Kahramanmaraş’ın bereketli topraklarında yetiştirilen ve Ekim ile Kasım aylarında hasadı yapılan zeytin, bölgenin hem ulusal hem de uluslararası pazarda adını duyurmasına vesile olan başlıca tarım ürünlerinden biri olarak öne çıkıyor. Doğal yöntemlerle elde edilen Maraş zeytinyağı, hem sofralık hem de sağlık açısından tercih sebebi oluyor. Ancak bu yıl kış mevsiminde yaşanan don olayları nedeniyle rekoltede düşüş bekleniyor. Özellikle kırsal bölgelerde etkili olan şiddetli don, zeytin ağaçlarını olumsuz etkiledi. Üreticiler, don nedeniyle dallarda yeterli meyve oluşmadığını belirterek bu yıl rekoltede ciddi kayıplar yaşanacağını dile getiriyor.

DONUN ETKİSİYLE YAĞ ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ YAŞANMASI BEKLENİYOR

Kentte geçtiğimiz yıla kadar ortalama 25 bin ton zeytin meyvesi hasat edilirken, bu üretimden yaklaşık 10 bin ton zeytinyağı elde ediliyordu. Ancak bu yıl, donun etkisiyle hem zeytin miktarında hem de yağ üretiminde düşüş yaşanması bekleniyor. Bu da Kahramanmaraş’ın tarımsal üretim dengesini olumsuz etkileyecek.

Kura Ve Keramet 2025 09 02T104527.157

9 BİN TL’YE KADAR YÜKSELEBİLİR

2024 yılında 18 litrelik teneke zeytinyağı 5 bin ile 6 bin TL arasında satışa sunulurken, bu yıl fiyatların neredeyse iki katına çıkması bekleniyor. Bu yıl zeytin sezonunda 18 litrelik bir teneke zeytinyağının 9 bin TL’ye kadar yükselmesinin öngörülüyor.

ÜRETİCİNİN GÖZÜ HASATTA

Kahramanmaraşlı çiftçiler, hasat dönemine yaklaşırken hem verim hem de fiyatlarda yaşanacak gelişmeleri merakla bekliyor. Şehirde tarımsal üretimin can damarı olan zeytincilik, her yıl binlerce aile için gelir kaynağı oluşturuyor. Ancak don olaylarının etkisiyle bu yıl hem üreticiler hem de tüketiciler zorlu bir sezonla karşı karşıya kalacak.

Muhabir: Melike Algan