Ticaret Bakanlığı'nın Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre 1 Ekim'den itibaren internet üzerinden alınan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlarda koşulsuz iade hakkı olmayacak. Hatta tüketiciler cayma hakkı bulunan ürünlerde dahi kargo ücretini kendisi ödeyecek.

Yönetmelik değişikliğini  gazetemize değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkan V. Nesih Tanrıverdi, “Yasanın bütün ürünlerde tüketiciye verdiği hakkın yönetmelikle geri alınması hukuka aykırıdır” ifadelerini kullandı.

tuketici-uyusmazliklari-ve-2022-yili-tuketici-hakem-heyetine-basvuruda-parasal-sinirlar_ba1d9

BU YASANIN VERDİĞİ BİR HAK

Tanrıverdi, şunları söyledi; “6502 sayılı yasanın 48. Maddesinde mesafeli satışlar dediğimiz tüketicilerimizin de internet üzerinden satışları düzenlemiş. Buna göre bu tür satışlarda tüketicilerin 14 gün içerisinde koşulsuz ve herhangi bir cezai yaptırıma maruz kalmadan cayma hakları var. Açıkçası yasa şunu söylüyor: Tüketici internette görüp beğendiği bir ürünü sipariş edebilir, parasını da ödeyebilir fakat teslim aldıktan sonra 14 gün içerisinde bu malla ilgili gerçek değerlendirmeyi yaparak kararını verebilir, değerlendirme yaptıktan sonra bu ürünü hiçbir cezai yaptırıma maruz kalmadan buna kargo ücreti dahil hiçbir ücret ödemeden malı iade edebilir. Bu yasanın verdiği bir hak.”

eskisehir-tuketici-hukuku

DAVA EDECEĞİZ VE BU YÖNETMELİK HÜKMÜNÜ BOZACAĞIZ

Şimdi 23 Ağustos’ta resmi gazetede yayımlanan yönetmeliğe baktığımızda yasayla tüketiciye verilen bu hakkın  bazı ürünlerde geri alındığını görüyoruz. Bu ürünler: Cep telefonları, tabletler, akıllı saatler gibi aslında tüketicilerin çok yoğun ilgi gösterdiği ürünler. Bu ürünlerde tüketicinin cayma hakkı kaldırılıyor. 1 Ekim’den sonra bu ürünlerden alanlar artık cayamayacaklar.

Yasanın bütün ürünlerde tüketiciye verdiği bir hakkın yönetmelikle  geri alınması  hukuka aykırıdır.  Bu gerekçelerle zaten biz TÜKETİCİLER BİRLİĞİ olarak olayı idari dava konusu yaptık. Danıştay nezdinde bunu dava edeceğiz ve bu yönetmelik hükmünü bozacağız.

TÜKETİCİLER BU ÜRÜNLERİ ALIRKEN BİN DÜŞÜNÜP BİR KARAR VERSİNLER

Bu dava süreci uzun süsürebilir. Bu süreç içerisinde tüketicilere bazı görevler düşüyor diye düşünüyoruz.

 Birincisi dava açtığımız bu süreçte sosyal medyada Twitter’da heştekler açtık. ‘#YasamaDokunma’, ‘#CaymaHakkımaDokunma’ diye. Bu konularda tüketicilerin bize destek vermelerini bekliyoruz.

İkincisi , 1 Ekim’den sonra bu yönetmelik yürürlüğe girecek dolayısıyla cep telefonu, tablet ve akıllı saat alan tüketicilerin cayma hakkı olmayacak, bu nedenle,  bu ürünleri alırken bin düşünüp bir karar versinler. Geri dönüşü olmayan bir yola girmiş olacaklar, dolayısıyla çok daha dikkatli davranmalarını öneriyoruz.

O BÜROKRATLARI KINIYORUZ

Yeni yönetmeliğin tüketici aleyhine getirdiği en önemli ve en tehlikeli boyutu bence, her üründe yasanın koşulsuz cayma hakkı verdiği  ürünlerde bu yasal hakkını kullandığı  takdirde tüketicilere kargo ücreti yansıtılabilecek olmasıdır. Beğenerek sipariş verdiğiniz ürünü geldiğinde beğenmediniz, geri iade etmek istiyorum dediğiniz anda sizden kargo ücreti istenebilecek. Dolayısıyla internet ortamında zaten dolandırıcının hattı hesabı yok. Türlü türlü dolandırıcılık metotları türemiş durumda. Burada çok daha farklı kapılar aranıyor, dolayısıyla dolandırıcılığın seviyesi boyutu farklı bir şekilde çıkabilir ve birçok mağduriyet yaşanabilir. Bunu da önleyemezsiniz. Kaldı ki yasa koşulsuz cayma hakkı vermişken yönetmeliğin koşul koymaz, kargo ücretini öde gibi koşullar koyması hem yasanın ruhuna aykırı hem de o yasa maddesiyle tüketiciye verilen bir hakkın geri alınması anlamına geliyor ki kanunlar hiyerarşisinde yönetmelikler yasaya aykırı olamaz, yasaya uygun düzenlenmek zorundadır.

Ne yazık ki tüketiciyi korumakla görevli kurulmuş bir genel müdürlük tam aksine satıcıları korumaya tüketicilerin haklarını elinden almaya dönük düzenlemeler yapıyor. Bu nedenle o bürokratları da buradan kınıyoruz.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz