Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, her hafta Cuma günü canlı olarak yayınlanan Manşetle Açık Oturum programının 29. bölüm konuğu oldu. Manşet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mahmut Beyaz’ın sunumuyla Manşet Gazetesi’nin Facebook sayfası, Youtube kanalından ve Radyo Fresh 99.1 frekansından canlı olarak yayınlanan programda Kahramanmaraş’ın imar planına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yunus Emre Kaçamaz, yeni yapılacak olan imar planının şeffaf olması gerektiğine dikkat çekti. Kaçamaz, “Bizim maalesef daha 20 yıllık bir imar planımız yok. Bir imar planını 500 kere değiştiriyoruz, işte şehrin kullanıcıları şehirde yaşayanlar teknik elemanlar, teknik personeller yapılan imar planının hiçbir yerinde yok. Bu bizim hatamız, bizden önceki STK’da görevli arkadaşların sorumlu olduğu hatalardır. Bunlar aşılamayacak şeyler mi, kesinlikle aşılabilir. Şehrin bir imar planına ihtiyacı var, şehrin 50 yıl sonrasını planlamaya ihtiyaç var” diye konuştu. 

Başlıksız-2-Kurtarıldı-Kurtarıldı

KAHRAMANMARAŞ'IN MİMARİ AÇIDAN BİR KİMLİĞİ VARDI

Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, “Şehrin son 20-25 senedir maalesef bir kimliği olmaz hale geldi. Artık mimari olarak şehrin bir dili, bir ritmi yok. Yeni açılan imar alanlarına yerleşimlerin daha çok dikkat edilmesi, planlanırken şehri 3 yıllık 5 yıllık ya da sadece günü kurtarmak için değil, şehri 20-30 yıl sonrasını hayal ederek planlamak gerekiyor. Yeni açılacak imar yerlerinde bunlara dikkat edileceğini düşünüyoruz. Yeni açılan Kılavuzlu tarafı var Önsen tarafı var, Dulkadiroğlu’nda Dereli bölgesinde diğer taraflar buralarda artık bunların daha çok dikkat edileceğini düşünüyorum. Belediyelerin harcadıkları paralar vatandaşın parası, sizlerin bizlerin parası. Bu şehir hepimizin yani bir kere bu konuda birleşmemiz lazım. Birilerinin şehre dair bir eleştiride bulunduğunda ya da bir şeyler söylediğinde, söyleyen kişinin muhalif diye yargılanmaması lazım. Şehir hepimizin şehri, bir kere şehirde tartışma kültürünün oluşması gerek, münazaranın oluşması lazım yani biz tartışırken maalesef insanları kırıyoruz, incitiyoruz ya da yanlış anlaşılıyoruz. Bunu bir kere artık yapmamız gerek.

BİZLER SİYASİ OLARAK

KİMSEYİ ELEŞTİRMİYORUZ

Günümüz teknolojisinde artık biz Türkiye'nin ikinci yüzyılına girdik, ikinci yüzyılda yaşıyoruz artık ikinci yüzyılda insanların birbiriyle konuşuyor birbiriyle tartışıyor ve fikir ortaya çıkartıyor olması lazım.  Mimarlar Odası olarak İl Koordinasyon Kurulu sekretaryası olarak biz bunun çabasını göstermeye çalışıyoruz. Yani biz burada Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin ya da ilçe belediyelerinin bir hizmet yapmasına kesinlikle karşı değiliz. Biz bu hizmet yapılırken doğru yapılması tarafındayız, bunun tartışılması tarafındayız. Biz bu işin ustası olduğumuzu da iddia etmiyoruz. Biz diyoruz ki: Mimarlar Odası’ndan Mühendisler Odası’ndan fikir alabilirsiniz, tartışabiliriz. Aynı zamanda orayı kullanan esnaftan orada yürüyüş yapan insandan oradan araçla geçen vatandaştan fikir alınmalı. Alınması lazım, maalesef bizim yaşadığımız bunalım Kahramanmaraş'ta şu; bir şeyler yapılmaya başlanıyor. Kimsenin yapılan imalattan haberi yok. Prestij Caddesini görüyoruz; ağaçların söküldüğünü köklerine beton döküldüğünü gördük. Kaldırımı bu kadar büyütmeye gerek var mıydı? İstiklal Caddesi'nin genişliği 14 metre bizim Kervan Bistro’nun karşısındaki kaldırımın genişliği 26 metre. Bizim burada araç park yerlerine ihtiyacımız var, yürüyüş alanlarına ihtiyacımız var. Altyapısı yetersiz miydi, yüzde 100 yetersizdi. Altyapı çalışması olarak başlandı ama yollar daraltıldı. Duraklarda ceplerimiz vardı, duraklarda cepler yok. Biz buranın 1 yıl sonrasını hayal ediyoruz yaklaşık 1 yıl oldu imalata başlayalım ve bitti bitecek deniliyor. Ne zaman bitecek bilinmiyor. Projenin detayı bilinmiyor, biz bunlara karşıyız. Kimi kimden saklıyoruz. Biz burada hepimiz Kahramanmaraş için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bizler burada bir şeyleri eleştirirken siyasi olarak kimseyi eleştirmiyoruz. Biz vatandaş olarak bir sivil toplum kuruluşu olarak, yarı zamanlı kamu kurumu niteliğinde çalışan bir sivil toplum örgütü olarak bir eleştiri de bulunuyoruz.

