Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılının son Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada çiftçilere de bir müjde vererek Nisan ayı sonuna kadar gübre ve yem fiyatlarını sabitlediklerini duyurmuştu. Üreticiler bu kararı coşku ile karşılamışlardı. Özellikle yem fiyatlarının sabitlenmesi kırmızı et üretimini doğrudan etkileyecek gibi görünüyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran, üreticinin girdi maliyetlerinin artmasının fiyatları etkilediğini belirterek, “Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu açıklama hayvancılar arasında çok güzel tepkiler aldı. Yem fiyatlarının Nisan ayına kadar sabitlenmesi çok iyi oldu” ifadelerini kullandı.   Mehmet Uyduran

HAYVANCILAR KAZANÇLARININ MALİYETLERİNİ KURTARMADIĞINI SÖYLÜYOR

Artan maliyetlerden dolayı hem üreticinin hem de tüketicinin mağdur olduğunu aktaran Başkan Mehmet Uyduran, “2022 yılını değerlendirdiğimizde yaklaşık Kurban Bayramı’ndan beri kasaplarda yoğun bir şekilde etlere zam yoktu. Bunları vatandaşlarımız aldıkları etlerin fiyatını karşılaştırarak anlayabilirler. Yılbaşı itibarıyla piyasadaki büyük toptancıların kısıtlamalarıyla şuan piyasada bir dalgalanma var. Örnek veriyorum tosunun karkasını 100 liraya keserken şuan 120 liraya kesiyoruz. Yani yüzde 20 civarında zam oranlarından bahsediyorum. Bu fiyatlar almış olduğumuz canlı hayvanlarda oluyor. Buda ister istemez kasap tezgâhlarına yansıyor. Hayvancılar kazançlarının maliyetlerini kurtarmadığını söylüyor.  Bir tarafta vatandaş ve kasaplar mağdur durumda oluyor. Mesela karkas bir eti 100 liraya mal ettiğinde bunun elektriği, doğalgazı, kemik oranı payı ve işçi masrafı var. Burada şunu belirtmek istiyorum bu fiyatlanma ve zamlanma konusu daha önce olacaktı. Neden olmadı? Kurban Bayramı öncesi küçükbaş hayvanların çok para etmemesi ve kasaplarımızın da yoğun bir şekilde küçükbaş hayvan kesmesi piyasayı dengeli tuttu. Ama küçükbaşta da kesim azaldı. Kesim azalınca da büyük firmalar pazarda 100- 110 lirayken bugün 125 liradan satmaya başladılar. Hatta geçenlerde Et, Balık ve Süt Kurumu karkas kesimi 119 lira olarak açıkladı.

3-48

ÜRETİCİNİN PARA KAZANMASI LAZIM

Üretici söylediklerinde haklı. Kasapların ve bu işe emek edenlerin para kazanması lazım. Bu normal beklenen bir sirkülasyon. Ama şuan bizi üzen piyasada bir dalgalanma var. Sabitlenen bir fiyat yok. Örneğin sabahleyin bir pazara gittiğin zaman bugün 110 lira olan yarın 115 lira oluyor. Bizim istediğimiz şu, bakanlığımızla da görüşüyoruz. Fiyatların sabitlenmesi, karkas alımlarında yani canlı hayvan alımlarında fiyatlar sabitlendiği zaman, kasaplarda kâr oranını ekleyip satacak. Ülkemizin ve şehrimizin ekonomisini baz alarak bu marketlere karşı biz esnaflar olarak vatandaşımızın ve devletimizin her zaman yanındayız. Biz hizmete devam ediyoruz. Sağ olsun vatandaşlarımız et alırken kasapları tercih ediyorlar. Biz onların hizmetkârlarıyız. Türkiye’de hayvancı besiciye diyor bana maliyeti şu, biz bunu alınca ister istemez tezgâha yansıtıyoruz. Biz ne kadar ucuza satarsak bizim için o kadar iyi olur. Ama biz mal ettiğimiz fiyatın altında satamayız. Bizim bakmakla yükümlü olduğumuz ailemiz var. Türkiye geneline baktığımız zaman Kahramanmaraş’taki kasaplarda et fiyatları gayet uygun görünüyor.  2-70

