TBMM İçişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Mahmut Beyaz’ın sunumuyla her cuma canlı olarak yayınlanan “Manşet’le Açık Oturum” programının bu haftaki konuğu oldu. Aynı anda Radyo Fresh 99,1 frekansından da yayınlanan programda Güvenç, havaalanı gibi kentte çözülmeyi bekleyen sorunların son durumuna ilişkin konuştu. Aynı zamanda ülke gündemine dair de açıklamalarda bulunan Güvenç, meclisin kapanmasıyla şuanda sahada olduklarını belirterek, “Ayak basmadık yer bırakmamaya çalışıyoruz. Gerek kırsal kesim olsun gerek merkez olsun toplumun her kesimine dokunmaya ulaşmaya, düşüncelerini almaya, sorunlarını dinlemeye çalışıyoruz. Sivil toplumla, gençlerle, hanım kardeşlerimizle bir araya geliyoruz” diye konuştu.
BURADA CUMHURBAŞKANIMIZIN BİR LİDERLİK ÖZELLİĞİ VAR
Güvenç’in konuşmasındaki satır başları şu şekilde: “Alandaki tespitimiz birinci gündem maddesi olan ekonomi. Çok açık bir şekilde görünen o. Özellikle asgari ücretle çalışan insanlarımızın bu konudaki hassasiyeti daha yüksek. Halklı oldukları birçok yön var çünkü markette, pazarda fiyatların değişmesinden rahatsızlar, bunu ifade ediyorlar. 5500 lira alan asgari ücretli; ‘sıkıntı var, yetmiyor, bize bir şey verin’ diyorsa. Düşünki bu artış hiç yapılmasaydı, 4250 lirayla devam edilseydi piyasalar ne olurdu, çalışan, asgari ücretli kardeşlerimizle iletişimimiz ne olurdu? Burada Cumhurbaşkanımızın bir liderlik özelliği var. Cumhurbaşkanı demek ki milletin nabzını herkesten iyi ölçüyor, milletin sorununu herkesten iyi ölçüyor ve bu artışı yapıyor.
TÜRKİYE AKLINIZA GELEN ÇOK BÜYÜK PROJELERİ YAPIYOR
Türkiye yönetimi çok kolay olan bir ülke değil, bugün eğer iyi yönetilmese toplumda çok daha ağır sonuçlar olabilir. Bizden ekonomisi çok güçlü ülkeler var. Mesela Alman ekonomisi herkes biliyor ki dünyanın ilk 3 ekonomisinden birisi, orada yönetemiyorlar. Enerji Bakanı protesto ediliyor, çarşı pazarda sıkıntı var ama biz mütevazı bütçelerimize göre yani Almanya ile kıyaslandığında çok daha mütevazı kalan ekonomik gücümüze rağmen dünyadaki krizi tabana asgari yansıtmaya çalışıyoruz. Evine ekmek götürmek isteyen insanımızın sorunlarını çözmeye çalışırken Türkiye şu anda ülkenin gelişmesine katkı sağlayacak büyük projeleri de yapmaya devam ediyor. Bu da çok önemli. Türkiye aklınıza gelen çok büyük projeleri yapıyor, teknoloji üretiyor, ülkenin kalkınmasına yön verecek büyük sanayi tesisleri, araba, İHA, nükleer santral yapıyor. Doğalgazı şu anda yerin altından çıkarıp 105 metre denizin altından sahile bağlamaya çalışıyor. Durmuyor.
BU MİLLET ÇÜNKÜ 100 YILDIR 200 YILDIR BUNLARA HASRET KALMIŞ
Kıştan çıktık, zor bir kış. Oylarımızda bir sarsılma gözüktü ama özellikle Ukrayna-Rusya savaşında tahılı bizim dünyaya sunmamız, Cumhurbaşkanımızın orada küresel bir barış elçisi olması halkın gururunu çok okşuyor. Bu millet çünkü 100 yıldır 200 yıldır bunlara hasret kalmış. Biz büyük bir imparatorluğun bakiyesiyiz. Hep batı bize ağabeylik yapmış, İMF’nin 30 yaşındaki memurları gelip bizi denetlemiş ama şimdi bizim Cumhurbaşkanımız Putin ile Zelenski’yi bir araya getiriyor, onları barıştırmaya çalışıyor. Dünyanın ihtiyacı olan Ukrayna’daki buğday stoklarının satılması için ara buluculuk yapıyor. Benim gördüğüm piyasalarda da bu etiket değişme işi de yavaş yavaş durulmaya başlıyor. Bizim ekonomimiz tekrar müthiş bir şekilde toparlanmaya ve yükselmeye başladı. Ben Kahramanmaraş’ta alanda daha önce yüzde 90-85-80 oy aldığımız mahalleleri gezdim oralarda Allah’ın izniyle bir sarsılma yok. Vatandaşımız, ‘Sıkıntı var ama bu işi Recep Tayyip Erdoğan’dan iyi yapacak başka kimse de yok’ diyor. Karşıdaki muhalefetin öyle bir görüntüsü var ki, öyle kötü bir halk üzerinde izlenim var ki onları da gördükçe adam bize diyor ki: ‘Bunlara bizi bırakmayın.’ Çok enteresan.
