Türkoğlu ilçesinde kadın girişimci Cennet Polat'ın öncülüğünde kurulan Mutlu Besin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulduğu günden bugüne doğal ürünleri vatandaşların hizmetine sunmaya devam ediyor. Yöresel ürünleri yenilikçi bir yaklaşımla üreten Mutlu Besin Kooperatifi sumak ekşili tarhana ile büyük beğeni topluyor. 6 Şubat depremlerinde üretim tesislerinin hasar gördüğünü aktaran Kooperatif Başkanı Cennet Polat, depremin geride bıraktığı izleri ancak üreterek yenebileceklerini söyledi. Başkan Polat, desteklerinden dolayı Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş’a teşekkür etti.
MAKİNE VE EKİPMANLARIMIZ ZARAR GÖRDÜ
Mutlu Besin Kooperatif Başkanı Cennet Polat, “Ürün çeşitliliğimiz çok fazla. Bir tane üründen birçok çeşit ürün yapıyoruz. Yani örnek olarak 1 kirazdan 6 çeşit ürünümüz var. Kiraz kurusu, kiraz pestili, kiraz pekmezi, kiraz marmelatı, kiraz sapı kurusu, kiraz reçeli. Her ürünü bugüne kadar denenmemiş şekilde çeşitlendirerek insanların beğenisine sunuyoruz. Deprem herkesi olduğu gibi bizi de inanılmaz kötü etkiledi. Üretim yerimizde yıkımlar oldu. İşte makine ve ekipmanlarımız zarar gördü. Zaten yeni bir kooperatiftik. Kıt kanaat aldığımız ekipmanlarımızdan kaybettiklerimizde oldu. Sağ olsun Osman Başkanımız destekleyerek tekrardan üretime geçmemize yardımcı oldu. Ona da buradan tekrardan çok çok teşekkür ediyoruz. Yani depremi biz üreterek, çalışarak o şekilde yenerek ayağa kalkacağımızı düşünüyoruz. Çünkü hiçbir toplum üretmeden asla ayağa kalkamaz. Biz de bu yaralarımızı üreterek hem psikososyal hem de ekonomik olarak güçleneceğimize inanarak tekrardan üretimimize başladık ve sezonumuza bismillah dedik. Gördüğünüz bu ürünlerin hepsi de yeni sezon ürünlerimiz.
GEÇEN YIL TARHANA İÇİN 6 LİRAYA ALDIĞIMIZ SÜTÜ BU YIL 18 LİRAYA ALIYORUZ
Biz 7 kadın başladığımız kooperatifimizde deprem sonrası gördüler ki kooperatifçilik gerçekten hayat kurtarıyor. Depremde 81 ildeki kız kardeş kooperatiflerimiz biz kendi köyümüzde kendi ihtiyaçlarımızı karşılayacak A'dan Z'ye bütün her şeyimizi gönderdi. O kız kardeşlerimiz bir araya gelerek kolektif bir şekilde destek verdiler. Aslında kooperatifçiliğin gerçekten bir grup değil herkesi kapsayan bir topluluk olduğunu gördük. Ve dediler sen bu kooperatifi bu günleri düşünerek mi hissederek mi kurdun dediler. Biz de katılabilir miyiz? Diyen kadınlarımızla beraber şu an 24 kadınız. Satışlarımız aslında biz geçen yıl hiç satış sorunu yaşamadık. Ama bu yıl malum depremden dolayı herkesin alım gücü çok düştü ve her şey inanılmaz pahalı. Geçen yıl tarhana için 6 liraya aldığımız sütü bu yıl 18 liraya alıyoruz. Bu felaketi atlatmış insanlar, hemşehrilerimizin haliyle alım gücü sıfıra indi gibi bir şey oldu. Yani o yüzden sorun yaşayacağız gibime geliyor. Çünkü maliyetini de koyduğumuz zaman da geçen yıla nazaran iki katı, üç katı oldu fiyatlarımız. Çünkü biz doğal ürün yapıyoruz. Sağlıklı gıda üretiyoruz.
E-TİCARET SİTESİNDE DE SATIŞLARIMIZ BAŞLAYACAK
Biz aynı zamanda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) fonladığı Türkiye genelindeki 23 kooperatiften bir tanesiyiz. Aynı zamanda ben bu kooperatiflerin koordinatörü, sözcüsü ve öncü kadını olarak onları birçok yerde temsil ediyorum. FAO’nun yine desteklerinden bir tanesi de bir e-ticaret sitesiydi. hepyerinden.coop adı altında. Bunun açılışı 23 Ağustos Çarşamba günü büyük bir lansman ile tüm Türkiye'ye ve dünyaya duyurulacak ve vira bismillah deyip e-ticaret sitesinde de satışlarımız başlayacak. Burada satamadığımız ürünlerimizi e-ticaret sayfamızda satabiliriz diye umut ediyoruz” şeklinde konuştu.
Haber: Emrah Özdemir