Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Sedat Sevin, toplu arı ölümlerinde en önemli etkenin iklim değişikliği olduğunu belirterek, "Arıcılar ile görüştüğümüzde kimisi arılarının yüzde 50, kimisi yüzde 10, kimisi yüzde 5'inin öldüğünü söylüyor. İklim değişikliğinin getirmiş olduğu ani hava değişimleri, ani yağışlar, çok yüksek sıcaklıklar, kış mevsiminin yüksek sıcaklıkları buna bağlı olarak arıların kış uykusuna yatamamaları, bitkilerin çiçeklenme dönemlerinin kayması, var olan çiçeklenmelerin çok kısa sürmesi, arıların açlık durumu, bu sıcaklıklara bağlı olarak yeni hastalıkların, parazitlerin, bakterilerin, viral etkenlerin ortaya çıkması ve var olanların direnç geliştirmesi; bunların hepsi bir araya geldiğinde ciddi anlamda arı ölümleri meydana gelmeye başladı. Dolaylı yoldan baktığımızda insan nüfusundaki artış, tarım ürünlerindeki yetersizlik, daha fazla tarım ürününün üretilmesi ve bunlarda kullanılan tarım ilaçlarının da arılara çok ciddi anlamda zarar vermesi. Bunların hepsi birleşince arılar gerçek anlamda ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya" diye konuştu.

'9 MİLYON KOLONİ VAR'

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine bakıldığında, Türkiye'de yaklaşık 9 milyon koloninin olduğunu ifade eden Dr. Sevin, şunları söyledi:

"Bu, çok ciddi bir rakam. Bu kolonilerden elde ettiğimiz verimi de değerlendirmek gerekiyor. Arıcılarımızın genel durumunu da incelememiz gerekiyor. Sadece Türkiye'nin değil; dünyanın büyük bir problemi de arıcıların yaş ortalaması, genç arıcıların yetişmemesi, var olan arıcılık sisteminin de eski yöntemlerle devam ettirilmesi bunlar da toplam olarak değerlendirildiğinde; arıcılıkta verim, kolon kayıplarına sebep olması kaçınılmaz bir sonuç oluyor. İklim değişikliği var; ancak bu iklim değişikliğine karşı ne yapmamız gerekiyor? Özellikle arı ve arıcılığa nasıl bir katkı sağlayacağız? Arı ve arıcılıkla ciddi bir eylem planının hazırlanması gerekiyor. Eylem planı içerisinde sadece Tarım ve Orman Bakanlığımız değil; üniversiteler, sivil toplum kuruluşları birlikte çalışması gerekiyor. Eylem planı içerisinde çok ciddi anlamda herkese iş düşüyor."

—DHA

Editör: Çağatay Gedik