Ekran Görüntüsü 2024 03 18 144802Anadolu’da M.Ö. 7000 yıllarına kadar uzanan bakırcılık Kahramanmaraş’ta da çok uzun yıllardır hakimiyetini sürdürüyor. Kahramanmaraş'ta oldukça eski zamanlardan beri var olan ve yöresel bir öneme sahip bir el sanatı bakırcılık, Osmanlı döneminde, özellikle 16. yüzyıldan itibaren önem kazandı. Bakırcılık sanatıyla özdeşleşmiş bir şehir olarak Türkiye'nin zanaat haritasında önemli bir yere sahip olan Kahramanmaraş’ın özellikle bakırcılık gibi zanaatların merkezi olması şehrin kültürel, tarihsel ve ekonomik dokusunu şekillendiren derin köklere dayanıyor. Zengin maden yataklarına sahip olmasıyla bilinen Kahramanmaraş, tarih boyunca çeşitli madenlerin işlenmesinde önemli bir merkez konumunda bulundu.

Ekran Görüntüsü 2024 03 18 144824

ŞEHRİN EKONOMİSİNE KATKILAR SAĞLADI

Kahramanmaraş, sadece bakır madenciliği ile değil, elde edilen bakırın işlenmesiyle de tarihe geçti. Çekiçle dövme, kazıma, oyma gibi geleneksel yöntemlerle işlenen bakır, çeşitli ev eşyaları, süs eşyaları ve kullanım objeleri üretirler. Bu ürünler arasında tencereler, cezveler, tabaklar, sürahi ve vazolar gibi mutfak ve süs eşyaları şekline bürünür. Osmanlı döneminden bu yana Kahramanmaraş'ta üretilen bakır eşyalar, estetik değerleri ve dayanıklılıkları sayesinde geniş bir coğrafyada tercih edilerek, şehrin ekonomisine önemli ölçüde katkılar sağladı.

Ekran Görüntüsü 2024 03 18 144818

BAKIRCILAR ÇARŞISI’NDA DEĞİŞMEYEN SANAT

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve seri üretimin artması, geleneksel bakırcılık sanatını zorlayan unsurlar arasında yer alsa da Kahramanmaraş'taki ustalar bu sanatı yaşatma konusunda kararlılar. Kahramanmaraş’ta bu tarihi dokunun zedelenmemesi için canla başla mücadele veren esnaflar, uzun yıllardır Tarihi Kapalı Çarşı’da bulunan Bakırcılar Çarşısı’nda sanatlarını sürdürüyor.

Ekran Görüntüsü 2024 03 18 144810

Ekran Görüntüsü 2024 03 18 144831

Muhabir: MELİSA TÜRKMEN