sasdasd

6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mezunları Derneği Yönetim Kurulu, depremlerle ilgili yapılan çalışmaları değerlendirerek hazırladıkları teknik raporu düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaştılar. İTÜ Mezunları Derneği Başkanı İnşaat Mühendisi Serdar Erdoğanyılmaz, Başkan Yardımcısı Jeoloji Yüksek Mühendisi Mehmet Kuruçay, Dernek üyeleri İnşaat Mühendisi Akif Çaylıoğlu ve Kamil Şekkeli’de katılırken, toplantı da hazırlanan rapor ışığında şehrin idarecileri ile siyasetçilerinin de desteğini alarak çözüm üretilmesi gerektiği vurgulandı.

YANLIŞLARI ZAMANINDA UYARMAK İÇİN RAPOR HAZIRLADIK

Yanlışları zamanında uyarmak ve mağduriyetleri önlemek amacıyla rapor hazırladıklarını belirten İTÜ Mezunları Derneği Başkanı İnşaat Mühendisi Serdar Erdoğanyılmaz, “Şehrimize üniversitelerden gelen ekipler rapor hazırlıyorlar ama hala orta bir nokta bulamadık. Biz İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunları olarak bu orta noktayı bulmak, bazı konularda da yol göstermek amacıyla rapor hazırladık ve kamuoyuna duyurmak istiyoruz.  Bizler bu şehirdeki bilim insanlarıyız. Mühendislik bilimdir, bu bilimin temsilcileri de bizleriz.  Şehrimizin geleceğini düşünerek yanlışları zamanında uyarmak ve vatandaşın mağduriyetini önlemek amacıyla rapor hazırladık. Bizler bu şehrin çocuklarıyız, bu şehrin mühendisleriyiz ama ne yazık ki bu şehrin bilim adamlarına dışarıdan gelen bilim insanları veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen ekipler en ufak bir şey sormuyorlar.  Ankara'dan gelenler kendim yaptım, kendim ettim sistemiyle projeler hazırlıyorlar ve dayatma şeklinde sunuyorlar. Biz buna itiraz ediyoruz. En azından yereldeki mühendislerin de dinlenerek, fikirlerinin alınarak bu raporların hazırlanmasından yanayız.

AMAÇ ÇÖZÜM ÜRETMEKTİR

Dile getirdiğimiz teknik konuları idarecilerimizin de bildiğini düşünerek siyasetçilerimizin de desteğiyle kısa zamanda çözüm üreteceklerine inanıyoruz. Şehrimizin yönetiminde olan idarecilerimiz bu konuların hepsine vakıflar. İdarecilerimizin ve siyasetçilerimizin bir arada bu konularda çözüm üreteceğine inanıyoruz. Amaç kaos yaratmak değil amaç çözüm üretmektir” ifadelerini kullandı.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI İŞİN UZMANLARI TARAFINDAN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİDİR

Hasar tespit çalışmalarının tekrar yapılması gerektiğini söyleyen İTÜ Mezunları Derneği Başkan Yardımcısı Jeoloji Yüksek Mühendisi Mehmet Kuruçay, şunları kaydetti; “Asrın felaketi depremleri yaşadık. Alel acele bir şekilde mühendislik parametrelerine göre değerlendirilmeden hasar tespit çalışmaları yapıldı. Binlerce vatandaş mağdur oldu. Hasar tespit çalışmaları acilen işin uzmanları tarafından yeniden değerlendirilmelidir. Yıkılması gereken binalar yıkılmalıdır, insan hayatı riske atılmamalıdır. Yanlış değerlendirilen, orta hasarlı binaların yıkılması önlenerek milli ekonominin de zarar görmesi engellenmelidir.

10-15 KATLI BİNALARIN BİLE YIKILMADIĞI ALANLAR UYGUN OLMAYAN ALAN İLAN EDİLMİŞTİR

Hiçbir bilimsel veriye dayanmadan, yeterli sayıda ve doğru olarak yapılacak temel sondaj kuyuları, jeolojik çalışmalar, jeofizik çalışmalar ile tespitler yapılarak sonuçlandırılması gereken mikrobölgeleme çalışmaları acele ile raporlanarak onaylanmıştır. 10-15 katlı binaların bile yıkılmadığı alanlar uygun olmayan alan ilan edilmiştir. Bu rapor sonuçlarına göre, şehir sanki katledilircesine uygun olmayan alanlara bölünmüş ve binlerce insan mağdur edilmiştir.

ŞEHİR MERKEZİNE YERLEŞTİRİLEN HİÇBİR FAY KIRILMAMIŞTIR

Kahramanmaraş’ı Doğu Anadolu Fayında meydana gelen 7.8'lik deprem yıkmıştır. Bu büyük deprem 100 kilometre kuzeyimizdeki Çardak fayını da tetikleyerek 7.7 aletsel büyüklükte bir deprem daha yaratmıştır. Kahramanmaraş Fay Zonu diye şehir merkezine yerleştirilen hiçbir fay kırılmamıştır. Çünkü bu bindirme faylar deprem üretecek nitelikte değildir. Bu bindirme faylarını baz alarak Kahramanmaraş'ta imar alanlarını değerlendirmek yanlıştır. Yaşadığımız depremlerde hem Doğu Anadolu Fayı (DAF) üzerinde hem de ÇARDAK fayı üzerinde 60 binin üzerinde büyük ve küçük ölçekte artçılar ve depremler meydana gelmiştir. AFAD’ın Kahramanmaraş merkezde bir tek artçı kaydı yoktur. Şehrimiz, eski tabii dokusuna uyularak düşük katlı yapılarla depreme dayanıklı olarak yeniden inşa edilmelidir. Deprem enkazları Erkenez çayının kum ocaklarının çukurluklarına dökülmüştür. Bu enkazların içindeki her türlü hastalık yapıcı mikrobik unsurlar yıllarca insanlarımızı zehirleyecektir. En kısa sürede insanlara ve çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanarak tecrit edilmelidir. İTÜ Mezunları Derneği olarak hazırladığımız detaylı raporumuz yerel yöneticilerimize de arz edilecektir.”

Haber: Eyüp Kağan Atlı

Haber: Melisa Türkmen

Editör: Çağatay Gedik