Kış aylarıyla birlikte soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklar sıklıkla görülüyor. Bu hastalıklardan doğal yollarla korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler şifayı bitki çaylarında arıyor. En çok tercih edilenler ise ıhlamur, ada çayı, rezene, yeşil çay, biberiye, zencefil, zerdeçal ve tarçın oluyor. Ancak pek çok hastalığa doğal yollardan şifa olan bitki çayları, bilinçsiz tüketilirse zararlı olabiliyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan, Diyetisyen Fatma Gülcan Gişi, “Günde ortalama 2-2.5 litre altında su tüketenlerin bitki çayını çok tüketmemelerini istiyoruz’’ dedi.Başlıksız-1-Kurtarıldı-104

BİTKİ ÇAYLARI ENFEKSİYONU DA GİDERMEYE YARDIMCI OLUYOR

Diyetisyen Fatma Gülcan Gişi, “Kış çaylarında, bağışıklığı güçlendirmek adına içeriğindeki antioksidanlardan ve bağışıklığa etki edecek flavonoidler var. Ada çayı, ıhlamur, nane, kekik gibi bitkiler bu açıdan zengin olduğu için bağışıklığı güçlendiriyorlar. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı mücadele etmede aynı şekilde nane, kekik dediğimiz bitki çayları enfeksiyonu da gidermede yardımcı oluyor. Ada çayı, ıhlamur, zencefil gibi antioksidanlar çok zengin besinler bunlar. Bunlar tüketilebilir. Bitki çayını tüketmemesi gereken kişilere değindiğimiz zaman, böbrek hastalığı, böbrek taşı, kalp rahatsızlığı, tansiyon hastası olanlar tüketmemesi lazım. Tiroid hastalığı olanlar için yeşil çay çok tehlikelidir. Ancak bağışıklığı güçlendirmek adına, grip, soğuk algınlığı, nezle gibi rahatsızlıklara karşı tüketilebilecek bitki çaylarını tüketmemesi gereken kişiler, kalp hastaları, böbrek hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği böbrek taşı olanlar tüketmemesi gerekiyor. Kış aylarındayız, havalar çok soğuk. Suyu yeterli seviyede içemeyebiliyoruz. Suyu yeterli içmeyenlerin günde ortalama 2-2.5 litre altında su tüketenlerin bitki çayını çok tüketmemelerini istiyoruz. Bu önemli bir detay. Çünkü herkes, su içmiyorum bunun yerine bitki çayı içeyim, diyorlar ama su içilmediği taktirde, bitki çayı içildiğinde çok büyük bir tehlike arz ediyor. Bu durumda hiç tüketilmemesi gerekiyor. Çünkü daha çok böbrekleri yoruyor. Bu durum böbrek yetersizliğine kadar gidebiliyor. Diyabet hastası olanlar tarçın çayı içebilirler ya da çaylarının içine tarçın bırakabilirler.

GÜNDE 2-3 FİNCANDAN FAZLASI SORUNLARA SEBEP OLABİLİR

Toplamda tükettiğimiz bir bitki çayı 1 tatlı kaşığını geçmemeli. Bir tatlı kaşığı bitki çayından, bir fincan demliyorsak, günlük rutinde 2 tatlı kaşığa kadar çıkmamız lazım. Ancak bitki çaylarından zengin beslenenler gün içerisindeki tükettiği çay, kahve miktarlarına ekstra dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü bitki çaylarının içinde de kafein miktarı var. Kahve ve çayın içerisinde de kafein var.  Tüm kafein bir araya geldiğinde kalp çarpıntılarına sebebiyet verebiliyor. Ortalama günde kaliteli bir bitki çayı içiliyorsa, zamanında tüketilen bir bitki çayıysa, taze bir bitki çayı ise, günde 2-3 fincandan fazlası sorunlara sebep olabilir. Bağışıklığı güçlendiren bitki çayları; zencefil, zerdeçal, ada çayı, ıhlamur nane, kekik çaylarıdır. Ama bitki çaylarındansa bağışıklığı da metabolizmayı da vücudu da en çok dinç hale getiren şey: Günlük en azından 2-2.5 litre su içmek ve taze meyve, sebze tüketmek gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.

Editör: Didem Kayabaşı