Kahramanmaraş’ın tarih ve doğa zengini ilçesi Andırın, kaleleriyle adeta bir açık hava müzesi görünümü sergiliyor. Stratejik konumları, mimari özellikleri ve yüzlerce yıllık geçmişleriyle dikkat çeken yapılar, bölgenin tarihi önemini gözler önüne seriyor. Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesi, bu kaleleriyle sadece tarih meraklılarını değil, doğayla iç içe bir keşif arayan ziyaretçileri de kendine çekiyor. İlçe, tarihi mirası ve doğal dokusuyla keşfedilmeyi bekliyor.

Meryemçil

MERYEMÇİL (GEBEN) KALESİ

İlçenin en bilinen yapılarından biri olan Meryemçil (Geben) Kalesi, yüksek kayalık bir tepe üzerinde tüm bölgeye hakim şekilde yer alıyor. Yapı kalıntılarından 15. yüzyılda Roma Dönemi’nde inşa edildiği düşünülüyor. İnce ve kaba yonu taşla moloz taşların birlikte kullanıldığı kale, büyük oranda tahrip olmuş olsa da ayakta kalan bölümleriyle planını sergilemeye devam ediyor. Kale büyük oranda tahrip olmuş, buna rağmen planı gösterir derecede ayakta bölümleri bulunuyor. Büyük oranda harap vaziyette bulunan yapının orijinal halinden bazı bölümler günümüze kadar ulaşıyor.

Azgıt

AZGIT KALESİ

Azgıt Kalesi, Andırın-Geben yolu güzergahında, çevresine hakim bir tepe üzerinde yükseliyor. Aynı şekilde 15. Yüzyılda Roma Dönemi'nde inşa edildiği tahmin edilen kale, gözetleme kulesi ve su sarnıcı gibi kalıntılarıyla askeri amaçla kullanıldığını gösteriyor. Kalenin, Andırın-Geben yolu güzergahında, etrafına hakim oldukça yüksek bir tepe üzerine inşa edildiği görülüyor. Moloz taş kullanılarak inşa edilen yapı, bugün harabe halde bulunuyor.

Anacık Kalesi

ANACIK KALESİ

Anacık Kalesi, ilçeye bağlı Anacık Köyü sınırlarında yer alıyor. 5. yüzyılda inşa edildiği düşünülen yapı, yüksek bir tepe üzerindeki konumuyla kontrol noktası işlevi görüyor. Düzgün ve kaba yonu taşların kullanıldığı iki katlı kalede, ahşap döşeme izleri günümüze kadar ulaşıyor. Zemin katı halen sağlam şekilde ayakta duruyor.

Babikli

ALAMEŞE (BABİKLİ) KALESİ

Alameşe (Babikli) Kalesi, Keşiş Çayı’na hakim yüksek kayalık bir tepe üzerinde yer alıyor. Roma Dönemi’ne tarihlenen bu kale de moloz ve kaba yonu taş malzemeyle inşa ediliyor. Günümüzde harabe bir halde bulunan yapının inşasında kaba yonu ve moloz taş malzemenin kullanıldığı anlaşılıyor. Yapının ne zaman terk edildiğine ilişkin de kesin bir bilgi bulunmazken, kale bölgenin tarihsel önemine katkı sunmaya devam ediyor.

Muhabir: SELMA ERDEMGÜR