Milyonlarca öğrenci için 2023- 2024 eğitim-öğretim yılının ilkokul zili 11 Eylül Pazartesi günü çalacak. Öğrenciler okul sıralarında yerini almaya hazırlanırken veliler için kırtasiye alışverişi telaşı başladı. Ancak diğer ürünler gibi kırtasiye ürünleri de enflasyondan payını aldı. Kırtasiye malzemelerinin geçen yıla göre yüzde 100 ila yüzde 200 arasında zamlandığını aktaran Serdar Kitap Kırtasiye İşletmecisi Serhat Şıhyusufoğlu, anasınıfından 5. sınıfa kadar olan ilköğretim grubu için gerekli olan kırtasiye malzemelerinin fiyatının yüksek olduğunu söyledi. Çarşı bölgesinde depremden sonra ayakta kalan sayılı kırtasiyelerden birisi olduklarını belirten Şıhyusufoğlu, bir ilköğretim öğrencisinin çantasının en az 2 bin lira ile dolacağını ifade etti.

22-11

ŞU ANDA HAZIRLIK DÖNEMİNDEYİZ

Okul döneminin yaklaşmasıyla birlikte hazırlıklara başladıklarını aktaran Serhat Şıhyusufoğlu, “Okul dönemi yaklaşıyor. Kahramanmaraş’ta bu sene depremden dolayı farklı bir dönem olacak. Depremin ekonomi üzerinde de etkileri var. Doğal olarak da sattığımız ürünlere yansıması var. Fiyat anlamında. Şehrimizde şu anki alışveriş potansiyeli deprem öncesi gibi değil.  Biraz düşüş var. Sonuçta özellikle bizim kırtasiyemizin bulunduğu Dulkadiroğlu bölgesinde yıkım çok fazla oldu. Hemen hemen okulların yarısı yıkılmış durumda. Yani yarı yarıya okul sayısında bir azalma var. Bunun doğal olarak tabii ki alışveriş anlamında bir yansıması olacak. Şu anda daha yoğunluğumuz başlamadı. Kırtasiye alışverişleri okulların açılacağı günden bir hafta önce başlar. Şu anda hazırlık dönemindeyiz. Ben ve benim gibi bütün kırtasiyeler şu anda okul dönemi için hazırlığını yapıyor. Yani düzenini oluşturuyor. Elindeki eksik olan ürünleri tedarik ediyor. Şu anda bu aşamadalar. Önümüzdeki haftadan itibaren yoğunluk başlar. Okul alışverişleri başlar.

BÜYÜK BİR ZAM DURUMU VAR

Fiyatlar geçen seneki Eylül ayındaki okul dönemi alışveriş fiyatlarını baz alırsak bir yıl sonra şu anda Eylül ayındaki fiyatlarda yaklaşık olarak yüzde 150 civarında bir artış söz konusu. Yani bazı üründe yüzde 100, bazısında yüzde 150, hatta yüzde 200’lere varan, ürünlerde fiyat artışları var. Genel anlamda diğer ürünlerde market olsun, kasap, manav olsun, onlarda yaşandığı gibi kırtasiye ürünlerinde de aynı şekilde büyük bir zam durumu var. Bu da tabii ki giderlerin, masrafların artmasından kaynaklanıyor. Benim sattığım ürünlerde fiyatlar sınıflara göre değişir. Anasınıfı ve birinci sınıf grubu fiyat anlamındaki en yüksek gruplardır. Anasınıfından beşinci sınıfa kadar olan ilköğretim grubu fiyatı en yüksek olan ürünlerin olduğu listelerdir. Ortaokul ve lise grubunda biraz daha düşük.

11-28

İLKÖĞRETİMDEKİ BİR ÖĞRENCİNİN ÇANTASI 2 BİN LİRA CİVARINDA DOLACAK

Ana sınıfından beşinci sınıfa kadar olan grubumuzun listesi fiyat anlamında, ürün çeşitliliği anlamında en fazla olan listelerdir. Bu listenin geçen sene ortalama fiyatı 800 ile bin 100 lira arasında değişirken bu sene yaklaşık olarak 2 bin lira gibi bir rakam tutacağını öngörüyorum. İlköğretimdeki bir öğrencinin çantası 2 bin lira civarında dolacak. Ortaokul grubunda da geçen sene yaklaşık 500 ile 800 yüz lira arasında değişen rakamlar vardı. Orada da bin 200 ila bin 500 bandında olacağını düşünüyoruz. Lise grubumuz bu yönde biraz daha kırtasiye anlamında düşüktür. Onların hazırlık kitapları anlamında masrafları yüksek. Lise grubunda da kırtasiye anlamında yani ortalama 750 lira bandında bir rakam bekliyorum. Ama bunun içine her şey dâhil değil. Okul ve beslenme çantası bu grubun dışında, çanta grubunu ilave edersek yaklaşık 300 ila 500 lira arasında bir ekstra maliyet çıkıyor. Şimdi fiyatlar anlamında şöyle bir durum var. Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar, zorluklar ve 11 ilde yaşanan depremin tüm Türkiye'ye yansıması dolayısıyla bu sene birazcık insanları zorlayacak fiyatlar, rakamlar var. Bunlarda bir düşüş açıkçası öngörmüyoruz.

ÜRÜNE VE NEREDEN ALDIĞINA DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR

Kırtasiye alışverişinde velilerin aldığı ürüne ve nereden aldığına dikkat etmesi gerekiyor. Bunun önemi şurada değişiyor. Bir örnek verecek olursak bir zincir marketteki bir ürün, geçen seneden baz alırsak bir tane boya kaleminin bendeki satış fiyatı 40 lirayken o zincir marketlerden bir tanesinde 50 TL'ydi ve insanlar bunu ucuz diye alıyor. Yani velilerimizin bunlara dikkat etmesi lazım. Hani aldığı üründe ben ne alıyorum? Nereden alıyorum noktasında dikkat edilmezse bu iş fırsatçılığa dönüşebilir. Çarşı bölgesi için zaten şöyle bir durum var. Bizim kırtasiyemiz şu an çarşı bölgesinde ayakta kalan şu anda tek kırtasiye konumunda. Çarşı bölgesinde ki köklü olan, büyük olan ve yıllardan beri bu işi yapan firmaların hepsinin iş yerleri yıkılmış ve kapanmış durumda. Bu anlamda çocuklarına kırtasiye alışverişi yapmak isteyen müşterilerimizi iş yerimize bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Emrah Özdemir  

Editör: Didem Kayabaşı