6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde 11 ilde can ve mal kaybı yaşanırken birçok işyeri de yıkıldı. Yıkımın büyük olduğu illerden biri olan Kahramanmaraş’ta da birçok işyeri ağır hasar aldı veya yıkıldı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve kardeş belediyelerin de destekleriyle şehre yeni geçici esnaf çarşıları kazandırmayı sürdürüyor. Bu kapsamda Dulkadiroğlu İlçesi Divanlı Mahalle’sinde oluşturulan 16 geçici esnaf çarşısının kura çekimi gerçekleştirildi. Divanlı Mahalle Muhtaralığı’nda gerçekleştirilen kura çekimiyle geçici esnaf çarşısında hak sahibi olacak esnaflar belirlendi. Kura çekimi gerçekleştirildikten sonra Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve beraberindeki basın mensupları Divanlı Mahallesine kurulan geçici esnaf çarsını gezdi. Büyük depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta esnafın ticari hayatına devam etmesinden mutluluk duyduklarını aktaran Başkan Hayrettin Güngör, ‘’Geçici olarak teslim ettiğimiz bu iş yerlerinde de esnafımızın faaliyette bulunması, ticari hayata devam etmesi bize mutluluk veriyor. İhtiyaç halinde de yeni alanlarda bunları inşallah devam ettireceğiz’’ dedi.
4 BİN 55 İŞ YERİNİN 3 BİN 591 ADEDİ BİTİRİLDİ
Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçelerinde planlanan 2 bin 436 geçici iş yerinin 2 bin 222’si bitirilip teslim edildiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, ’’Bildiğiniz gibi yaşadığımız bu afet sonrasında her alanda normalleşmeye çalışıyoruz. Bir taraftan konteyner kentlerimiz bitiyor. Bir taraftan TOKİ'miz ve AFAD'ımız tarafından hem kalıcı konutlar hem de kalıcı iş yerleri yapılıyor. Bir kısmı teslim ediliyor, bir kısmı bitmek üzere. Bu süre sağlıklı bir şekilde devam ediyor. Şu ana kadar ilimiz genelinde esnafımızı rahatlatmak, onlara geçici alanlar oluşturmak için planlanan 4 bin 55 iş yerinin 3 bin 591 adedi bitirildi ve merkez olarak ifade ettiğimiz Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçemizde 2 bin 436 geçici iş yeri planlandı. Bunun 2 bin 222’si bitirilip teslim edildi. Bu da planlanıp bitirilen oran olarak yüzde 91’e tekabül ediyor. Burada bu çalışmayı hem AFAD'ımız hem kardeş belediyelerimiz, hem kardeş şehirlerimizin desteğiyle Büyükşehir Belediyemizin koordinasyonunda gerçekleştiriyoruz. Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde oluşturduğumuz ticaret ve sanayi dönüşüm ofisi bu koordinasyonu sağlıyor. Geçici olarak teslim ettiğimiz bu iş yerlerinde de esnafımızın faaliyette bulunması, ticari hayata devam etmesi bize mutluluk veriyor. İhtiyaç halinde de yeni alanlarda bunları inşallah devam ettireceğiz. Yine Limanlı Çarşısı olarak ifade ettiğimiz alanda 16 esnafımıza kurayla iş yerlerine teslim etmiş olacağız. Bu törenle bunu da burada mahallinde yapıyoruz. Hem muhtarlarımız, hem esnafımız, hem sizlerin huzurunda inşallah kuraları çekip teslim etmiş olacağız.
İŞ YERLERİ ESNAFIMIZA HAYIRLI OLSUN
Şehrimizin imar ve planlaması konusunda çok ciddi bir süreç devam ediyor. Mikro bölgeleme çalışmalarında sona geldi. Bunun akabinde de şehrimizin planıyla ilgili bir revizyon yapılacak. İnşallah bu sürede kısa süre içerisinde sonuçlanmış olacak. Bu süre sonrasında da şehrimizdeki hangi alanlarda nasıl yapılacağı konusu da netleşmiş olacak. Bunu da ortaya koyduğumuzda yapılaşma süreci de tekrar hızlı bir şekilde devam etmiş olacak. Bilinenin aksine veya söylenenin aksine şehri bir tarafa taşımıyoruz. Yine yıkılmış olan alanlarda zeminin imar planının imkan verdiği şartlar neyse buna göre yapılaşma devam edecek. Bir taraftan da bu süreçle beraber daha önce de kentsel dönüşüm ihtiyacı olan alanlarda da hesaplar halinde bu dönüşümde inşallah başlamış, devam etmiş olacak diyorum. Tekrar hepinize teşekkür ediyorum. Kura çekip teslim edeceğimiz iş yerleri de esnafımıza hayırlı olsun diyorum’’ ifadelerini kullandı.
Haber: Yunus Emre Bayır