Malum akaryakıt fiyatlarının uçmasının ardından bir şekilde halk otobüslerine yönelmek zorunda kaldık. Ancak, Kahramanmaraş’ta halk otobüsünü kullanmak Çin işkencesi gibi. Sabahları ayrı dolu, hadi herkes işine gidiyor normal karşılayalım diyoruz. Ancak, otobüsler sefere başladığı ilk duraklardan tıka basa dolduğundan şoförler diğer duraklardan yolcu al(a)mıyor. Otobüslerin içerisi ise özellikle sıcak havalarda durulmaz hale geliyor. Otobüsten inince sanki bir büyük kalabalıktan iniyormuş gibi hissediyorsun. Bunun yanı sıra gideceğin yere bir hayli geç gidiyorsun. Çünkü şoförler her durakta yaklaşık 1’er dakika harcamak zorunda kalıyor. Her durakta çok sayıda insan otobüse binmeye çalışıyor. Bunların arasında yaşlı veya çocuk arabalı yolcularda olursa süre giderek uzuyor. Binenler kadar binmeyenlerde sıkıntı yaşıyor. Otobüslerin tıka basa dolu olması sebebiyle otobüse binemeyen insanlar işlerine, okullarına ve diğer gidecekleri yerlere gecikiyorlar.

Peki, bu sorun nasıl çözüme kavuşturulur? Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin alternatif toplu taşıma yöntemlerini şehrin hizmetine sokması ilk olarak akla gelebilir. Tabi bunun için hem mali uygunluk hem de topoğrafik uygunluk önemlidir. Mali uygunluğa bir şey diyemem ama bazı mühendis arkadaşlar Kahramanmaraş’a raylı sistem yapmanın kentin topoğrafyası nedeniyle bir hayli zorlu olacağını ve uzun zaman alacağını söylüyor. Uzun zaman aldığı için yapılacak yol yapım çalışmaları nedeniyle kapalı yollar olacağı şehrin trafiğini daha da artacağını öngörüyorlar.

Peki, başka ne yapılabilir? Örneğin Kahramanmaraş’ta vatandaşlar bisiklete binmeye özendirilebilir.  Kısa mesafe yolculuk yapacak vatandaşlar için bir alternatif meydana gelmiş olur. Tabi ki bunun için yollarda rahatlıkla bisiklet sürülecek alanların bulunması gerekir. Bir başka çözüm ise özellikle otobüs sayısının artırılması ve özellikle bazı çok yolcu taşıyan sefer sayılarının artırılması olmalıdır.