‘Asrın Felaketi’ olarak tabir edilen ve dünyada eşi görülmeyen depremler Kahramanmaraş’ın 3’te 1’lik bölümünü enkaz altında bıraktı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı işbirliğinde, alanında uzman akademisyenler, mimarlar, mühendisler, arkeologlar, şehir ve bölge planlamacılarından oluşan ekiplerce afetlere karşı dirençli ve güçlü, tarihi ve kültürel değerleri koruyan, sosyal ve daha yaşanabilir bir kent vizyonu çerçevesinde hayata geçirilecek sosyal donatı ve konut projelerinin hazırlığı da hızla devam ediyor. Tüm kamu kurum ve kuruluşları ile STK’lar şehrin yeniden toparlanması için mücadele ederken, kazandırılacak olan projelerde şekillenmeye başladı.

MÜZE İÇERİSİNDE ENKAZ KALINTILARI OLACAK

Projeler kapsamında yer alan arazilerden biri Kahramanmaraş’ta en büyük yıkımın meydana geldiği ve depremlerin ardından akıllarda derin bir iz bırakan Ebrar Siteleri oldu. 12 bloktan oluşan sitenin, depremde 8 bloğu yıkıldı ve geri kalan blokları ise kullanılamaz hale geldi. Blokların her biri 12 kattan oluşan sitede toplam 320 daire bulunmaktaydı. Depremlerin ardından oluşturulan kayıtlarda siteden 250’den fazla cenaze çıktığı biliniyor. 11 ilde oluşan ve ülkeyi yasa boğan depremlerde Türkiye geneli 59 bin 259 vatandaş hayatını kaybederken 122 bin 7 vatandaş yaralandı. Öte yandan 301 bin bina ise yıkıma uğradı veya ağır hasar aldı. Tüm bu can ve mal kayıpları sebebiyle Ebrar Sitelerinin bulunduğu araziye, yaşanan felaketi hem Kahramanmaraş’a hem de dünyaya unutturmamak için enkaz kalıntılarının ve depreme ilişkin izlerin bulunacağı bir deprem müzesi yapılacağı öngörülüyor. Yapılacak olan deprem müzesi için proje çalışmalarının netlik kazanması sonrası alanda çalışmalar start alacak.

ADAPAZARI’NA DA DEPREM MÜZESİ İNŞA EDİLMİŞTİ

Müze projesinin bir örneği 1999 Marmara Depremi sonrası Adapazarı’nda hayata geçirildi. Sakarya ilinde bulunan ve ‘Deprem Kültür Müzesi’ olarak adlandırılan müze 2001’de yapıldı. Müze binası göçük şeklinde tasarlanmıştır; yıkık duvarlar ve eğik kolonları vardır. Binanın mimarisi ve iç düzenlemesi tamamen fotoğraf, tablo, resim ve bu gibi malzemelerin sergilenebileceği bir sanat galerisi şeklinde inşa edilmiştir. 1967 ve 1999 yılı depremlerine ilişkin deprem öncesi ve sonrası fotoğraflar sergilenmektedir. Müzenin bir bölümü makinelerle yapay sarsıntı oluşturulacak şekilde dizayn edilerek depremin etkisi plastik eşyalarla izlenebilmektedir. Sanal deprem platformunda 7.4 büyüklüğünde sarsıntının bir benzeri yaşatılır. Müzede, depremde yıkılan binaların yapım tekniği ile ilgili inşaat malzemeleri ve sismograf görülebilir. Deprem Kültür Müzesi, dünyadaki dördüncü deprem müzesidir. Sergi Salonları dışında kafeterya ve sinevizyon salonu bulunur.

Haber: Eyüp Kağan Atlı

Deprem_Müzesi

Editör: Çağatay Gedik