Uygun olmayan ve önlemi alanların belirlendiği mikrobölgeme zemin etüt raporlarının kapsamlı bir çalışma olmadığını belirten Mehmet Kuruçay, “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi amblemiyle bir mikrobölgeleme çalışma haritası yayınlandı. Hasar tespit çalışmalarının Alelacele yapılıp saçma sapan değerlendirmeler yapılarak depremzedeler mağdur edildi, binlerce itiraz dosyası mahkemelerde. Yayınlanan bu çalışma da belli ki aceleye getirilerek hazırlanmış. Bu çalışmayı yapanların hiçbirinin Maraş’ı tanımadığı çok açık belli. Hangi bilimsel, sondajlı, laboratuvarlı, jeolojik, jeofizik, sismolojik çalışmalarla bu tespitler yapıldı bilmiyoruz.
4 KAT İMARI OLAN YERLERE 12 KAT YAPILDI
Sonuç çok kötü. Koskoca şehirde her yer önlemli alan olarak tespit edilmiş. Çalışılan bu alanda normal şartlarda hiç önlem almadan 1-2 katlı konut yapacağınız yerler var. Bu depremde en çok alüvyon zeminlerde veya dolgular üzerine yapılan binalar yıkıldı. Buralarda 2-3-4 katlı binaların yüzde 95’i hasarsız veya az hasarlı. 20 yıl boyunca zemin etüt raporlarını inceledim ve onayladım. Bu şehirde çok kötü zeminlere binalar yapılırken inşaat mühendisleri zayıf zemin parametrelerine göre statik hesaplar yaptılar ama zayıf zemine taşıyamayacağı katlar yüklendi. İmar afları yapıldı, 4 kat imarı olan yerlere 8-10-12 katlar yapıldı. Yıkılan binaların büyük kısmı bunlar.
RAPORDA İŞARETLENEN FAYLAR AKTİF FAY DEĞİL
Bu çalışmayı yapan arkadaşlar lütfen biraz mantık ve bilimi iyi kullansınlar. İşaretledikleri faylar aktif faylar değildir. Maraş’ın merkezi bindirme kuşağı üzerindedir. Burada büyük deprem üretecek doğrultu atımlı veya normal fay bulunmamaktadır. Yer yer çok küçük faylar vardır ama bunlar tehlikeli deprem üretecek özellikte değildir. Büyük heyelanları fay diye nitelemek bilimsel bir bakış açısı değildir.
ŞEHRİ KATLETMEMELERİNİ TAVSİYE EDİYORUZ
Maraş’ı idare edenlerin bu çalışmaya göre karar verip şehri katletmemelerini tavsiye ediyoruz. Bu şehirde uygun olmayan alan, önlemli alanlar çok kısıtlıdır. Bu alanlara alınacak önlem zemine taşıyacağı yükü yüklemektir. Bu şehirde düşük katlı olması gereken zeminlere rant aracıyla yüksek kat verilme ve imar değişikliği yapma problemi vardır” ifadelerini kullandı.
Haber: Eyüp Kağan Atlı