Tarım ve Orman Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yayınlanan tebliğ ile dondurmanın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, taşınması, depolanması ve piyasaya arz edilmesi amaçlandı. Meyve veya sebze kullanılarak üretilen çeşnili dondurmada meyve veya sebze oranı kütlece en az yüzde 15 olacak. Dondurmada hacim artış ise oranı en fazla yüzde 100 olacak. Meyve suyunda kütlece en az yüzde 2,5 oranında titre edilebilir asit bulunduran meyveler ve tropik bölgelerde yetişen aroması yüksek veya yoğun kıvama sahip meyve ilaveli çeşnili dondurmalarda ve aroması yüksek veya yoğun kıvama sahip sebze ilaveli çeşnili dondurmalarda ise meyve veya sebze oranı kütlece en az yüzde 10 oranında olacak. Fındık, fıstık, ceviz, antepfıstığı, badem gibi sert kabuklu meyve çeşnileri katılarak üretilen çeşnili dondurmalarda bu çeşnilerin bir veya birkaçının birlikte kullanılması halinde toplam çeşni oranı kütlece en az yüzde 5 oranında olacak.

ÜRÜNLERİN ETİKETİNDE İNEK, KOYUN, KEÇİ GİBİ TÜRLERE AİT GÖRSELLERE YER VERİLMEYECEK

Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde ve piyasaya arzında alkol veya alkol içeren ürünler bileşen olarak kullanılmayacak. Çeşni maddesi bulunmayan dondurmalarda aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılamayacak. Ancak sade dondurmada sadece vanilya aromalarının kullanımına izin verilecek. Çeşnili dondurmalarda kullanılan çeşni maddesinin adı ürün adı ile birlikte kullanılacak. Tek bir hayvan türüne ait sütün yüzde 100 kullanıldığı ürünlerde sütün ait olduğu hayvan türü ürün adı ile birlikte kullanılabilecek. Farklı hayvan türlerine ait sütlerin karıştırılarak kullanılması durumunda, bu ürünlerin etiketinde inek, koyun, keçi gibi türlere ait görsellere yer verilmeyecek.

ÜRÜNLERİN ADINDA KESME, DÖVME GİBİ İBARELER KULLANILAMAYACAK

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin adında kesme, dövme ve benzeri ifadeler kullanılmayacak. Ancak, tüketiciyi bilgilendirici olan bu ifadeler gıdanın adının yazıldığı puntodan daha büyük puntoyla olmamak kaydıyla, kullanım önerisi veya üretim yöntemi olarak etikette bulunabilecek.