Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) 7.Olağan Meclis Toplantısı yapıldı. KMTSO Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve Meslek Komite Başkanlarının yanı sıra Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Melike Özdemir katıldı. Özdemir, şehre yapılan projelere ve depremin hasar açtığı bölgelere yapılan konut ve donatı tasarımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
ÜRETMEMİZ LAZIM
Toplantının açılış konuşmasını yapan KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, şunları söyledi: “Şehrimizde inşaatlara tekrar başlamamız lazım. Üretmek lazım, üretmeden hiçbir şey olmaz. Şu anda tabii ihracat zorlanıyor. Ham madde tedarikini hepiniz yaşıyorsunuz bunları tahmin etmeye gerek yok. Öte yandan krediler var. Allah sonumuzu hayır etsin. İnşallah hep beraber çalışıp, şehrimizi güzel günlere çıkartırız. Öte yandan Savunma sanayiyle ilgili gelişmeler gerçekten heyecan verici. Uçak parçası yapma projesi önemli bir proje. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Daha önce de tarım, Maraş'ın sermayesiydi. Sonra bunun tekstil ve çelik eşya ile sanayiyi güçlendirdik. Bundan sonra onlar yetmiyor bizde farklı sanayi dallarına girmemiz lazım. Gerçekten Türkiye çok önemli yerlere geldi. Bunu da küçümsemememiz lazım.”
ERKENEZ, AKSU VE TÜRKOĞLU OSB BİRLEŞİYOR
Erkenez, Aksu, Türkoğlu OSB’lerin birleşimiyle ilgili protokolü imzaladıklarını belirten KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu; “Çevre Şehircilik Bakanlığının kararnamesiyle Erkenez, Aksu, Türkoğlu OSB’nin birleşimiyle alakalı protokolü imzaladık. Şu an bu 3 organize sanayi bölgemiz tek çatı altında birleşiyor. Bunun şöyle bir avantajı olacak; müteşebbis heyeti tekrar belirleyeceğiz ve akabinde teknik altyapıyı tamamlayacağız ve ruhsatlandırma çalışmaları OSB’miz tarafından kontrol edilecek. Buradaki sorunların çözümünde de hızlı bir mesafe almış olacağız.
TOMSUKLU TEKSTİL İHTİSAS OSB’NİN İHALE SÜRECİ TAMAMLANDI
Tomsuklu Tekstil İhtisas OSB’nin ihale sürecini tamamladık. Altyapı ihalesi tamamıyla ihale edildi. Bizlerde ihale komisyonunda yer aldık ve inşallah kısa sürede müteahhit firma faaliyete başlayacak ve tesisi hızlı bir şekilde yapacak. Burası 3 bin 500 dönümlük bir saha ve tahsisi yapılmayan bir parselimiz yok.
ILS CİHAZININ YAPIM İHALESİ TAMAMLANDI
Öte yandan ILS cihazıyla ilgili yapım ihalesi tamamlandı. Temmuz ayı itibariyle inşaat yapım süreci başlayacak. Kısa sürede inşaatı tamamlanıp, havaalanı problemini çözmek istiyoruz. Yine özellikle Tekstil İhtisas OSB’mizin yan tarafında yer alan 3 bin 600 dönümlük bir saha var. Bu saha için müracaatımızı yaptık ve ilerleyen günlerde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle sanayi alanı ilan edilecek ve 2 etap olarak bu sahayı tekrar biz müracaat eden vatandaşlarımızın kullanımına açmış olacağız.
DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLECEK
Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğümüzle koordineli olarak odamızda bir danışmanlık birimi kuruyoruz. Özellikle teşviklerle ve diğer konularla ilgili soru ve taleplerle geliyor. Bu birimi biz kendi uhdemizde oluşturuyoruz. İnsanlar buradan her türlü danışmanlık hizmetini alabilecekler ve teşviklere de hızlı bir şekilde başvurup ulaşabilecekler. Küçük Sanayi Sitemizin sorunlarını birebir çözmeye çalışıyoruz. Küçük Sanayi Sitesi’nde yerinde çözümle alakalı bir problem kalmadı. Özellikle sanayi sitesi içerisinde olan ve işyeri yıkılmış olanlara 1 milyon TL’ye kadar KOSGEB tarafından destek verilecek.