BİNEVLER’DE ETİN FİYATI AYRI, NAMIKKEMAL’DE AYRI OLUYOR

Biz kasaplar olarak fiyatların sabitlenmesi istiyoruz. Eğer bakanlığımız Et, Balık ve Süt Kurumu’ndan etleri sabit bir fiyatta alıp belli bir kâr oranı ekleyip o şekilde satın derse bizde o şekilde yaparız. Ama bir pazara gittiğimizde bugün 110 lira olan bir mal üç gün sonra serbest piyasa olduğu için 130 lira olabiliyor. Biz kasaplar serbest piyasada çalıştığımız için belirlenmiş bir sabit fiyat uygulayamayız. Bizim Kahramanmaraş’ımızın Ilıca beldesinde Kurban Bayramı arifesinde canlı hayvanlarda fiyat düşümü yapıldı. O zaman 160 – 170 liraya et satılırken biz bayram sonrası 140 liraya sattık. Bugüne kadar da bu böyleydi. Biz hayvancıdan ne kadar uyguna alırsak o kadar da uyguna satarız. Benim bugün alacağım malı yarın alma garantim yok. Bu işler büyük toptancıların elinde olduğu için adamın satmak istemediği hayvanı alamazsın. Fiyatların sabitlemesi için Et, Balık ve Süt Kurumu’nun bize belirli bir fiyat vermesi lazım. Kahramanmaraş’ta diğer büyük marketlere bakıldığında en ucuz eti yine mahallemizin kasapları satıyor. Kahramanmaraş’ta bölgelere göre etin fiyatı değişiyor. Binevler’de etin fiyatı ayrı, Namıkkemal’de ayrı oluyor. Buna en etken bölgesel olarak dükkân kiralarının farklı olması diyebiliriz. İşte bunları da baz alacağız. Mesela biri dişi sığır kesiyor, biri tosun kesiyor. Kesim fiyatlarında fiyat farkı var. Vatandaşlarımızdan mahallelerindeki kasapları tercih etmelerini rica ediyoruz. Biz esnaf olarak ekonominin dengelerindeniz. Çünkü esnafın gözü yükseklerde olmaz. Her zaman azına bereket, Allah bereket versin der. Biz bir an önce bu fiyat dalgalanmasının dengelenmesini bekliyoruz” sözlerini kullandı.

ETİ MAHALLENİZİN KASABINDAN ALIN

Başkan Uyduran, son olarak şunları kaydetti; “Bizi üzen noktadan biri de şu, büyük marketlerde zam oluyor, ama et fiyatlarında 4-5 aydan beri bir zam olmuyor, ufak bir dalgalanma olunca Türkiye’nin gündemi biz oluyoruz. Ama biz halk için çalışıyoruz. Misal marketlerde 3 ay önce bir kilo pirinç ne kadardı şimdi ne kadar? Buralarda zam oluyor. 2022 yılında Türkiye’de hem Kurban Bayramı hem de küçükbaşta fazla mal olması dolayısıyla şuana kadar piyasa dengeli ve kontrollü bir şekilde devam etti. Bugün geldiğimiz sezon noktasında ramazanlık yakın insanlar besi hayvanı yetiştiriyor. Bir hayvanın yediği arpanın bir torbasının fiyatı 350 lira. Bu noktada yetiştiricilere de hak vermek lazım. Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu açıklama hayvancılar arasında çok güzel tepkiler aldı. Yem fiyatlarının Nisan ayına kadar sabitlenmesi çok iyi oldu. Biz her zaman şunu söylüyoruz eti mahallenizin kasabından alın. Çünkü en güvenilir, en sağlık ve en hijyenik yer orası. Bizim buradaki amacımız en iyi şekilde vatandaşımıza hizmet etmek, inşallah bu noktada devam edeceğiz.”

Haber: Emrah Özdemir

Editör: Didem Kayabaşı