BİZİM MAALESEF DAHA 20 YILLIK BİR İMAR PLANIMIZ YOK

Kahramanmaraş'taki ev talepleriyle Gaziantep'teki ev talepleri farklı aslında bir kültür oluşuyor. Mesela Kahramanmaraş'ta bir kültür oluşmuştur geniş balkonlar vardır. Salonlar Gaziantep'te daha farklıdır, İstanbul'da daha farklıdır. Bu da aslında taleple ilgilidir ve şehrin yapılaşması ile ilgilidir. Avrupa'da daha çok merkezi alanlar iş yerleri, konut alanları, biraz daha şehir dışı alanlarda ve işte daha düzenli hale getirmiştir bunun nedeni de şehirlerin 30 yıllık 50 yıllık planlarının olmasıdır. Bizim maalesef daha 20 yıllık bir imar planımız yok. Bir imar planını 500 kere değiştiriyoruz, işte şehrin kullanıcıları şehirde yaşayanlar teknik elemanlar, teknik personeller yapılan imar planının hiçbir yerinde yok. Bu bizim hatamız, bizden önceki STK’da görevli arkadaşların sorumlu olduğu hatalardır. Bunlar aşılamayacak şeyler mi kesinlikle aşılabilir. Yeni dönemde Türkiye'nin ikinci yüzyılında kesinlikle bunlar aşılıp aynı masada oturulduğu sürece, iletişim kurulduğu sürece ben aşılamayacak hiçbir problemin olduğunu görmüyorum. Yeni imar planı yapılıyor. Bu imar planının şehirde yaşayanların içinde olmasına ihtiyaç var, bunun biraz şeffaf yürütülmesini ihtiyaç var. Bu imar çok ince çizgi gibi konudur yani rantın çok olduğu taleplerin isteklerin çok olduğu bir konudur. Onun için şeffaf yürütülmesi gereken bir konudur. Şehrin bir imar planına ihtiyacı var, şehrin 50 yıl sonrasını planlamaya ihtiyacı var. Sert zeminin tabii ki etkisi var ama burada planlanırken başta planlama hatası var. Biz maalesef şehri çok sıkıştırmışız. Kahramanmaraş yüzölçümü olarak çok geniş bir alana sahip bir şehir. Şehri dağıtacağımıza belli alanlara sıkıştırmışız. Prestij Caddesi'nde daha öncesinde imar planı yapıldığında oralar master planı çıkartılırken binalar 4 kat olarak belirlenmiş. Şimdi onun alt yapısı master planına göre yapılmış. Altyapı yetersiz oluyor, üst yapı yetersiz oluyor. Okul yerleri sosyal tesis alanları hepsi yetersiz oluyor. Bizim birinci önceliğimiz şehrin bir hali hazırını çıkartmak. İkinci önceliğimiz bu şehirde neler yapılması lazım bunu çıkartmamız lazım. Bizim geçmişten ders çıkarmamız lazım. Yapılan hataları tekrar yapmamamız lazım” cümlelerini kullandı.

BİZ ELEŞTİRİRKEN HEP TAMAMEN KÖTÜ FALAN DEMİYORUZ

Kahramanmaraş’taki vizyoner belediye başkanlarını değerlendiren Başkan Yunus Emre Kaçamaz, “Ben üniversiteyi yurtdışında okudum. Şehre de 2012 yılında geldim. Üniversite döneminde çalıştığım için buraya çok gelip gidemiyordum. Eski belediye başkanlarından Mustafa Poyraz’ı, Fatih Mehmet Erkoç’u, mevcut Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’i, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’ı ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ü gördüm. Bunlar arasında bir kıyaslama yaptığımda Hanefi Bey vizyoner bir belediye başkanı. İşte EXPO'yu yapması, 5 yıl sonrasını 10 yıl sonrasını düşünmesi, fikirleri düşünceleri bana vizyoner geliyor. Benim için Fatih Mehmet Erkoç da vizyoner bir belediye başkanı. İyi ya da kötü tartışılır ama orada Kuzey Çevre Yolu ile bir ring yolu oluşturması, belki belediye bütçesiyle bunu yapmayabilirdi. Hayrettin bey de vizyoner bir belediye başkanı. Başarısız olduğu noktalar vardır illa ki ama sosyal belediyecilikte çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Aksları kullanıyor, oraya yatırım yapmaya başladı. Bunlar aslında iyi şeyler. Biz eleştirirken hep tamamen kötü falan demiyoruz. İyiyse iyi, kötüyse kötü diyoruz. Sadece burada tartışma noktasında, iletişim noktasında sıkıntılı olduğunu belirtiyoruz. Fatih Bey işte Yedikuyular’ı yaptı. Kış turizmi açısından ciddi yatırımlar yaptı. Bence Kuzey Çevre Yolu çok iyi bir yatırımdı. Fatih Bey ilk büyükşehir belediye başkanımız. Önceden küçük şehir statüsündeydik.  Yani alt geçitler falan yapıldığı zaman gerçekten Büyükşehir’e benzedik. Aslında bizim şehrimizin çok büyük bir enerjisi ve sinerjisi var. Maalesef bu enerjiyi bence yanlış noktalarda kullanıyoruz. Doğru noktalarda doğru yerlere temas edildiği zaman doğru yerlere yatırım yapıldığı zaman şehrin önünün çok daha açık olacağını düşünüyorum.

