Ticaret ve teknolojiyi birleştirip yeni firmaları oluşturan Teknokent; Valilik, Belediye, Organize Sanayi Bölgeleri, üniversitedeki akademisyenleri ve şirketleri bir araya getiriyor. Bu yönüyle Türkiye’yi öne çıkaracak çalışmaların yapılmasına önemli katkı sağlayan Teknokent, yararlı faaliyetine hız kesmeden devam ediyor. Bu bağlamda Teknokent’in Kahramanmaraş kurucusu Öğretim Görevlisi Mesut Bilginer, kurumun kuruluş sürecini ve çalışmalarını gazetemize anlattı.

teknopark-foto2018-12-20--20181220110103

2018 SONU İTİBARİYLE HİZMET VERMEYE BAŞLADI

Teknokent’in ilk olarak 1950’liler de Amerika’da Stanford Üniversitesi’nce Silikon Vadisi olarak kurulmasıyla ortaya çıktığına değinen Bilginer, “Üniversitelerin yanında birçok kamu kurum ve kuruluşlarını, özel sektör firmalarını Teknokentler birleştiriyor. Kahramanmaraş Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 2011 yılında Resmî Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile kuruldu. Bölge, ‘Teknoloji Geliştirme Bölgesi 1’ olarak oluşmaktadır. TGB-1 alanında 2017 yılında yapımına başlanan Kahramanmaraş Teknokent İdare Binası ve Kuluçka Merkezi’nin yapımı tamamlanmış ve 2018 sonu itibariyle hizmet vermeye başladı” dedi.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK OLAN ÜRÜNLERİN MEYDANA GELMESİ HIZLANDI

‘Bilimler ve Teknolojide Vizyon Arayışları: Teknokentler’ adında kitap da yazan Mesut Bilginer, Teknokentlerin önemine vurgu yaparak şöyle devam etti: "Teknokentlerin kurulmasıyla bölgesel ve ulusal ekonomilerde katma değeri yüksek ve devamlılığı olan ürünlerin meydana gelmesi hızlandı. Üniversiteler, Teknokent için geliştirilen bilimsel çalışmalarla sanayi deneyimini birleştirerek ticari birer varlık haline gelmesini sağlayan önemli çekim merkezileri olmuştur.

a9634a80-696d-415f-a716-95a3c177d4f7

ULUSAL VE ULUSLARARASI REKABET GÜCÜ YÜKSEK FİRMALARIN OLUŞUMU DESTEKLENMEKTEDİR

Netice itibariyle, Teknokentlerle sağlanan avantajlar ile 48 firma, 284 personel, 4 ulusal, 7 uluslararası patent başvurusu, 5 ulusal patent tescili, 8 marka, 66 devam eden proje, 148 tanımlanan proje ile 47 milyon 564 bin 130 lira AR-GE geliri elde edip Kahramanmaraş’ta ve dünyaya yayılmakta, gelişmektedir. Kahramanmaraş Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde özellikle ileri teknoloji ve ar-ge çalışmaları üreten, ülke ekonomisine daha yüksek katma değer ve istihdam sağlayan, ulusal ve uluslararası rekabet gücü yüksek firmaların oluşumu desteklenmektedir."

Haber: Muhammet Çay

Editör: Didem Kayabaşı