Müslümanlar için önemli bir yere sahip olan Ramazan ayında oruç tutmak hem fiziksel hem de ruhsal dengelerde değişikliklere yol açabiliyor. Bu değişikliklerin iyi yöne olması için yapılması gereken bazı önemli hususlar bulunuyor. Baktığımızda sadece akşama kadar yemek yememek olmayan orucun pek çok faydası bulunuyor. Bu faydalarının yanı sıra yanlış beslenme ve sağlıksız etkileşimle meydana gelebilecek rahatsızlıklar olabiliyor. Ramazan ayını sağlıklı ve keyifli geçirmek için aşağıdaki maddelere dikkat etmek, oruç tutmanın fiziksel ve ruhsal faydalarını en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur.  

1.       Yeterli ve dengeli beslenme: Sahur ve iftar menülerinde dengeli menüler hazırlamak, menülere tam tahıllı gıdalar, sebze, meyveler, protein kaynakları ve sağlıklı yağlar dahil edilmeli.

2.       Bol su tüketimi: Dehidrasyonu önlemek amacıyla oruç tutulan saatler dışında bol su içilmeli.

3.       Sahuru atlamamak: Uzun saatler boyunca aç kalmamak için iki ana öğünden biri olan sahur dengeli besinlerle yapılmalı.

4.       Hafif ve dengeli iftar: Öğün başlangıcı hafif bir gıdayla olmalı (hurma, su vb.), daha sonra dengeli öğünle yavaş yenilmeli.

5.       Ara öğünleri ihmal etmemek: İftar ve sahur arasındaki zamanlarda vücut düzenli olarak enerjiyle beslenmeli.

6.       Fiziksel aktivite: Çok ağır olmayan hafif egzersizler ve yürüyüşler yapılmalı.

7.       Yeterli uyku: Oruç tutarken hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı desteklemek için düzenli ve yeterli uyku uyunmalı.

8.       Stresten uzak durmak: stres ve endişeden uzak durarak, Ramazan ayı manevi bir arınma dönemi olarak değerlendirilmeli.

9.       Kafein tüketimini azaltmak: Dehidrasyona yol açmaması için çay ve kahve gibi içerisinde kafein bulunan ürünlerin tüketimi azaltılmalı.

10.   Sağlık kontrollerini ihmal etmemek: Kronik hastalığı olanlar veya sağlık sorunları yaşayan kişiler, oruç tutmaya başlamadan önce doktor tavsiyesi almalı.

Muhabir: Melisa Türkmen