Evet at alacağım. Ciddi ciddi alacağım. Araştırdım, benim işimi görebilecek bir atın fiyatı 5 bin civarında.

Ha birde araba. At arabası. Hiç arabasız at yada atsız araba olur mu? Yani tahmini bir beş bin de ona gider. Düşündüm başka ne gider bu iş için. Arpa. Evet eve bir kaçuval da arpa stoklamak gerekecek. Araştırdım kilosu 3700 TL. yani hiçbir şey değil.

Sonra…

Sonra atı koşacağım arabaya. Yuları elime alıp işe at arabası ile gidip geleceğim. Sıkıntı yok, aynı güzergahta olan arkadaşları da alabilirim. Ücret almam.

Saçma mı? Belki… Ama birde şu açıdan bakalım;

İşini görecek bir araç 150 bin lira. Bunun muayenesi, yağ, balata bakımları, bunun sigortası, bunun MTV ödemeleri, bunun seneden bir iki yiyeceğin trafik cezaları. Oysa bir at, arabası ve yıllık arpa masrafın toplam 20 bini geçmez.

Araç günümüz dünyasında lüks değil temel ihtiyaç. Zengin kapısına iyi araba, fakir kapısına ucuz araba. Ama illaki olacak. Üç dört çocukla kimse akşam otobüse binerek eşini dostunu ziyarete gidemez. Kimse gece hastası olduğunda artık ondan bundan emanet araba isteyemez. Kimse komşusuna “aracını ver de hafta sonu çocuklarla bir pikniğe gidelim” diyemez. Eskinin ulaşım aracı at, eşek, deve… Modern dünyanın at, eşeği, devesi araba.

Peki bu temel ihtiyaca ulaşmak neden bu kadar zorlaştı? En donanımsız sıfır araçların bile 350 bin lira gibi günümüz dünyasında 10 yıllık, 15 yıllık bir araca sahip olmak neden bu kadar zor? Farz edelim aldık. Bu aracın gübresi neden bu kadar pahalı?

Yalnızca 60 gün önce 8 TL olan benzinin litresi neden şimdi 15 TL? Dar gelirli j-halkın tercih ettiği LPG 4 liradan 9 liraya çıkmış.Doğal olarak benzine gelen zam gıda, sanayi, ulaşım vb. tüm sektörlerden halka yüzde yüze yakın zam olarak dönmüş.

Netice itibari ile ne mi oldu?  Ekonomik olarak sosyal denge diye bir şey kalmadı. Halk olarak daima biz kendimizi komşumuz ile kıyaslarız. Yani işçi memur ile, memur esnaf ile, esnaf tüccar ile. Aslında kalmadı birbirimizden farkımız. Hepimiz yüzde elli oranında fakirleştik. Bunu zamanla daha çok hissedeceğiz.

Bu şartlar dahilinde;

Ekmek değil, aş değil. Yenmez, içilmez. Bir avuç benzinin 15 TL olduğu bir ülkede, at arabasına binmek mi ironi, modern dünyanın küheylanına bu kadar para harcamak mı ironi? Karar sizin…