6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nin kullanılamaz hale gelmesiyle birlikte kent merkezinde tek devlet hastanesi konumunda kalan Yörük Selim Devlet Hastanesi bütün yükü omuzlayamıyor. 2012’de hizmete başlayan Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nin inşa edildiği alanın uygun olmadığı belirtilmesine rağmen fay hattının üzerine inşa edilmesi o dönemde tepkilere sebebiyet vermişti. Yaşanan depremlerde hastanenin hasar alması tepkileri haklı çıkarttı. Şehir, sağlık problemleri nedeniyle adeta kırmızı alarm veriyor. Yaşanılan ciddi sorunlara rağmen 4 aydır kente Sağlık Müdürü ataması yapılmazken, Kahramanmaraş bir başına bırakılarak kaderine terk edildi.

KAHRAMANMARAŞ’IN SAĞLIKSIZLIK HİKÂYESİ

Meclis konuşmasında kentte baş gösteren sağlık problemlerini gündeme getiren DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili İrfan Karatutlu şu sözleri kaydetti, “Kahramanmaraş 1 milyon 200 bin nüfusuyla ülkemizin 17. büyük kenti konumunda. Şehirde iktidarın, sağlık hizmetleri 2005-2006 yıllarında yeni bir hastane yapma ihtiyacıyla başlamıştır. Dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bölgenin uygun olmadığı belirtilmesine rağmen, fay hattının üzerine, tam da birinci sınıf tarım arazisinin üzerine bugünkü Necip Fazıl Şehir Hastanesi'ni yapma kararı verdi. Deprem bölgesinde olan bu hastane maalesef depremde ağır hasar alarak devre dışı kaldı. Bunun yanında Kahramanmaraş'ta iki özel hastane ile Türkoğlu Devlet Hastanesi ’de devre dışı kalan hastanelerimizden.

4 AYDIR SAĞLIK MÜDÜRÜ ATANMIYOR

Kahramanmaraş'ta maalesef sağlık hizmetleri ülke sağlık hizmetlerinin çok çok gerisindedir. İnsanlarımız Yörük Selim Devlet Hastanesi'nde üst üste bir şekilde poliklinik hizmetleri, ameliyat hizmetleri, yoğun bakım hizmetleri almaya çalışmaktadır. Bu konuyla ilgili hiçbir çalışma göstermeyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın maalesef Kahramanmaraş'a karşı bir husumet içinde olduğunu düşünüyoruz. Zira 4 aydır sağlık müdürünün istifa etmesine rağmen yerine herhangi bir müdür atanmamıştır.

ATADIĞI MÜDÜRÜ 1 GÜN İÇERİSİNDE GERİ ÇEKTİ

Sağlık Bakanı 1 ay önce, şehrin milletvekillerinin talep ettiği üç dört isimden birini atamak yerine maalesef kendi istediği, Kahramanmaraşlı olmayan birini sağlık müdürü olarak atamış, şehrin milletvekillerinin tepkisi üzerine aynı gün geri çekmiştir. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni bir sağlık müdürü atamak yerine maalesef şehri cezalandırır bir şekilde davranmaktadır.

BAKAN KOCA RANDEVU TALEPLERİNİ KABUL ETMİYOR

Deprem bölgesinin tek doktor milletvekili olmama rağmen sorunları aktarmak için 40 gündür kendisinden randevu talebim karşılık bulmamıştır. Sorduğum AK Partili doktor milletvekilleri kendilerine de randevu vermediğini, maalesef Bakan Koca’nın sadece siyaseten Cumhurbaşkanlığına yakın kişilerle randevu taleplerini kabul ettiğini belirtmişlerdir. Biz randevu talebini bölgenin sağlık sorunlarını konuşmak için istiyoruz. Herhangi bir şahsi talebimiz yoktur. Fakat Sağlık Bakanı gerek şehrin milletvekillerine, gerekse tıp doktoru olan bir meslektaşına karşı duyarsız davranmaktadır.

BU HASTANELER TOPLAMA HASTANELERDİR VE ŞEHİR HASTANESİ DEĞİLDİR

Kahramanmaraş'ta bin 40 yataklı olarak bilinen şehir hastanesinin varlığından söz ediyorlar. Hâlbuki Kahramanmaraş’ta 400 yataklı Necip Fazıl Şehir Hastanesi, 250 yataklı kadın doğum hastanesi ve Yörük Selim Devlet Hastanesinin birleştirilmesinden kaynaklanan bin 40 yataklı hastane vardır. Bu hastaneler toplama hastanelerdir ve şehir hastanesi değildir.

SAĞLIK BAKANI DERHAL BÖLGEYE HAREKET ETMELİ

Kahramanmaraş'ın sağlık sorunlarının derhal çözülmesi gerekmektedir. Sağlık Bakanı derhal bölgeye hareket ederek bölgedeki sağlık sorunları yerinden dinlemelidir. Kahramanmaraş'ta bölgeye atanan doktorların barınma sorunları, ilçe ilçe rotasyonla gezdirilmeleri, eksik personeli had safhadadır. Biz Kahramanmaraşlılar olarak sağlık sorunlarımızın bir an önce çözülmesi talep ediyoruz.”

Haber: Eyüp Kağan Atlı

Editör: Didem Kayabaşı