Bediüzaman İlim Kültür ve Sanat Vakfı Kahramanmaraş İl Temsilcisi Güzelhan Kebanlı, Kahramanmaraşın kültürel ve tarihi zenginliklerinden birisi olan Ulu cami külliyesine dahil Taş Medrese hakkında gazetemize bilgiler verdi.



Bediüzzaman İlim Kültür ve Sanat Vakfı Kahramanmaraş İl temsilcisi Kebanlı, Ulu Camii'ye dahil olan Taş Medrese hakkında kısa bir bilgilendirmede bulundu. Kebanlı, " Vakıf kayıtlarında Kahramanmaraş’ta kalenin güneyinde “Taş Medrese” , “Rad Medresesi” ve Alaüddevle Bey Medresesi” olarak geçen yapı merkezde yer alan avlunun etrafındaki medrese, mescid ve türbeden oluşan külliye niteliğindedir. Ulu cami külliyesinde bağdadiyeyi kübra ve nebeviye medreselerine dahil edilmiştir. Kitabesi günümüze ulaşmadığı için kesin yapılış tarihi bilinmemekle birlikte Dulkadiroğulları döneminde Alaüddevle Bozkurt Bey tarafından IV. yy sonlarında yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Ulu Caminin 50 metre kuzeybatısında, kent meydanında yer alan medrese, düzgün kesme taştan inşa edilmiştir" dedi.



TAŞ MEDRESE'NİN TARİHİ VE MİMARİSİ

Ulu Cami’nin yakınında bulunan Taş Medrese’nin Alaüddevle’nin kızı adına yapıldığı sanılmaktadır. Besim Atalay’a göre medrese yanındaki Alaüddin Devle’nin oğlunun türbesindeki 1521 tarihi dikkate alınacak olursa medresenin 16'ncı yüzyılın başında yapıldığı ortaya çıkmaktadır. Medrese açık avlulu plan tipindendir. Kuzey cephenin ortasında yer alan kapı avluya açılır. Avlunun batısında medreseyi oluşturan iki küçük oda bulunur. Selçuklu mimarisini andırmaktadır. Avlunun doğusunda yapıya sonradan eklendiği tahmin edilen türbe yer almaktadır. Türbe içten yaklaşık 5×5 m ölçülerine sahip olup, üstü kare piramit şeklinde örtülmüştür. Türbeye giriş yapı bloğunun güney dış cephesinde yer alan ve günümüzde genellikle kilitli bulunan demir kapıdan sağlanır. Türbede sekiz mezar bulunmaktadır. Bu mezarların bir tanesi Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu Şahruh Mehmet Bey’e, diğerleri ise Kahramanmaraş Kurtuluş Harbi şehitlerine aittir. Bu odalar avluya birer pencere ve kapı ile açılmakta olup, içlerinde ocakları bulunmaktadır. Oldukça sade dikdörtgen, dışarıya taşkın, içten yuvarlak kemerli girişin karşısında dershane-mescit, sol tarafta da Alaüddevle’nin oğlu Mehmet’in piramidal çatılı türbesi bulunmaktadır. Hem Türbedeki beş satırlık yazı hem de Hattı Kur'an mezar taşları tahrip edilmiştir. Avlunun güneyinde mescid yer alır. Mescid içten 7×3,5 m boyutlarına sahiptir. Cuma namazı dışında diğer vakit namazlarında imamın görev yaptığı ve cemaatle namaz kılınan mescid, bu özelliğiyle sadece Kahramanmaraş’ta değil Türkiye’deki en küçük camiler arasında yer almaktadır.
'HER VAKIF VAKFİYESİNE GÖRE İSTİHDAM EDİLMELİDİR'
Her vakfın vakfiyesine göre açılıp istihdam edilmesi gerektiğini söyleyen Kebanlı, sözlerinin devamında şunları kaydetti:"Bu medresenin vakfiyesi mucibince tam istihdamını istiyoruz.Yani bu vakfı yapan vakfiyesinide yapmıştır. Her vakıf vakfiyesine göre açılıp istihdam edilmesi lazımdır. Bu konuda vakıflar genel müdürlüğümüze bir yazı gönderdik. İnşallah asli vaziyetinde medresenin istihdam edileceğini ümit ediyoruz."

Haber: Emre Akkış

 

 

 

 

 

.

 

 

 

Editör: Mahmut Beyaz