĞA KALKMIŞ OLACAK

70 bin konuta ilave olarak da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız bu alanda şehir tasarım projesi hazırladı. 10 bin bağımsız bölüm bu alana yapılıyor. Şu an gördüğünüz gibi çok hızlı bir çalışma gerçekleşiyor. Bu 10 bin bağımsız bölümün bin âdeti kardeş Azerbaycan tarafından yapılıyor. Hemen arkamızda yer alıyor. Bu caddemizde Azerbaycan caddemiz. Anlamlı olması açısından da yakın olan bir alan seçildi. Azerbaycanlı kardeşlerimizin desteğiyle orada da hızlı bir çalışma yapılıyor. Şehrimizin tarihinin, kültürün hikâyesinin olduğu kent merkezinin ayağa kaldırılması için 3 bin 500 konutun inşa süreci başladı, ihaleleri yapıldı. Geri kalan konutların bir kısmının da projeleri tamamlanıyor. Bunların da hızlı bir şekilde yapımına başlanacak.  Bunların bir kısmını TOKİ'miz bir kısmını da Emlak Konutu’muz yapıyor. Gerçekten çok hızlı bir çalışma var. Şunu da ifade ediyoruz. Başlanan inşaatlar en geç 1 yıl içerisinde, daha önce de bitirilecek olanlar var. Ama en geç 1 yıl içerisinde konutlar ayağa kalkmış olacak.

SU VE KANALİZASYON ALTYAPISINI TAMAMEN DEĞİŞTİRİYORUZ

Diğer taraftan şehrimiz büyük bir afet yaşadı, altyapımız çok ciddi hasar aldı. Deprem öncesi de altyapımızın yenilenmesi gerekiyordu. Kayıplarımız yüksekti. Deprem sonrasında bu kayıplarımız yüzde 75’e çıktı. Burada da sağ olsun Cumhurbaşkanımızın desteğiyle şehrimize bu konuda da ciddi bir finansman desteği sağlandı. Şu an ihalelerimize başladık. İhalelerimizi peyderpey arka arkaya yapıyoruz. Bütün ilçelerimizin, bütün merkezlerimizin su ve kanalizasyon altyapısını tamamen değiştiriyoruz. Alt yapımızı 100 yıllık dirençli hale getirmiş oluyoruz.

Ekran Görüntüsü (160)

ESKİ TİCARİ ALANLAR, ESKİ KONUTLAR, ESKİ OFİSLER YİNE AYNI YERE YAPILMIŞ OLACAK

Kahramanmaraş merkezde zemin etüdü çalışmaları hızla yapıldı. Burada zemin neye müsaade ediyor? O bilimsel rapor ortaya çıktı. Zemin artı 3 ve 4 şekliyle burada yapılaşma devam ediyor. Kayseri yolundan Kalemize kadar olan kısımda 10 bin bağımsız bölüm yapılmış olacak. Eski ticari alanlar, eski konutlar, eski ofisler yine aynı yere yapılmış olacak. Altları iş yeri olacak, üst tarafları ofis ve konut şekliyle bir yıl içerisinde çok büyük bir kısmı ayağa kalkmış olacak. Yıkımın fazla olduğu alanlardan bir tanesi de kentin merkezidir. Burada geçici esnaf çarşıları oluşturmuştuk. O da gerçekten esnafa rahat bir nefes aldırmıştı. Şimdi o alanları biz taşıyoruz. Esnafımızı mağdur etmeden, farklı yere taşıyarak, konutları yapacak olan müteahhitlerin çalışma alanlarını rahatlatıyoruz” ifadelerini kullandı.  

Muhabir: Melisa Türkmen