MARAŞ BAKIRININ COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALINDI
İlimizin kadim değerlerinden olan Maraş Bakır İşlemesinin coğrafi işaret tescilini tamamladık. Şehrimize hayırlı olsun. Bununla ilgili ilerleyen günlerde güzel bir çalışmamız olacak. Bakırcı esnaflarımıza da teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Kahramanmaraş adına depremden sonra hazırlanan imar projeleri ve kentsel tasarımlar konusunda açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Melike Özdemir, depremin Kahramanmaraş’ta en çok hasar doğurduğu bölgenin Dulkadiroğlu olduğunu belirterek, “Depremin ilk gününden itibaren hızlı bir çalışma sürecine girdik, sürekli sahadayız. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hasar tespitleri yapıldı. En çok merkezde kayıp verdik. Sanayi alanlarımızda da çok ağır hasarlar ve yıkımlar oldu. Merkezde, en çok hasarlı olan taraf Dulkadiroğlu ilçemiz. Baktığımız zaman Onikişubat bölgesi hem zemin açısından hem yapılaşma açısından daha avantajlı bir bölgede olduğu aşikâr. En büyük yıkımın olduğu yer eski Maraş. Şuan ki yapılaşmanın doğu ve batı tarafta olmasında herhangi bir problem yok. Coğrafya olarak baktığımız zaman fayların üzerinde bir şehirde yaşıyoruz. Türkiye genel olarak fayların üzerinde bir ülke.
KENTSEL TASARIM ÇALIŞMASI YAPILDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından şehrin imar planı hem ilçe bazında hem de merkez bazında yapılıyor. Şehirde en çok yıkım olan bölgelerimiz Azerbaycan Bulvarı, Trabzon Caddesi ve etrafıdır. Bu bölgeye kentsel tasarım çalışması da yaptılar. Ebrar sitelerinin olduğu yere herhangi bir yapılaşma getirilmesini kimse istemiyor. O bölgeye yapılaşma yerine depremi hatırlatıcı alan oluşturulmak isteniyor. Tasarlanan projede Ebrar sitelerinin olduğu alana park ve süs havuzu olarak tasarım yapılmış fakat bizim düşüncemiz o bölgeye bir deprem müzesi inşa etmek. Kahramanmaraş’ta şuan ihtiyaç olan konut sayısı 70 bin ila 80 bin arasında. Çarşı merkezi olarak adlandırdığımız bölgeyi tamamen yapılaşmaya kapatma durumu söz konusu değil. Sadece yapılaşmayla alakalı düzenleme getirilecek, 8-10 katlı bina yerine 4-5 katlı projeler hayata geçirilecek. Konut alanları da olacak, sosyal donatılar da olacak. Bu projelerin bir bölümünü Azerbaycan hükümeti karşılayacak.
GERMENİCA AÇIĞA ÇIKARILMALI
Biliyorsunuz Dulkadiroğlu ilçemizde büyük bir alanın altını kapsayan ‘Germenica’ arkeolojik alanımız var. Kahramanmaraş’a değer kazandırmak açısından bu bölge çok önemli. Buranın avantajlarını kazanmak istiyorsak, kentsel dönüşüm açısından ilgili kişilerle görüşmeler sağlayarak kamulaştırma yönünde bu alanın açığa çıkarılmasından yanayım. Bize komşu olan birçok il bunun ekmeğini yiyor. Germenica Antik Kentinin arkeolojik müze olarak çok turist getireceğini ve gelir sağlanacağına inanıyorum. Kahramanmaraş’ında dışarıdan farklı görünmesini sağlayacak” dedi.
Haber: Eyüp Kağan Atlı