Stratejik konumu sayesinde yemek kültürü bakımından da oldukça zengin bir şehir olan Kahramanmaraş, kendine özgü lezzetleriyle de Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer alıyor. Damat evinin zenginlik göstergesi olarak bilinen ve yeni evlenen çiftlerin evlerine bereket getirmesi için yapılan acem pilavının hikayesi Pers İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. Pers İmparatorluğu’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na oradan günümüze kadar ulaşan Acem Pilavı, Kahramanmaraş halkının evlerinde olmazsa olmaz yerel mutfak lezzetleri arasında yer alıyor.

ACEM PİLAVININ BEREKETİ

Tarihi hikayesi bakımından önemli bir yere sahip olan Acem Pilavı, temel olarak pirinç, kuzu eti, kuru üzüm, badem, ve çeşitli baharatlardan yapılıyor. Özel günlerde ve misafirlere sunulan sofralarda sıklıkla yerini alan bu lezzet, Maraş geleneğinde yeni evlenen çiftin evlerine bereket getirdiği inancıyla ve damat evinin de zenginliğinin göstergesi olarak biliniyor.

ACEM PİLAVI NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

2 su bardağı pirinç

250 gram kuşbaşı dana eti

2 adet havuç

1 adet kuru soğan

2 diş sarımsak

2 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı zeytinyağı

3 su bardağı sıcak su

1 tutam tuz

1 tutam karabiber

Üzeri İçin:

1 çay bardağı çiğ badem

1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 tutam maydanoz

YAPILIŞI:

Pirinç yıkamadan bir kaba alınır, üstüne bolca tuz serpilir ve üstüne çıkacak kadar ılık su ekledikten sonra yaklaşık 30 dakika kabarması için bir kenarda bekletilir. Pirinçler kabarırken teflon bir tencere ocakta ısıtılır ve etler içine atılıp kavurmaya başlanır. Etler suyunu salıp tekrar çekene dek kavrulur ve etler suyunu çektikten sonra üstlerine geçecek kadar sıcak su ilave edilip, ara ara karıştırılarak etler tüm suyu çekene dek pişirmeye devam edilir. Etler piştikten ve suyu çektikten sonra içine bir yemek kaşığı tereyağını ve tuzunu ekleyip güzelce karıştırılır. Soğanlar yarım ay şeklinde ince ince doğranır. Havuçların da kabukları soyulup ve kibrit çöpü gibi doğranır. Bir pilav tenceresine 1 yemek kaşığı tereyağını ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını alıp soğanlar pembeleşene dek kavrulur. Soğanlar kavrulduktan sonra içine doğranan havuçlar eklenir ve güzelce kavrulur. Ardından kabarmış olan pirinçler süzülür ve bol suyla yıkadıktan sonra içine ilave edilir.

Tuz, karabiber ve yenibaharı ekledikten sonra 3 su bardağı sıcak suyu ilave edilir. Kaynamaya başladıktan sonra kapak kapatılır ve altını kısıp, pirinçler suyu çekene dek yaklaşık 10 dakika pişmeye bırakılır. Bademler bir kaba alınır ve üstü geçecek kadar sıcak su eklenip yumuşamaları için bekletilir. Yumuşadıklarında kabuklar soyulur. Ayrı bir tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağı alınıp, bademler ve dolmalık fıstıkları kavrulur. Pilav piştikten sonra altını kapatıp, üstüne bir kağıt havlu koyarak 10 dakika kadar demlendirilir. Pilav bir servis tabağına alınıp ve üstüne etleri gezdirilir. En üste kavrulan badem ve dolmalık fıstıklar serpilip, ince doğranmış maydanozla süsleyerek sıcak sıcak servis edilir.

Muhabir: Sibel Gürle