BETON VE DEMİR FİYATI

 ÇOK YÜKSELDİ

Şimdi artık dünya enerji dünyası haline döndü. Enerjinin maliyeti gerçekten çok yüksek. İşte inşaat maliyetleri arttı. Beton ve demir fiyatı çok yükseldi. Hatta betonun yüzde 90'ı enerji maliyetidir. Demirin çok ciddi enerji maliyetleri vardır. Aslında enerji ile doğru orantılı ve dünyada işte tedarik zincirinin kopması ve hala net bir şekilde düzelememesi bu noktaya getirdi. Pandemi ile birlikte enflasyonist bir dünyaya uyandık. Bizim inşaat sektöründe 150 tane kalem var. Bu 150 kalemin bazılarını yüzde 300 oynattı bazılarını yüzde 50 oynattı bazılarını yüzde 500 arttırdı. Enerji fiyatlarında biliyorsunuz son 4 yılda yüzde 500 falan bir artış oldu. Bunun işte tedarik zincirinin kopması, yeterli ve nitelikli personel bulunamaması, arz talep dengesinin şaşması, yeterli arazinin olmaması, bunların hepsi inşaat maliyetlerinin ve daire fiyatlarının artmasına neden olan şeylerdir.  Ama ben bu artışın artık durduğunu düşünüyorum. Türkiye'yi gerçekten güçlü bir devlet olarak görüyorum. Önümüzdeki yıllarda da enerji noktasında gerçekten kritik bir noktaya geliyoruz. Enerjisine sahip çıkan bir Türkiye var. İşte gaz ve petrol buluyoruz.  Bunlar artık güzel olaylar güzel yatırımlar.

KAHRAMANMARAŞ'TA KONUT

SAYISI HALA YETERLİ DEĞİL

Yıllara baktığınız zaman konut üretimi azaldı. 2016 yılından sonra konut üretimi azaldı ama konu ihtiyacı aynı seviyede devam ediyor. Arsa oranlarını şu an net olarak bilmiyorum ama yani yüzde 50'ler yok artık, onu biliyoruz. Burada biraz iletişim ve bilgi eksikliğimiz var. Yani şöyle arsa sahibi de şunu düşünmeli bir adam oraya bir yatırım yapacaksa para kazanması

 lazım. Ya tutarsa diye birine bir inşaat ya da bir şey verilmez. Ya da bir daire fazla alayım da belki olur deyip bir şeyler yapılmaz. Bu noktada artık insanların daha bilinçli hareket etmesi gerekiyor ki hem arsa fiyatları dengelensin hem müteahhit işini iyi yapabilsin. İnşaat maliyetlerinin bir taraftan artmasının nedeni artık gerçekten standartlarımız ve kurallarımızın olmaya başlamasıdır. Kuzey Çevre Yolu’nun tamamlanması oradaki konut açığını kapatmaz. Orası aslında arsa üretimi için kullanıldı, şehirde bir sıkışmışlık vardı. Orada da imarla ilgili yine problemler var. Yani biz imara Kahramanmaraş'ın imarını masaya yatırırsak bir gün boyunca konuşuruz. Tabi bir şekilde konut ihtiyacı orada toparlandı ama 10 yıl sonra yeterli mi ya da 10 yıl sonrası için ideal mi? Bunun oturup tartışılması lazım. Çok kullanılan bir yol haline geldi. Çünkü şehri batıdan alıyor doğuya kadar götürüyor. O yolun artık bitmesi lazım. Çünkü bu kadar yatırım yapıldıktan sonra net bir şekilde o yolu artık sonlandırmamız lazım. O yol sonlandırıldığı zaman şehir içindeki trafik nefes alacak” sözlerini kullandı.

∂ Haber: Emrah Özdemir

Editör: Didem Kayabaşı