BAHÇELİEVLER’DE ATIL BEKLEYEN HÂKİM VE SAVCI LOJMANLARIYLA İLGİLİ ÇALIŞMA YAPACAĞIZ
Bahçelievler’de atıl vaziyette bekleyen hâkim ve savcı lojmanlarını Başsavcımızla görüştüm. Depreme dayanıksız olduğu için yıkım kararı çıkmış bir yer. Bir de belirli bir fiyat tespiti yapmışlar. Onun üzerinden takas yapabilir miyiz vesaire girişimleri olmuş ama olumsuz sonuç almışlar. Bana da sorulduğu için Başsavcımızdan rica ettim, ‘Burası şehrin en güzel yerlerinden birisi onun üzerinde bir çalışalım. TOKİ üzerinden mi olur, belediye üzerinden mi olur, orayı bir halledelim. O görüntü hoş değil, bundan hem medyamız hem de vatandaşlarımız rahatsız’ dedim. Orayla ilgili çalışma yapacağız.
KAHRAMANMARAŞ HAVAALANINDA 2 SORUN VAR
Havaalanı konusu Türkiye’de yönetimi zor işlerden biri. Bunu nasıl biliyorum? Ben önemli 3-4 ilde görev yapmış bir insan olarak bu havaalanı sorununun, uçağın inip kalkma sorununun bütün illerde olduğunu biliyorum. Burada herkesin iyi bilmesi gereken 2 sorun var. 1. havaalanın fiziki kapasitesinin büyük uçakların inip kalkmasına imkân sağlaması. 2. Fiziki kapasite şartlar uygun olduğu halde yolcu kapasitesi dolayısıyla sefer sayısının çok olup az olması hikâyesi. Bu ikisi birbirinden bağımsız aslında. Şimdi Şanlıurfa Havaalanında pist uzunluğunun veya engelinin öyle ciddi bir sıkıntısı yok. Urfa’ya da inen kalkan uçak sayısı belli. Şimdi Kahramanmaraş’ta 2 türlü sorun var; Birisi bizim havaalanı yerimiz yanlış seçilmiş. Doğal mânia alanı var. İLS cihazlarıyla vesaire desteklenmesi gerekiyor. İki pist uzunluğu yeterli değil. İki tane ciddi sorunumuz var. Doğal mânia alanı değiştirme şansımız yok. Ne yapabiliriz o zaman İLS cihazıyla pisti uzatman gerekiyor. Bunu DHMİ’ye anlattık, pistin batıya doğru uzatılması lazım. 2. ILS cihazının takılması lazım. Bu konuda DHMİ ciddi bir fizibilite raporunu hazırladı. Ya orada ya da burada vekillerimizle gidip bir brifing alacağız, maliyetleri konuşacağız ve o yol haritasına göre hareket edeceğiz. Hatta bu hızlı tren falan konuşuluyor, bunu da anlattım. Hızlı trenin Nurdağı’ndan gelecek hattı havalanın batısından yukarıya geçiyor. Biz rica ettik, ‘pisti uzatacağız’ dedik. Siz de demiryolu yaparsanız onu deplase etmemiz gerekir veya alta almamız gerekir. Zor bir iş. ‘Siz biraz geriye alın. Dağıtımı şehre oradan yapabiliriz’ dedik. Bunun da fizibilite çalışmalarını yaptı Demiryolları uygun gördü. O da son aşamada. Sonuçta fiziki sorunu DHMİ Genel Müdürümüzle bir araya gelip noktayı koyacağız. Yani ‘Bu yapılsın, şu şöyle olsun’ diyeceğiz.
Haber: Abdulsamet İspir