KMTSO ve UNDP Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen asrın felaketi depremlerinde işyerleri yıkılan veya ağır hasar alan işletmelerin kadın sahiplerine yönelik 500 bin Dolar tutarında yeni bir hibe programı için güç birliği yapıyor. Kentte ticaretin yeniden canlanması için yapılan bu proje depremde iş yeri ağır hasar alan işletmelerini yeniden ayağa kaldırmaya çalışan kadın girişimcilere ve kadın işverenlere maddi anlamda destek sağlayacak. Kahramanmaraş Ticaret Borsasında gerçekleşen toplantıya KMTSO Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, KMTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hikmet Gümüşer, UNDP Bölge Koordinatörü Hamit Doğan, UNDP Temsilcisi Mihriban Ançel katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Öksüz, KMTSO ve UNDP işbirliğinde başlatılan hibe desteğinin çok önemli olduğunu belirtti.
ŞEHRİMİZİN DAHA ÇOK GELİŞMEYE İHTİYACI VAR
KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, “Bugün burada toplanmamızın nedeni, biliyorsunuz büyük bir deprem felaketi yaşadık. Burada çok can kayıplarımız oldu. Bunun yanında şehrimiz ekonomi bakımından da çok zarar gördü. Burada özellik hanımlarımızın iş yerlerinde uğramış olduğu kayıplara bir nebze katkıda bulunmak için Birleşmiş Milletler’in (BM) 500 bin dolar bir desteği olacak. Bunu ben çok önemli görüyorum. Çünkü iş hayatında hanımlarımıza gittikçe önem veren bir Türkiye var. Hepimiz bunu destekliyoruz. Projenin çok içerisinde değilim ama bu konuyu çok önemsediğim için bende en azından buraya gelip katkıda bulunmak istedim. Şehrimizin daha çok gelişmeye ihtiyacı var. Bu noktada kadınlarımızın çok büyük desteğine ihtiyacımız var. Neticede bu toplumun yüzde 50’si kadınlardan oluşuyor. Kadınlar ev yaşantımız da katkıda bulunuyor ama iş hayatında da bu ülkeye giderek daha büyük destek vereceklerine inanıyorum. Böyle bir fonun hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” sözlerini kullandı.
DESTEK SAĞLAMAK İÇİN YEREL BİR ORTAK ÇOK ÖNEMLİ
BM Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vınton, “Kahramanmaraş, büyük depremlerde bildiğiniz üzere çok kötü etkilendi. Sadece evler ve konutlar değil iş yerleri de çok fazla zarar gördü. Biz Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı olarak depremden sonra sahadaydık. Acil yardım olarak değil ama şehrin tekrar ayağa kalkması için elimizden geldiği kadar katkıda bulunduk. Tabi depremin maliyeti çok büyük. Bizim bu maliyetin hepsini karşılayacak durumuz yok ama mütevazı olarak elimizden geleni yaptık. Tabi destek sağlamak için yerel bir ortak çok önemli. Çok güzel bir yerel ortak seçtiğimize inanıyorum. Bu da Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası. Onlarla birlikte güzel bir katkıda bulunacağız. Biz elimizden geldiği kadar hızlı bir şekilde bu hibe programını başlattık. Bu aslında depremden sonra böyle bir alanda başlatmış olduğumuz ilk hibe programı. Bunu ilk olarak Kahramanmaraş’ta başlattık. İnşallah bu başarılı olacak ve güzel bir örnek olacak. Bunu daha sonra başka illerde de uygulamaya gayret edeceğiz. Tekrar ortaklarımız Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’na ve her iki başkanımıza da teşekkür ediyoruz. Sizlerin de bu fırsatı kaçırmayacağınıza, programa başvuracağınıza ve işinizi daha da ileriye taşıyacağınıza inancımız tamdır. Şimdiden başarılar diliyoruz” ifadelerini kullandı.
FİNANSMAN SORUNUNA BİR NEBZE DE OLSA ÇÖZÜM OLMASI İÇİN PROJEMİZİ BAŞLATTIK
KMTSO Başkan Vekili Hikmet Gümüşer, “Ticaret ve Sanayi Odası olarak bugüne kadar işverenlerimizin sıkıntılarına kulak vermeye çalıştık. Bu doğrultuda problemlerin başında finansman sorunu geliyor. Bugün burada finansman sıkıntısına bir nebzede olsa çözüm bulabilmek adına güzel bir programın lansmanını gerçekleştirdik. Şehrimizdeki kadın işverenlerimize verilmek üzere bir hibe programı açıkladık. Hibe programından yararlanabilmek için kadın işverenlerin mutlak suretle işlerine devam etmesi gerekiyor. Yani işyeri yıkılmış ve devam etmeyecek kadın işverenler bu projeye başvuramıyorlar. Minimum şahıs şirketine kadar indirilebiliyor ve şahıs şirket gruplarındaki kadın işverenler eğer işlerine devam edeceklerse gerek kira ödemeleri için gerek hammadde alımı vb. için hibe desteğine başvurabiliyorlar.
HİBE BAŞVURULARININ DEĞERLENDİRMESİNİ TAMAMEN UNDP YAPACAK
hibe desteğini ticaret ve sanayi odası olarak organize ettik ve bunu birleşmiş milletler’in fonu ile gerçekleştiriyoruz. Hibe başvurularının değerlendirmesini tamamen UNDP yapacak. Başvuru formlarının çok iyi bir şekilde doldurulması gerekiyor. Bu konuda odamızda bir masa oluşturduk ve 30 Haziran’a kadar bu masa aktif olacak. Projede bizlere destek veren UNDP’ye, Sayın Louisa Vinton’a ve değerli UNDP Temsilcilerine teşekkür ediyoruz. Projemiz şehrimizdeki kadın işverenlerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.
HİBE TUTARI 1 İLA 6 AY SÜRECEK PROJELER İÇİN 10.000 İLA 300.000 TL ARASINDA OLACAK
Hibe programından, 6 Şubat 2023 tarihinde ilk depremin meydana gelmesinden önce Kahramanmaraş’ta kayıtlı faali işletmesi olan kadınlar yararlanabilecek. Toplamda 11 milyon TL (500.000 ABD Doları) tahsis edilecek programda münferit hibe tutarı, 1 ila 6 ay sürecek projeler için 10.000 ila 300.000 TL arasında olacak. Hibe için uygun kabul edilecek faaliyetler arasında prefabrik veya konteyner işyeri kurulması; işyeri tadil, tamir ve restorasyonu; BT ekipman ve yazılımı, mobilya, makine ve ekipman, ve malzeme alımı yer alıyor. Üç veya daha fazla çalışanı olan işletmeler, üretim için makine ve ekipman alımına yönelik projeler, deprem nedeniyle engelli hale gelen kadınların sahip veya ortak olduğu işletmeler, kısmen veya tamamen hasara uğrayan işletmelerin sahibi olan işverenlere öncelik verilecek. Faaliyetlerine yeniden başlamak için sadece hafif onarımın gerektiği durumlarda, daha az hasarlı işletmelerin tamiri için küçük hibe verilecek’’ şeklinde konuştu.
Haber: Yunus Emre Bayır