Memleketi Kahramanmaraş'ta basın mensuplarıyla bir araya gelen Milletvekili Uzm. Dr. İrfan Karatutlu, Kahramanmaraş’ın sorunlarını gündeme getirdi. Özellikle deprem sonrası Kahramanmaraş’ın önemli hizmetlere ihtiyacı olduğunu vurguluyan Karatutlu şunları söyledi; “Bugün depremin üzerinden yedi ay geçti.
Zaten çevresindeki şehirlerle arasında sosyo kültürel, ekonomik, fiziki anlamda eksiklikleri olan şehrimizin bu büyük depremle birlikte çok daha geriye gittiğini yaşayarak gözlemliyoruz.
On yıllar sürecek bu kötü etkinin sonuçlarını ne kadar hızlı iyileştirirsek özellikle çocuklarımız için ve ömrümüzü verdiğimiz bu kadim şehir için bir nebze bir şeyler yapmış olacağız.

WhatsApp Image 2023-09-06 at 11.58.43 (4)
Şehrimiz son 35 yıldır aynı dünya görüşüne sahip bir yapı tarafından yönetildi. Bugün belediyecilik ve idari anlamda yapılan iyi ve kötü işlerin sorumluluğu bu yöneticilerin üzerindedir. Kahramanmaraş’taki bu yetkililer on yıllardır depremin Kahramanmaraş’a geleceğini biliyordu. Bilim adamları söylüyorlardı, sivil toplum örgütleri söylüyorlardı, siyaset bu durumu devamlı dile getiriyordu. Devleti yönetmenin en önemli ayaklarından biri de sorun oluşmadan önce tedbir almaktır.
Maalesef özellikle yerel yöneticiler ve bunları denetleyen valiler ve onların üzerindeki hükümet yetkilileri hep birlikte Kahramanmaraş’a bu depremin gelmesi için, büyük bir yıkım yapması için, yok etmesi için beklediler. Fay alanlarını imara, açtılar, bu bölgelere 8- 10- 16-17 kat imar izni verdiler. Bugün bölgedeki dört büyük il yok oluş sürecine girmiş, sanki yoğun bakımda yatan entübe bir hasta görünümünde…
Bu sebeple yaşanan vatandaşın mal ve can kaybının bu izni verenlerin hiçbir sorumluluğu olmayacak. Bütün bu ihmalkârlığı sebebiyet veren yetkililere müteselsil olarak hukuki anlamda hesap sorulmalıdır. Bütün bu büyük sorumluluğu üç beş müteahhidin üzerine yıkarak kaçmaya çalışan yetkililerin ve sorumluların peşini bırakmayacağımızı bir kez daha kamuoyuna ilan ediyoruz.

WhatsApp Image 2023-09-06 at 11.58.43 (2)
Depremin ilk günlerinde arama kurtarma güvenlik barınma su ve gıda temini gibi organizasyon bozuklukları yaşanmıştır.
Bugün depremin üzerinden yedi ay geçmesine rağmen ve yetkililerin bir yıl içerisinde konutların yapılacağını sözünü vermesine rağmen daha enkazların bile yüzde 20-25’i kaldırabilmiştir.
Çevre ve şehircilik bakanlığı başta olmak üzere, belediyeler diğer kamu kurumları olaya bütüncül bakma yerine topu birbirine atarak zaman kazanmak da ve vatandaşı mağdur etmektedir.
Şehirde tam bir koordinasyon bozukluğu mevcuttur.
Derhal bir bakan 7/24 bu dört ilde görevlendirilmeli hızlı bir şekilde kurumlar arasında koordinasyonu sağlamalıdır. Yeni imar alanının açılması, yerinde dönüşüm, vatandaşın kendi evini yapması için izinlerin verilmelidir. Hasar tespitlerinin yanlış yapılması, hasar tespitlerinde sık sık değişimin yapılması, özellikle kırsal da tapusuz yerlerin durumu gibi konulardaki belirsizlik devam etmektedir.
Kahramanmaraşlı yüzlerce inşaat firması, yapı denetim firması hızlıca bu izinlerin verilmesini beklemektedir.
Bunun yanında inşaata izin verilen toplu konut alanlarında yerel firmalar yerine adrese teslim dışarıdan ihale firmalarına verilmektedir.
Hasarlı binaların tespitinde açılan davalarda mahkemeler yavaş davranmakta, hak sahipliği ile ilgili davaların hızlı çözümü için herhangi bir de çalışma yapılmamaktadır.
Binlerce esnaf konteynırla oyalanmakta, esnafın vergi, elektrik, su, Bağkur gibi borçları ile ilgili herhangi bir sübvansiyon ya da teşvik konuşulmamaktadır.
Depremin sanayi yönünde merkezi Kahramanmaraş’tır.
60-70 bin’in üzerinde istihdam kaydı vardır .
Kahramanmaraş’ın altıncı bölge alınması yeni yatırımlara teşviki getirmiştir eski yatırımlar da kaybı olan sanayici teşvikten yararlanamamaktadır.
Sanayici özellikle tekstil ve çelik mutfak eşya sektörü, o bile krediye ulaşmakta zorluk çekmektedir.

WhatsApp Image 2023-09-06 at 11.58.43 (3)

Eğitim yönünden okulların birçoğunda tamir ve tadilat devam etmekte hangi okullarda nasıl bir eğitim yapılacağı karmaşası vardır.
Üniversitede yurt sorunlarının hat safhada olması sebebiyle bir çok bölümde online eğitime geçilmiştir.
Yetkililer yurt sorununu öğrencileri kıl çadırlarda barındırarak çözme çaresizliği içindedir.
Deprem sonrası en çok etkilenen sektörlerden biri sağlık sektörüdür iki özel hastane iki devlet hastanesi devre dışı kalmıştır.
Özellikle merkezde aylardır hastalar alt alta üst üste istiflenerek poliklinik yapılmaya çalışılmaktadır.
Yedi ayda poliklinik açısından bir çok mesafe kat edilebilecekken hükümet yetkilileri dört aydır Kahramanmaraş’a sağlık müdür bile atayamamışlardır.
Sağlık sektörü siyasetçi ve sendikacıdan elinde bir oyuncak olmuştur.
Necip fazıl Hastanesi’nde olduğu gibi fay hattında yapılan yanlış hastanenin bir benzeri yeni hastane yerinin Önsen bölgesine yapılarak yanlışta ısrar edilmektedir.
Yörük Selim hastanesinin kuzeyinde yüzlerce dönüm askeri alan ve Aslan Bey parkı varken bir önceki hastane ve rantının bir benzeri önsende devreye sokulmaya çalışmaktadır.
Soruyorum ben bu şehrin milletvekillerine 21 yıldır iktidardasınız,
Niye Gaziantep büyüyor niye Gaziantep havaalanına uçuşlar bizimkinin on katı 20 katı niye Gaziantep’ten hızlı tren geçiyor niye depremden fazla etkilenmedi halde en büyük pay alabiliyor niye senin elindeki suyu dahi Gaziantep hiçbir bedel ödemeden alabiliyor”

Editör: Didem Kayabaşı